Storm van de eeuw!

De storm die Nederland vandaag in zijn greep hield kan met recht de Storm van de Eeuw genoemd worden. Niet alleen is het de eerste zware storm sinds 1990; op de Wadden werd de storm opgewaardeerd tot heuse orkaankracht. Op de schaal van FOK! is dat nu dus geen OMGWTFBBQ! storm meer, maar een HOLYFOKWEGAANERAAN!

De zwaarst gemeten windstoot bevond zich in het Groningse Lauwersoog en had een snelheid van 152 kilometer per uur. Daarmee staat deze in de top tien zwaarste windstoten ooit gemeten in Nederland.

Voor een zeer zware storm moet het minstens een uur lang gemiddeld windkracht 11 zijn. De laatste keer dat dat gebeurde was op 25 januari 1990.

De hulpdiensten hebben hun handen vol aan de vele stormschademeldingen. Sinds maandagochtend rukte alleen de brandweer al meer dan 4500 keer uit. De meeste meldingen komen uit de regio's Hollands Midden, Utrecht en Brabant.

Het zwaartepunt van de storm ligt boven de Wadden. De storm neemt in de loop van de middag in zwaarte af. Voor de kustprovincies en het midden en noorden van het land geldt nog altijd een weeralarm. De brandweer adviseert mensen binnen te blijven totdat de wind enigszins is gaan liggen.


Wooooeeeeeeiiiiiiii!!