$1.1 Miljard boete voor Rabobank

static

Rabobank heeft een boete gekregen van omgerekend 774 miljoen euro vanwege de betrokkenheid bij de Libor-fraude. Dat heeft De Nederlandsche Bank (DNB) dinsdag bekendgemaakt samen met de Amerikaanse en Britse toezichtcollega's.

De Rabobank heeft volgens de toezichthouders tussen 2005 en 2010 de belangrijke rentegraadmeter Libor gemanipuleerd door valse data aan te leveren. Er waren dertig medewerkers van de Rabobank op enigerlei manier betrokken bij de fraude. Ook maakten enkele werknemers afspraken met andere banken over het frauderen met de rentestand.

Rabobank heeft nu de op een na hoogste boete gekregen in het Libor-schandaal. UBS kreeg vorig jaar al een boete van omgerekend 1,1 miljard euro. Royal Bank of Scotland en Barclays kregen boetes van respectievelijk 450 en 340 miljoen euro. Van de boete van 774 miljoen euro is zeventig miljoen euro opgelegd door DNB.

Rabobank laat in een verklaring weten dat niemand in de top van de bank betrokken was bij of wist van het frauderen met de Libor. De boerenleenbank stelt dat het gedrag van de werknemers 'ontoelaatbaar' was. Ook vindt de bank dat de interne controlesystemen onvoldoende op orde waren en dat de gevaren bij het doorgeven van de data niet genoeg zijn onderkend.

De dinsdag afgetreden topman Piet Moerland zegt het gedrag van de werknemers te betreuren. "Dit had nooit mogen gebeuren bij Rabobank", vindt de topman. "Rabobank heeft alle begrip voor de verontwaardiging die dit oproept, zowel binnen onze organisatie als daarbuiten. Dergelijk gedrag is volledig in strijd met onze kernwaarden, waarvan integriteit de belangrijkste is."

De Libor-fraude kwam vorig jaar zomer aan het licht. Rabobank was de enige Nederlandse bank die betrokken was bij de Libor-fraude. ING kreeg eerder al wel straf opgelegd vanwege de manipulatie van de Sibor, de Singaporese rentegraadmeter.