Overlevenden herdenken superstorm Sandy

Overlevenden van de superstorm Sandy herdenken dinsdag dat het precies een jaar geleden is dat de storm aan land kwam in de Amerikaanse staten New York en New Jersey. Langs de hele Oostkust worden kaarsjes aangestoken en knippen mensen zaklampen aan. Met de herdenking, die Light the Shore wordt genoemd, willen ze symbolisch hun overwinning op de duisternis die Sandy meebracht laten zien. Hoewel ze de duisternis hebben overwonnen, zijn nog altijd duizenden mensen ontheemd.

Sandy kwam op 29 oktober 2012 rond 19.30 uur aan land. De storm bracht enorme hoeveelheden regen met zich mee. Het dichtbevolkte Long Island en de kust van New Jersey kregen te maken met zware overstromingen. Ook in New York bereikte het waterpeil ongekende hoogten. Het metrostelsel liep onder water en een deel van Manhattan kwam zonder stroom te zitten. In totaal eiste de storm 181 levens. De schade beliep 65 miljard dollar.

In Staten Island herinneren in het straatbeeld nog altijd veel dingen aan de storm. In voortuinen liggen nog grote bergen puin, woningen zijn dichtgespijkerd en op veel voordeuren staat een waarschuwing dat het pand niet geschikt is voor bewoning. Hoewel sommige mensen hun huizen stukje bij beetje weer opbouwen en anderen alweer in hun deels gerepareerde woning zijn getrokken, hebben veel mensen simpelweg geen geld om hun huis te herbouwen. Soms wachten ze nog op geld van de verzekeringsmaatschappij, in andere gevallen op noodhulp van de regering. Ook komt het voor dat ze worden tegengewerkt door de bureaucratie. Die mensen wonen in bij familieleden of zijn in tijdelijke behuizing getrokken.

In totaal werden 27 duizend huishoudens in New Jersey en New York zwaar getroffen door de storm. De federale hulpdienst FEMA betaalde ruim 1,4 miljard dollar (ruim een miljard euro) uit aan 182 duizend mensen. De staten zelf zijn echter een stuk trager met het uitkeren van vergoedingen voor huiseigenaren die te weinig geld hebben voor het herbouwen van hun huis. Dit leidt tot uitzichtloze situaties. Een jaar na de storm weten veel overlevenden niet waar ze aan toe zijn en wat de toekomst voor hen in petto heeft.