Onderzoek naar bestuur Ibn Ghaldoun

Redactie

Er komt een onderzoek naar het bestuurlijk handelen van de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam. Dat maakte de onderwijsinspectie, die het onderzoek gaat uitvoeren, dinsdag bekend. Het onderzoek vindt plaats naar aanleiding van de examens die van de school werden gestolen.

De instelling staat al onder financieel toezicht. Verder beoordeelt de inspectie de afdelingen vmbo-t en vmbo-b als 'zwak'.

De Rotterdamse school wilde dinsdagmiddag niet direct reageren op de kwestie. De directie en het bestuur zijn in overleg over het nieuws, liet een directiesecretaresse weten.

Dinsdag werd bekend dat in totaal dertien examens van de scholengemeenschap werden gestolen. Deze examens zijn ongeldig verklaard en moeten opnieuw worden gemaakt door leerlingen van Ibn Ghaldoun.

Ibn Ghaldoun bleek eerder omstreden. In 2006, zes jaar na oprichting, bleek de school al slecht te scoren. Toen werd bekend dat leerlingen vaak bleven zitten en examencijfers laag waren.

Een jaar later deed het ministerie van Onderwijs aangifte tegen Ibn Ghaldoun. De islamitische scholengemeenschap had op kosten van de overheid met bijna tweehonderd personen naar heilige plaatsen in Saoedi-Arabië gereisd. Volgens de onderwijsinspectie hadden de reizen geen educatief karakter en gingen naast personeel en leerlingen ouders en buitenstaanders mee. Ook werden facturen vervalst.