'Inzet drones bij grote brand mag'

De brandweer mag drones inzetten bij rampen, zoals een grote brand. Dat heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) dinsdag gezegd tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer. "Ja, het kan", zei hij onomwonden.

Opstelten zei dat er geen nadere regelgeving nodig is voor de inzet van onbemande vliegtuigjes. Wel wil hij dat alle hulpdiensten de drones op dezelfde manier inzetten, met dezelfde waarborgen voor de privacy en de veiligheid voor de luchtvaart.

Er is wel een uitzondering: drones mogen niet worden ingezet in gebieden waar het luchtruim wordt beheerd door de luchtverkeersleiding. Dan is bijvoorbeeld het geval in de buurt van Schiphol, waar de inzet van onbemande vliegtuigjes problemen zou kunnen opleveren voor de veiligheid.

Peter Oskam (CDA) vroeg dinsdag aandacht voor de kwestie, naar aanleiding van een item van het televisieprogramma EenVandaag. Daarin beklaagde de brandweer zich dat drones nu aan de grond staan vanwege onduidelijke regelgeving. Onbemande vliegtuigjes met hun camera's aan boord zouden van grote waarde kunnen zijn, bijvoorbeeld bij een uitslaande brand.