Eindexamens iets beter gemaakt

anoniem_22072019025900

De eindexamens in het voortgezet onderwijs zijn dit jaar iets beter gemaakt dan in voorgaande jaren. Het gemiddelde cijfer ging op de havo met 0,17 punt omhoog, op het vwo met 0,19 punt. Op het vmbo bleef het cijfer ongeveer gelijk. Dat heeft staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) dinsdag gemeld.

Ook vorig jaar gingen de cijfers al omhoog. Daarmee is de trend van dalende examencijfers, die sinds 2008 gaande was, gekeerd. Dekker schrijft dat toe aan de strengere exameneisen die vorig jaar en dit jaar van kracht werden. "Belangrijkste conclusie is dat het hoger leggen van de lat een positief effect heeft", meldt Dekker.

Sinds vorig jaar moeten leerlingen voor het centraal examen minstens een 5,5 halen. Dit jaar geldt bovendien dat voor maar een van de vakken Nederlands, Engels en Wiskunde een vijf mag worden gehaald.

Volgens Dekker zijn leerlingen door de strengere eisen harder gaan werken. Er is geen sprake van een groter aantal zittenblijvers of groei van het aantal leerlingen dat op een lager niveau eindexamen deed. Ook is het niet zo dat leerlingen een gemakkelijker vakkenpakket hebben gekozen.