FOK!filmblik: Saw (2004)

dekatophetspek

In het FOK!filmblik komen we voor de veranderings eens een vrij recente film tegen. Het was namelijk op 29 oktober 2004 dat de film Saw voor het eerst in de Amerikaanse, Canadese en Turkse bioscopen te zien was. In Nederland moesten we destijds nog tot 9 juni 2005 wachten voordat we deze sublieme martelporno voor het eerst te zien kregen.

Saw

Saw was een film die een nieuwe dimensie wist te geven aan het horrorgenre. In de film van cineast James Wan worden twee mannen, Dr. Lawrence Gordon en Adam, wakker in een afgesloten ruimte. Beide mannen zitten met handboeien vast en in het midden van de ruimte licht het levenloze lichaam van een onbekend persoon, met in zijn handen een pistool en een recorder. Al snel ontdekken de mannen dat ze deel uitmaken van een spel van de seriemoordenaar Jigsaw. Om het dodelijke spelletje te overleven zullen de mannen een aantal regels moeten volgen en moeten ze ook een aantal opdrachten uitvoeren.

Saw 1

Het is haast niet te geloven dat dit pareltje destijds met een budget van slechts 1,2 miljoen dollar werd opgenomen in 18 dagen. Saw zou wereldwijd meer dan 100 niljoen dollar opbrengen en was daarmee één van de meest lucratieve horrorfilms aller tijden. De film had dan ook nog maar twee dagen in de bioscoop gedraaid, toen de filmmakers al groen licht van de studio kregen voor een vervolgfilm.

Saw 2

Saw was duidelijk een eerbetoon aan de Italiaanse cineast Dario Argento. Zo zullen liefhebbers van het giallo-genre de pop van Jigsaw ook herkennen als een knipoog naar de film Profondo Rosso van Argento en zien we de moordenaar's handen in zwarte handschoenen, wat ook een trademark van de Italiaanse filmmaker was. Met Cary Elwes, Leigh Whannell, Danny Glover en Tobin Bell kende de debuutfilm van james Wan een prima cast. Saw zou tussen 2005 en 2010 nog zes prima vervolgen krijgen.