Eerste Kamer buigt zich over begroting

De Eerste Kamer buigt zich dinsdag over de begroting voor volgend jaar, inclusief het akkoord dat het kabinet met een deel van de oppositie sloot. Met dat akkoord is de steun van een meerderheid in de senaat zo goed als zeker geworden.

De algemene beschouwingen in de Eerste Kamer, waarbij alle bewindslieden aanwezig moeten zijn, leken bijzonder spannend te worden omdat het kabinet van VVD en PvdA geen meerderheid had in de senaat. Zo sneuvelde tijdens een ander debat in de Eerste Kamer op 8 oktober het pensioenplan van het kabinet, omdat de voltallige oppositie tegen was.

Met het begrotingsakkoord van enkele dagen later veranderden de verhoudingen. In ruil voor concessies van het kabinet gaven de Tweede Kamerfracties van D66, ChristenUnie en SGP hun steun aan de begroting voor volgend jaar. Tijdens het debat in de senaat zal naar alle waarschijnlijkheid blijken dat ook de senaatsfracties hun steun geven.

Formeel zijn de senatoren van de 'constructieve oppositie' niet aan het akkoord gebonden, maar in de praktijk zullen ze niet gauw afwijken van de lijn van hun partijgenoten uit de Tweede Kamer. D66-fractievoorzitter Roger van Boxtel heeft bijvoorbeeld al gezegd dat zijn fractie 'in beginsel helemaal vrij' is, maar de maatregelen wel zal steunen.

Onduidelijk is nog hoe de Eerste Kamer zal omgaan met onderwerpen die buiten het begrotingsakkoord vallen, zoals het pensioenplan. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) heeft al gezegd dat hij volgend jaar opnieuw met de 'constructieve oppositie' wil gaan praten.