Windows XP totaal onveilig vanaf april

Microsoft heeft tegenover Nu laten weten dat Windows XP, het populaire maar twaalf jaar oude besturingssysteem, een gevaar voor de gebruikers wordt. Vanaf april 2014 stopt de ondesteuning maar honderden miljoenen gebruikers werken nog altijd met XP.

Tim Rains, directeur van de beveiligingstak van Microsoft, geeft vandaag een presentatie waarin wordt gewaarschuwd voor het gebruik van XP na april volgend jaar: "Het is voor miljoenen mensen een geweldig besturingssysteem geweest, maar het is niet meer bij de tijd".

De basis van XP is na al die jaren zo verouderd dat updaten eigenlijk geen zin meer heeft: "Het is alsof je een huis op drijfzand bouwt. We kunnen het wel blijven patchen, maar het wordt te moeilijk om het geüpdatet te houden."

Van de Nederlandse pc's draait ongeveer nog 13,3% op XP. De meeste bedrijven zijn zich inmiddels bewust van de naderende deadline, maar elke XP-pc is een gevaar voor iedereen. De onveilige pc's vormen een groot risico met betrekking tot de verspreiding van malware.