Allemaal in PRISM

Henk (PlaneetHenk)

Henk zegt: PRISM

Bom, gifgas, nucleaire knutselpakketten, zelfmoord, aanslag, Beiroet, Pentagon, Occupy, Japan, China, Irak, spion, AK47, Bilderberg, Monsanto, Illuminati, kunstmest. Zo. Nu weet ik in ieder geval zeker dat ik er bij PRISM goed op sta en hoef ik me niet meer druk te maken over wat ik wel en niet post. Een potentiële terrorist ben ik toch wel. Oeh, die stond nog niet in het lijstje, 'terrorist'. Bijna vergeten.

 Hadden we natuurlijk aan kunnen zien komen. Enorme bedrijven als Facebook en Google die dagelijks belachelijke hoeveelheden aan informatie binnenkrijgen. Geen president die daar niet een slaatje uit probeert te slaan. Daarbij, als het gebeurt bij een achterop geraakte supermacht, dan hebben Rusland en China vast ook wel een servertje lopen die onze digitale vragen, updates en beslommeringen bijhoudt.

Mocht je het grootste klokkenluider-schandaal van de afgelopen week hebben gemist: de Amerikaanse overheid verzameld al jarenlang alle data die ze kunnen vinden over iedereen die er op de aardbol rondloopt. Dat het mogelijk is. Dit betekent dus dat als je in de toekomst iets tegen de wet doet, 'ze' tot jaren terug in jouw privé gegevens kunnen loeren. Lekker he? Maar ja, alles for the good of the people's security.Prism

Grote vraag is dan of het erg is. Want mensen die niks te verbegen hebben, hebben immers niks te verbergen, is het niet? Mensen die op onze favoriete zoekmachine uitzoeken hoe ze op z'n MacGyver's een bermbom moeten bouwen, die worden er dan wel weer uitgepikt, handig! Daarbij, wat gaan we ertegen doen, onze Facebook account opzeggen? Never nooit niet! Mailen via een private en gecodeerde server? Nein! Onze gemakzucht heeft het allang gewonnen van onze drang naar individuele vrijheid.

Een Amerikaanse president zei ooit dat een ieder die een klein beetje vrijheid op wilde geven in ruil voor een beetje veiligheid, geen van beide verdiende. Een opmerking die na 9/11 alleen maar aan impact heeft gewonnen. Want wat is dat gevoel van zekerheid dan waard? Het is ons recht om op eigen benen te staan en van wie hebben we dan zoveel gevaar te duchten? Als de overheid dit zo strak probeerde te verbergen, wat heeft ze dan te verbergen? Conspiracy comments welkom!