Haagse tandarts geschorst

Een tandarts uit Den Haag mag voorlopig geen tandheelkundige zorg meer verlenen. Hij moet van de Inspectie voor de Gezondheidszorg eerst aantonen dat hij verantwoorde zorg kan aanbieden. De patiëntveiligheid is volgens de inspectie ernstig in gevaar.

De inspectie heeft veel meldingen gekregen over het functioneren van de omstreden tandarts Peter Thiel. Zijn praktijken in Den Haag en Alphen aan den Rijn stonden vorig jaar al onder toezicht. De tandarts beloofde beterschap, maar Thiel is die belofte niet nagekomen. Hij is inmiddels geen eigenaar meer van de praktijken in Den Haag en Alphen aan den Rijn.

Dat Thiel zijn werkwijze niet heeft aangepast toont volgens de inspectie aan dat hij 'niet beschikt over lerend vermogen'. Omdat hij ook verzoeken om informatie niet nakomt, onttrekt hij zich bovendien aan het toezicht. "Hierdoor heeft de inspectie geen zicht op de tandarts en diens werkzaamheden en is de patiëntveiligheid ernstig in het geding."

Thiel werd in de jaren negentig in Duitsland al uit zijn ambt gezet en veroordeeld tot negen maanden cel voor verminking, zo meldde Omroep West eerder. Die straf heeft hij nooit uitgezeten omdat hij toen al was vertrokken naar Zuid-Afrika. Volgens de omroep is hij nu ook met de noorderzon vertrokken. Hij zegt kanker te hebben en in Duitsland te zitten voor een behandeling in een kliniek.

De inspectie onderzoekt of er aanleiding en noodzaak is om ook een tuchtrechtprocedure te beginnen.