Dopingzondaar White terug als ploegleider

Matthew White keert terug als ploegleider bij Orica-Greenedge. Hij legde zijn taken een halfjaar geleden vrijwillig neer toen hij naar buiten bracht als wielrenner doping te hebben gebruikt. Orica-Greenedge laat dinsdag weten dat de terugkeer van White in overeenstemming is met het advies van dopingexpert Nicki Vance.

"Het rapport van Vance stelt vast dat Orica-Greenedge werkt met de juiste uitgangspunten en ik ben blij dat alle aanbevelingen om het antidopingbeleid van het team te verbeteren kunnen worden doorgevoerd", licht directeur Shayne Bannan toe op de site van de Australische wielerploeg.

De beslissing om White wederom aan te stellen als ploegleider is volgens Bannan een goede. "We hebben ons management opnieuw bekeken, waarbij duidelijk werd dat Matthew de juiste man is voor deze plek. Zijn visie op de wielersport en zijn overtuiging die beter te maken zijn sleutelelementen voor het succes en de identiteit van het team", besluit Bannan.

White beëindigde zijn carrière als wielrenner in 2007. De Australiër reed van 2001 tot en met 2003 voor US Postal. Na een uitstapje naar Lampre maakte hij in 2006 en 2007 opnieuw deel uit van de ploeg van kopman Lance Armstrong. Bij US Postal gebruikte White doping.