Teeven wil geen Syrische familieleden opvangen

Het kabinet is niet bereid de mogelijkheden te verruimen voor Syrische vluchtelingen om tijdelijk bij familie in Nederland te verblijven. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) acht dat 'niet verantwoord'. Dat heeft hij dinsdagavond aan de Tweede Kamer laten weten.

Een groot deel van de Tweede Kamer, waaronder coalitiepartij PvdA, wil dat Syriërs tijdelijk bij familie in Nederland terechtkunnen. Teeven ziet echter geen mogelijkheden om dat te realiseren. "Er is geen regeling denkbaar waarin de tijdelijkheid van het verblijf kan worden gewaarborgd", schrijft hij aan de Kamer. Na het verlopen van een tijdelijke verblijfsvergunning zullen de Syriërs asiel aanvragen, en gezien de situatie in Syrië zullen ze dat ook krijgen, verwacht Teeven.

Volgens Teeven zal het ook moeilijk zijn om te controleren of er echt sprake is van een familieband. Ook zouden oorlogsmisdadigers misbruik kunnen maken van de regeling. Verder denkt Teeven dat Syriërs in Nederland vaak zelf nog in een asielzoekerscentrum zitten of kleinbehuisd zijn en daarom moeilijk familie kunnen opvangen.

Teeven meldt verder dat dit jaar ongeveer 1490 asielaanvragen door Syriërs zijn ingediend. Het hele vorige jaar vroegen 450 Syriërs asiel aan. Volgens Teeven wordt driekwart tot honderd procent van deze verzoeken ingewilligd. Bij de afwijzingen gaat het vooral om zogeheten Dublin-claims. Deze mensen zijn via een ander EU-land gereisd, waardoor zij alleen daar asiel kunnen aanvragen.

De Tweede Kamer spreekt woensdagochtend met Teeven over het asielbeleid.