Next-gen zal even wennen worden

WesleyB (Wesley Akkerman)

Voordat consoleboeren Microsoft en Sony hun presentaties gaven, had ik al voor mezelf bedacht welke console ik zou willen hebben als hij vandaag uit zou komen. Sony had toen al voor mij meer dan een streepje voor.

Als beide consoles op dit moment in de winkel zouden liggen en ik heb vijfhonderd euro op zak, dan ga ik voor de PlayStation 4. Om verschillende redenen: de console is goedkoper, de exclusieve titels spreken mij meer aan dan de exclusieve One-spellen, de fantastische indie-ondersteuning en er is geen gezeur met DRM en tweedehands (ver)koop. Dat bevalt me wel. Bovendien: vierhonderd euro voor een nieuwe console vind ik het maximum bedrag om uit te geven.

Destijds kocht ik Xbox 360 voor 350 euro, maar toen kreeg ik er wel twee games bij. Dat vond ik ook al een prima deal. Nu zal je bij de PlayStation 4 hoogstwaarschijnlijk geen spel bij je aankoop krijgen, maar omdat ik toch honderd euro over heb op het moment dat ik de console zou kopen, heb ik de mogelijkheid om er nog een spel bij te halen. Of de losse, optionele camera, maar die kan wat mij betreft wachten. Toch een mooie gedachte, een optionele camera.

Ik heb een tijdje getwijfeld of ik eigenlijk wel een PS4 zou willen. De PlayStation 3 is hier in huis een veredelde blu-rayspeler waar ik Game of Thrones, The Walking Dead en andere films en series op kijk die ik fysiek koop. Ik game er maar amper op. Plus dat ik het zonde vind van mijn achievements op de Xbox, dat ik die niet meeneem en die digitale plaatjescollectie niet verder kan laten groeien voorlopig. Ik ben toch een sucker voor dat soort verzamelsystemen.

Maar ik zeg heel nadrukkelijk 'voorlopig'. Ik vind het idee dat Microsoft alles zo in banen wil leiden nog steeds helemaal niets en wil hen ook niet het idee geven dat te steunen door day one de spelcomputer te kopen. Maar er lonken wel twee titels naar me: Forza Motorsport 5 en stiekem Ryse ook een beetje. Pas als Microsoft met Fable 4, met het verhaal van Fable, sfeer en keuzes van Fable 2 en gameplay van Fable 3, op de proppen komt, koop ik een One. Dan pas.

Maar in de tussentijd wil ik wel volop meegenieten van next-gen, dus wordt mijn eerste keuze dit keer een Sony-apparaat. Opvallend: ik heb jarenlang Nintendo ondersteund, maar ben daar goed van teruggekomen toen ik een Wii kocht. Wii U is al in bezit, maar staat niet zo vaak aan. Xbox 360 is tevens de console hier in huis waar het meeste op gegamed is, dus het zal even wennen zijn. Maar Witcher 3, Metal Gear Solid V, Dragon Age Inquisition en Mirror’s Edge 2 gaan me dat heel gemakkelijk maken.