Invallen en arrestaties bij grote plofkraakactie

In een groot onderzoek naar ram- en plofkraken heeft de politie maandagochtend op verschillende locaties in totaal 23 verdachten aangehouden. Ze worden in verband gebracht met zeker vijftig kraken. Dat heeft de politie bekendgemaakt. De politie verwacht later meer arrestaties.

De politie viel tot het middaguur in totaal 35 huizen binnen. Bij een aantal aanhoudingen is een arrestatieteam ingezet vanwege mogelijk gevaar. De panden zijn daarna doorzocht met geld- en explosievenhonden. Vooralsnog zijn een aantal dure auto's, vuurwapens, scooters en drugs in beslag genomen. Ook is verdacht materiaal door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) onderzocht.

Het aantal plof- en ramkraken nam dit jaar een vlucht. Tot nu toe werden 87 kraken gepleegd. Dat is fors meer dan vorig jaar, toen er in het hele jaar 133 werden genoteerd. Volgens de politie worden steeds vaker zware explosieven gebruikt, waardoor het gevaar voor de omgeving stijgt. Ook worden agenten meer geconfronteerd met verdachten die bewapend zijn en met vuurwapens dreigen tijdens hun vlucht.

Vanwege het toenemende gevaar en de stijging van het aantal kraken besloot de politie in samenspraak met justitie het onderzoek naar de kraken meer prioriteit te geven. Volgens de politie worden de meeste kraken uitgevoerd door wisselende groepen die landelijk opereren.