Cookson heeft lager salaris dan McQuaid

Pino112

De nieuwe UCI-voorzitter Brian Cookson verdient 340 duizend Zwitserse frank, zo'n 275 duizend euro per jaar. De Brit krijgt daarmee 110 duizend frank minder dan zijn voorganger Pat McQuaid. De Ier, die na een keiharde verkiezingsstrijd vorige maand werd verslagen door Cookson, kreeg 450 duizend frank per jaar. Dat staat gelijk aan ongeveer 365 duizend euro.

Het salaris van Cookson werd vastgesteld tijdens de eerste vergadering van het uitvoerend comité onder de Brit. Daarbij werd een onderzoek naar de eigen antidopingorganisatie ingesteld. De uitkomsten worden gebruikt om efficiënter te werken en dienen als basis voor een onafhankelijke UCI-antidopingorganisatie die volgend jaar van start gaat.

Ook komt er een onafhankelijk onderzoek naar 'zaken die in het verleden fout zijn gedaan'. De commissie die dat onderzoek gaat doen moet ook kijken naar de rol van Global Cycling Promotion, de wedstrijdorganisator van de UCI, en het World Cycling Centre. Een commissie om het vrouwenwielrennen te ontwikkelen krijgt alle steun van het uitvoerend comité.

Cookson werd verkozen op de belofte om het vertrouwen in de wielersport te herstellen.