Bontes uit PVV-fractie gezet

PVV-Kamerlid Louis Bontes wil graag in de fractie van de partij blijven. Hij doet dinsdagochtend een oproep in De Telegraaf aan zijn collega's om hem niet uit de fractie te zetten. Bontes wordt dinsdag mogelijk weggestuurd omdat hij kritiek uitte op de PVV en op partijleider Geert Wilders.

Volgens Bontes lost het niets op als hij uit de fractie wordt gezet. "Het probleem blijft dan bestaan. Het is niet nodig om de boodschapper dood te schieten", zegt hij in de krant.

Bontes opende vorige week in de media de aanval op Wilders. Zo hekelde hij de sfeer in de fractie en stapte hij uit het bestuur van de fractie en een daaraan gelieerde stichting. Als penningmeester had hij naar eigen zeggen te weinig zicht op enkele 'dubieuze uitgaven'. Bovendien vergaderde het fractiebestuur nauwelijks. Bontes kondigde aan dat de PVV volwassen moet worden en dat hij het gesloten kader wil doorbreken.

In of rond de fractievergadering van de PVV wordt dinsdag naar verwachting gesproken over het lot van Bontes. Wilders hield zich tot nu toe stil over de kwestie.

Update 11:05
Tweede Kamerlid Louis Bontes is uit de PVV-fractie gezet. Dat heeft partijleider Geert Wilders dinsdagochtend gezegd. Er is volgens Wilders sprake van een vertrouwensbreuk na de kritische uitlatingen van Bontes de afgelopen dagen over de gang van zaken binnen de PVV. Daarmee beschadigde hij de fractie, aldus Wilders.

De fractie had dinsdag niet veel tijd nodig om tot het oordeel te komen, dat volgens Wilders unaniem was. Rond 10.30 kwam Wilders uit de fractieburelen gelopen om het besluit toe te lichten. Dat Bontes vorige week zich in de media beklaagde over onder meer de dubieuze uitgaven zonder ruggespraak met de fractie voelde als een 'motie van wantrouwen', zei Wilders.

Bontes heeft de PVV-fractie daarbij weggezet als 'halve lakeien' en Wilders als 'halve dictator'. Dat beeld is onjuist, zei Wilders meerdere malen. "Het beeld van een dicator die alles beslist, is onjuist. De fractie beslist."

Ook het verhaal over dubieuze uitgaven raakt volgens Wilders 'kant noch wal'. "Er is helemaal geen gesjoemel met geld. Het valt allemaal uit te leggen."

Wat vind jij? Moet de PVV democratischer worden? Reageer op de poll.