Van Ass: "Heb deelname aan de HIL niet verboden"

Boris (borisz)

De Hockey India League lijkt dit seizoen ongunstig te vallen voor de Nederlandse toppers. De lucratieve Indiase competitie loopt van 23 januari tot en met 23 februari, zo werd vorige week bekend. Bondscoach Paul van Ass zet zijn vraagtekens bij deelname van zijn spelers aan de HIL. Maar van een dwingend negatief reisadvies is geen sprake.

Hoewel de hockeyzomer nog moet komen, weten we nu al dat er een drukke winter aankomt. Niet alleen vindt begin 2014 de tweede editie van de HIL plaats, ook wordt kort daarvoor (van 10 tot en met 18 januari) de finaleronde van de Hockey World League in New Delhi gespeeld. Nederland is hiervoor overigens nog niet geplaatst. "Vanaf 15 december gaan we op trainingskamp", zegt Van Ass. "We blijven dan een tijdje bijeen, waardoor Kerst en Oud en Nieuw niet thuis worden gevierd."

Een blik op de internationale kalender laat zien dat Oranje van 3 tot 5 januari een toernooi in Barcelona heeft. Volgens de wereldhockeybond zijn Spanje, België en Duitsland daar de tegenstanders van Nederland. Vijf dagen na afloop van de eindronde van de HWL begint de Indiase competitie. Als Oranje zich plaatst voor de finale van de Hockey World League lijkt de agenda voor de spelers overal te raken.

"Je hebt een rustmoment nodig als je die finaleronde van de HWL speelt", stelde Van Ass maandag in Rotterdam. "We hebben het hier in de groep over gehad. Ik heb deelname aan de HIL niet verboden. Maar ik heb de jongens er wel op gewezen dat je in het grotere plaatje niet goed uitkomt, wanneer je in één keer doortrekt."

Maar wanneer internationals door hun club drie weken worden vrijgesteld van verplichtingen, dan trekt Van Ass zijn handen ervan af. "Dan is het niet mijn zaak, dan gaat het tussen de speler en zijn club. Krijgt een international die weken niet vrijaf, dan is mijn advies dat je niet naar de HIL kan gaan. Iedereen heeft nu wel gevoeld dat er een rustperiode in een seizoen moet zitten." Of clubs de mogelijke deelnemers inderdaad pauze geven na de HIL, valt te betwijfelen. Op de slotdag van de Indiase competitie start namelijk de tweede seizoenshelft van de Hoofdklasse.