Bouterse ontslaat vrienden uit regering

Redactie

Desi Bouterse, de president van Suriname, heeft dinsdag twee ministers uit zijn regering ontslagen. Beiden waren betrokken bij een hele reeks corruptieschandalen, waardoor hun positie onhoudbaar werd. Dat meldt de Surinaamse nieuwssite Starnieuws.

Opvallend genoeg gaat het om twee partijgenoten én naaste vertrouwelingen van Bouterse. Vooral het ontslag van Ramon Abrahams, voormalig minister van openbare werken, verbaast velen in Suriname. Abrahams is net als Bouterse afkomstig uit het Surinaamse leger. Beiden stonden in 1980 mede aan de wieg van de staatsgreep en het daaropvolgende militaire bewind.

De 67-jarige Bouterse ergerde zich echter al geruime tijd aan de talrijke corruptieschandalen waarin zijn 'goede vriend' als minister steeds weer verwikkeld raakte. In het parlement haalde de oppositie het ene schandaal na het andere naar boven waarbij Abrahams betrokken bleek. Zo gunde hij grote infrastructuurwerken aan bevriende bedrijven zonder dat daarvoor openbare aanbestedingen waren gehouden.

Het ontslag van minister Ginmardo Kromosoeto van ruimtelijke ordening is eveneens verwonderlijk. Toen Bouterse in 2009 wegens langdurige afwezigheid weg moest als parlementslid, was hij het die zijn plek als volksvertegenwoordiger innam. Na de verkiezingen van 2010 maakte Bouterse hem minister.

Maar ook Kromosoeto werd genoemd bij een hele rits enorme corruptieschandalen, waarbij enorme lappen grond werden uitgedeeld aan politieke vrienden. Het ministerie van ruimtelijke ordening staat in Suriname bekend als het meest corrupte departement. Het lukt ook Bouterse niet om er schoon schip te maken. Kromosoeto is al de derde minister in drie jaar tijd die er de laan wordt uitgestuurd.

Beide voormalige bewindslieden zijn volgens Starnieuws afgelopen nacht ontboden in het huis van Bouterse, waar ze te horen kregen dat ze naar ander werk moeten uitkijken. Wie hen opvolgt is nog niet bekend. Bouterse heeft zelf ook nog geen verklaringen afgelegd over de ontslagen.