PVV'ers: muiter moest weg

PVV'ers noemen het vertrek van Louis Bontes uit de fractie onvermijdelijk. Het besluit om hem weg te sturen werd unaniem genomen, benadrukken zij. "Dit was de enige goede optie", zei Kamerlid Dion Graus. "Zelfs als mijn broer of mijn moeder dit had geflikt, dan hadden ze er ook uit gemoeten."

Bontes deed de afgelopen dagen in diverse media zijn beklag over de gang van zaken bij de PVV. Hij hekelde de ondemocratische werkwijze binnen de fractie en stelde de financiering van onder meer de verzetstoer aan de kaak.

Kamerlid Martin Bosma neemt het Bontes kwalijk dat hij onder meer in NRC Handelsblad en bij Pauw en Witteman zijn verhaal deed. "Als er iets is dan bespreek je dat intern, en niet via een krantje van een SP'er of bij die socialistische omroep." Volgens Bosma was er geen andere mogelijkheid dan dat Bontes op zou stappen. "Jammer, want ik heb goed met hem samengewerkt."

Graus zei dat Bontes niet alleen een fractiegenoot, maar ook een vriend was. "Hij was een van de weinige Kamerleden waar ik ook bilateraal mee omging. Ik mocht hem en zijn vrouw ook erg graag. Als vriend ga ik hem missen."

"Het vertrouwen was gewoon weg", zei Roland van Vliet. "Als er problemen zijn dan moet je die met je eigen fractie bespreken", vindt de PVV'er. "Iedere partij heeft wel eens wat, maar ook bij de SP of de VVD zou je een probleem hebben als je een week lang in alle televisieprogramma's en kranten zou vertellen hoe afschuwelijk het allemaal is."

"Als je de fractiediscipline schaadt is het einde oefening, dat moet je gewoon niet doen", zegt Graus. "Binnen onze fractie worden besluiten democratisch genomen. En ik kan het weten, want als iemand een straatvechter is dan ben ik het. Maar als je je zin niet krijgt moet je niet gaan muiten. Ik ben opgelucht dat er weer een muiter van boord is."

Dat Bontes zijn zetel niet inlevert maar als eenmansfractie doorgaat vindt Graus niet loyaal. "Ik vind dat hij die zetel gestolen heeft. Geert is de enige die hem ooit verdiend heeft." Bosma heeft er minder problemen mee. "Staatsrechtelijk mag dit. De PVV heeft nu nog maar veertien zetels. Zo is het."