Vakbond wil politie-inzet tegen treingeweld

FNV Spoor wil dat de regering geld vrijmaakt voor politie-inzet op het spoor om geweld tegen spoorwegpersoneel terug te dringen. Ook pleit de vakbond voor een landelijke campagne over de impact van agressie tegen mensen met een publieke taak. Voor de vakbond 'is de maat vol', laat FNV Spoor dinsdag weten in een persbericht.

Volgens FNV Spoor trekt het onderbrengen van de spoorwegpolitie bij de nationale politie een zware wissel op het NS-personeel. "Nu zijn er geen agenten meer op het spoor en duurt het vaak te lang voordat de politie arriveert bij incidenten", aldus een woordvoerder van de vakbond. FNV Spoor voert ook gesprekken met de politiebonden.

De vakbond overlegt dinsdag met de NS over een plan van aanpak dat de bond heeft bedacht. "Het uitgangspunt is dat alle betrokken partijen de handen ineenslaan en gezamenlijk aan oplossingen werken", beschrijft bestuurder Roel Berghuis.

Eerder deze week luidde het personeel van vervoerbedrijf Arriva de noodklok over het geweld aan boord van de treinen. Volgens het vervoerbedrijf worden stewards en machinisten geregeld uitgescholden en aangevallen. Eerder deze maand probeerde een reiziger een medewerker van Arriva zelfs te wurgen.