Van Raak (SP) wil Snowden horen via Skype

Redactie

Als het kabinet blijft weigeren om de veiligheid van klokkenluider Edward Snowden te garanderen als de Tweede Kamer hem naar Nederland wil halen voor een hoorzitting, dan moet hij maar via Skype worden ondervraagd. Dat heeft Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP) dinsdag gezegd in de wandelgangen van de Tweede Kamer.

Van Raak ving tijdens het vragenuurtje opnieuw bot bij minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (VVD) met zijn verzoek om Snowden in te vliegen voor een hoorzitting. Plasterk zei dat Nederland gehouden is aan een uitleveringsverdrag met de Verenigde Staten. En van dat verdrag kan niet even 'per gelegenheid' worden afgeweken.

De socialist vindt het echter van groot belang dat Snowden naar Nederland komt. "Ik denk dat hij heel graag wil spreken met parlementariërs." Het is van belang dat de Tweede Kamer zelf onderzoek doet naar het afluisterschandaal, en dan is een onderhoud met Snowden cruciaal. Volgens Van Raak zijn er wel gronden waarop Nederland kan besluiten om Snowden niet uit te leveren.

Mocht het kabinet voet bij stuk houden, dan kan Snowden misschien op een andere manier het parlement te woord staan. "Anders maar via Skype", zei de SP'er. Plasterk liet, eveneens in de wandelgangen, weten dat hij niet onwelwillend staat tegenover deze mogelijkheid.

Van Raak zei verder dat op zijn initiatief de Kamer binnenkort de geheime dienst AIVD bezoekt en de Britse zusterorganisatie MI5, om informatie te vergaren over het afluisterschandaal.

Vorige week werd duidelijk dat het mobieltje van de Duitse bondskanselier Angela Merkel jarenlang werd afgeluisterd door de Amerikanen. Dat gebeurde vanuit de Amerikaanse ambassade in Berlijn. Er wordt rekening mee gehouden dat binnenkort ook bekend wordt of ook Nederlanders op grote schaal werden afgeluisterd door de inlichtingendienst NSA.

Plasterk ontkende niet dat het mogelijk is om telefoongesprekken af te luisteren vanuit de Amerikaanse ambassade in Den Haag, die op steenworp van het Binnenhof is gevestigd. "Technisch is het mogelijk", zei Plasterk. "Maar het mag niet." Of het daadwerkelijk gebeurt, wilde hij niet zeggen. Wel is het vertrouwen in bondgenoten snel weg als blijkt dat Nederland als bevriende natie wordt afgeluisterd, aldus de bewindsman.