Bontes gaat door als eenmansfractie

Louis Bontes geeft zijn Kamerzetel niet op en gaat door als eenmansfractie. Dinsdagochtend werd hij uit de PVV-fractie gezet. Bontes liet weten dat hij als eenmansfractie wel alle voorstellen van de PVV zal steunen.

"Dit is geen politiek probleem, maar een organisatorisch probleem", zei Bontes, die de partijstructuur van de PVV hekelt. "Ik steun de uitgangspunten van de PVV volledig."

Bontes zei vorige week woensdag bij Pauw & Witteman al dat hij als eenling door zou gaan als de PVV hem uit de fractie zou zetten. Bontes, die bij de laatste verkiezingen slechts 958 voorkeurstemmen kreeg, vindt niet dat hij het mandaat van de kiezer ontbeert.

Volgens Bontes is zijn verbanning uit de PVV-fractie geen oplossing. "Ik begrijp het niet goed. Je hebt een kritisch persoon in de fractie, maar los je de problemen op door die eruit te gooien? Ik had Wilders anders ingeschat."

Wilders zei dinsdagochtend dat de fractie unaniem heeft besloten om Bontes weg te sturen. "Pijnlijk", vindt Bontes dat hij helemaal alleen stond. Hij vindt niet dat hij fouten heeft gemaakt. "Ik heb gedaan zoals mijn hart het ingaf."

In een interview met RTL Nieuws zei Bontes dinsdag dat hij de opmerking van PVV-Kamerlid Dion Graus, die zei dat figuren als Bontes vroeger zouden worden gekielhaald, als een 'klap in het gezicht' had ervaren. "Je kunt iemand ook wegsturen zonder die harde woorden", zei hij. "Ik ga de vuile was over alle incidenten binnen de fractie ook niet naar buiten brengen."

Bontes trad onlangs terug als penningmeester uit het fractiebestuur, dat volgens hem een 'wassen neus' is. Hij had moeite met de dubieuze uitgaven. Dat hij uit het fractiebestuur stapte is volgens Bontes niet door hem naar buiten gebracht. "Dat heeft iemand anders gedaan."