Nog 14 examens gestolen op Ibn Ghaldoun

In totaal zijn op de Rotterdamse islamitische school Ibn Ghaldoun veertien examens gestolen. Naast het al bekende vwo-examen Frans gaat het om 9 havo-examens, drie op het vwo en een op het vmbo. Dat meldde staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) dinsdag in de Tweede Kamer.

Op het vmbo gaat het om het examen economie. Op de havo om de vakken aardrijkskunde, Arabisch, Frans, geschiedenis, Engels, maatschappijwetenschappen, wiskunde, Nederlands en natuurkunde. Op het vwo gaat het om management en organisatie, biologie en scheikunde.

Update 15.52 uur
Leerlingen van de Rotterdamse school Ibn Ghaldoun moeten opnieuw eindexamen doen voor de vakken waarvan de examens zijn gestolen. De Inspectie voor het Onderwijs heeft besloten de eindexamens in deze vakken ongeldig te verklaren. Dat meldde staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) dinsdag aan de Tweede Kamer.

Update 16.16 uur
De school Ibn Ghaldoun, waarop alle leerlingen de gestolen eindexamens opnieuw moeten maken, vindt dat "heel erg sneu voor de kandidaten die niet betrokken waren bij het gebeuren". Dat zegt bestuursvoorzitter Ayhan Tonca dinsdag.

Hij was zelf nog niet op de hoogte van de beslissing van de Onderwijsinspectie. "Als dit besluit is genomen, dan heb ik mij daar maar naar te schikken."

Desondanks is hij opgelucht dat de examens van alle andere Nederlandse examenkandidaten vooralsnog gewoon geldig blijven. "Ik ben zeer blij dat het blijkbaar bij mijn school is gebleven. Het zou een hele grote ramp zijn als het breder zou zijn verspreid. Dit is goed nieuws voor heel Nederland.

Hoe het mogelijk is dat de zegels van bijna alle examens verbroken waren zonder dat ook maar iemand binnen de leerkrachten of directie daar alarm op heeft geslagen is onbekend. Ook is niet bekend of bij afname van de nieuwe examens extra controleurs worden ingezet op het Ibn Ghaldoun.

Update 16.21 uur
Woensdag om 17.00 uur wordt bekend of de examens van vmbo-leerlingen met economie in het pakket in het hele land over moeten. Eigenlijk zouden de vmbo'ers woensdag horen of ze wel of niet geslaagd zijn, maar een deel moet nog 24 uur wachten op het verlossende bericht.

Dekker sprak van een 'heel ernstige zaak'. "De waarde van diploma's moet boven alle twijfel verheven zijn", zei hij. De staatssecretaris heeft het 'volste begrip' voor het besluit van de onderwijsinspectie.

De Tweede Kamer wil zo snel mogelijk een debat over de kwestie. Maar eerst moet het politieonderzoek naar de zaak worden afgerond. Het voorstel van de PVV om Ibn Ghaldoun onmiddellijk te sluiten kon zowel bij Dekker als bij de rest van de Kamer niet op steun rekenen. Ondanks de vele gevallen van fraude met onder meer gemeenschapsgelden en nu ook examens kan de school dus gewoon open blijven.

Update 17.07 uur
Ook het vwo-examen wiskunde A blijkt ontvreemd te zijn, waardoor ook deze overgedaan zal moeten worden.

Gestolen examens ongeldig op Ibn Ghaldoun
Gestolen examens ongeldig op Ibn Ghaldoun (Foto: ANP)