Mazelenuitbraak in Bijbelgordel

De zogenoemde Bijbelgordel, het gebied van Zeeland tot de Veluwe, kampt sinds eind vorige maand met een uitbraak van mazelen. Vooral rondom reformatorische scholen in de streken Land van Heusden en Altena, Bommelerwaard en Alblasserwaard hebben mensen de ziekte opgelopen, meldt het RIVM dinsdag.

Ook uit Zeeland en de Utrechtse Heuvelrug komen meldingen. Bij het instituut zijn dertig patiënten met mazelen bekend. Het zijn er waarschijnlijk veel meer omdat niet iedereen met mazelen zich bij de huisarts meldt. De RIVM denkt dat de ziekte zich de komende tijd gaat verspreiden omdat veel kinderen uit de Bijbelgordel om religieuze redenen niet zijn gevaccineerd tegen de ziekte.

De besmettelijke infectieziekte wordt veroorzaakt door een virus, dat wordt verspreid met hoesten en niezen. Een ziek kind kan wel tien mensen besmetten die niet tegen mazelen zijn ingeënt. De meest voorkomende ziekteverschijnselen zijn hoge koorts, verkoudheid, vlekken en rode ogen. De ziekte kan ook tot hersenontsteking of sterfte leiden, maar dat komt in ontwikkelde landen weinig voor.

De GGD'en hebben huisartsen en consultatiebureaus in het gebied op de hoogte gebracht over de uitbraken van de ziekte. Het RIVM houdt de verspreiding ervan in de gaten.

De afgelopen jaren waren er verschillende uitbraken van mazelen in Europa, ondermeer in Wales, Engeland en Frankrijk. De laatste mazelenepidemie in Nederland dateert van 1999/2000, die zich ook voornamelijk in de Bijbelgordel voltrok.