Willem-Alexander en Máxima bezoeken Poetin

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima worden volgende week vrijdag door de Russische president Vladimir Poetin ontvangen. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst dinsdag bekendgemaakt. Het staatshoofd en zijn vrouw zijn volgende week in Rusland voor de afsluiting van het Nederland-Ruslandjaar.

Tot nu toe was onduidelijk of de koning en koningin president Poetin ook zouden ontmoeten. Premier Mark Rutte (VVD) liet eerder deze maand weten dat er nog gewerkt werd aan een mogelijk ontmoeting.

Het kabinet wil met het bezoek van de koning, ondanks de diplomatieke spanningen van de laatste weken, de goede relaties tussen de landen onderstrepen. Wat de precieze rol van de koning daarin is, wilde Rutte eerder niet zeggen.

De gemoederen tussen Nederland en Rusland liepen hoog op door een reeks incidenten. Zo werd in Den Haag een Russische diplomaat gearresteerd, terwijl Rusland een schip van Greenpeace enterde dat onder Nederlandse vlag voer.

Behalve een bezoek aan Poetin wonen koning Willem-Alexander en koningin Máxima volgende week zaterdag een concert bij van het Koninklijk Concertgebouworkest in Moskou.