'Overheid moet vervolgd kunnen worden'

Redactie

De overheid moet strafrechtelijk kunnen worden vervolgd. Ook moeten leidinggevende ambtenaren kunnen worden bestraft als sprake is van strafbare feiten. Dat staat in een wetsvoorstel van PvdA, CDA en ChristenUnie dat dinsdag door de Tweede Kamer werd aangenomen.

Overheden zijn op dit moment slechts beperkt te vervolgen. De indieners vinden het achterhaald dat de overheid niet kan worden vervolgd, terwijl burgers en bedrijven wel voor de rechter kunnen worden gebracht bij het vermoeden van strafbare feiten.

De strafrechtelijke immuniteit van het rijk en lagere overheden werd in de jaren negentig bepaald door de Hoge Raad. Aanleiding waren het lekken van kerosine op vliegbasis Volkel en het lozen van baggerspecie in het Friese Pikmeer. In 1998 preciseerde de Hoge Raad dat overheden wel kunnen worden vervolgd als het gaat om zaken die ook zouden kunnen worden geprivatiseerd.

De initiatiefwet die dinsdag werd aangenomen werd in 2006 ingediend door de Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen, toentertijd Kamerlid voor de PvdA. De twee andere partijen sloten zich daar later bij aan. Voordat het nu aangenomen wetsvoorstel van kracht kan worden moet het eerst nog worden goedgekeurd door de Eerste Kamer.