Senaatsfractie D66 'welwillend' over begroting

D66 staat in de Eerste Kamer 'welwillend' tegenover alle voorstellen die samenhangen met het onlangs gesloten begrotingsakkoord. Over kabinetsplannen die daar niet mee te maken hebben, blijft de partij kritisch. Dat heeft fractievoorzitter Roger van Boxtel dinsdag gezegd tijdens de algemene beschouwingen in de Eerste Kamer.

"We staan welwillend tegenover het begrotingsakkoord, en met die attitude zullen we alle voorstellen bekijken die ermee samenhangen", zei Van Boxtel. "We blijven constructief oppositie voeren op terreinen die niet de begroting raken." Hij noemde daarbij vooral de kabinetsplannen op het terrein van politie en justitie.

Van Boxtel wilde niet ingaan op de vraag of D66 steun zal geven aan de aangepaste pensioenplannen van het kabinet. Het oorspronkelijke pensioenplan sneuvelde eerder deze maand in de Eerste Kamer, kort voordat het kabinet het begrotingsakkoord sloot met D66, ChristenUnie en SGP.

SGP-senator Gerrit Holdijk zei dat hij zonder het begrotingsakkoord tegen het Belastingplan zou hebben gestemd, maar nu voor zal stemmen. "Een slecht plan is iets minder slecht geworden", zei Holdijk. Voor alle andere kabinetsvoorstellen maakt de SGP'er een voorbehoud. Hij wilde niet zeggen wat dat voorbehoud inhoudt.

De Eerste Kamer debatteert dinsdag met het voltallige kabinet over de op Prinsjesdag verschenen begroting voor volgend jaar, inclusief het akkoord dat het kabinet daarna met een deel van de oppositie sloot. Sinds dat akkoord weet het kabinet zich verzekerd van een meerderheid in de Eerste Kamer.