Politie grijpt in op Taksimplein

Redactie

Honderden agenten van de oproerpolitie hebben dinsdag de barricades rond het Taksimplein in Istanbul geslecht en betogers op het plein naar een park vlakbij gedreven. Daarbij werd traangas ingezet en met rubberkogels geschoten.

Veel demonstranten hielden zich al meer dan een week op het plein op. Sommigen begonnen eerder dinsdag de barricades te bemannen in afwachting van een confrontatie met de politie.

Nadat de politie het plein op de betogers had heroverd verving zij een grote vlag, die aan een hoog gebouw aan de rand van het plein hing. In plaats daarvan werden de Turkse vlag gehesen en een levensgroot portret van Mustafa Kemal Atatürk, de oprichter van de Turkse republiek.

Op het Taksimplein hielden zich de laatste tijd steeds minder demonstranten op. Maandagavond was het kleinste aantal demonstranten op de been sinds het begin van de demonstraties tegen de regering van premier Recep Tayyip Erdogan, twaalf dagen eerder. In het naastgelegen Gezipark volhardden betogers wel. Erdogan heeft aangegeven woensdag met deze demonstranten in overleg te willen treden.