[E3] Next-gen is oud

Wesley Oudijk (Wessiej)

Gisteren ging ik er met volle moed in. Nadat ik heb beloofd alles te volgen wat met de E3 te maken heeft, heb ik dat ook gedaan. En het was tof! Zelf vond ik het niet zo bijzonder qua games, maar men begrijpt eindelijk hoe je een E3-presentatie moest geven. Kost je twintig jaar, maar dan heb je ook wat.

Weg met die ellenlange presentaties over hoe goed hun console wel niet verkoopt in de derde stad van Taiwan en al die schouderklopjespraat. Dat wil niemand horen. Nu ging het waar het om hoort te draaien, games. En ze waren er genoeg. Ik loop even elke persconferentie af:

Microsoft:
Ja, veel games, maar really, noemen we dit next-gen ja? Naar mijn smaak zaten er nul interessante titels bij, op die indiegame na dan. Dat Ryse bijvoorbeeld, hier kreeg ik echt direct een slappe zak van. Fletse graphics die erg oud aanvoelden en dan die gameplay die er zo slecht uitzag dat ik gewoon moe was na die demonstratie van vier minuten. Houterige bewegingen en overal QTE, fuck off. Kan mij niet voorstellen dat iemand met een normaal concentratievermogen dit acht uur kan spelen. En de rest was gelukkig wel iets 'what we have never seen before'.

Want kijk, het zijn first-person shooters! Die kennen we nog niet. Boem boem blaf blaf, we zijn het toch met zijn allen wel een beetje zat? Ook in deze titels mag je weer schieten op een terrorist die zijn laatste adem uitblaast over een veel te hectisch slagveld, maar nu met realistisch weer. Oke. Dead Rising 3 was ook een teleurstelling, mist personality, mist het goofy-gehalte van deel één en algemene humor. Over humor gesproken, vijfhonderd euro. Haha.

EA:
Man man man wat heb ik gelachen tijdens deze conferentie. Echt de meest random dingen kwamen voorbij. Rapper Drake die kwam vertellen over 'soccer', Dana White die opeens een liefdesaffaire heeft met EA terwijl hij drie jaar geleden het bedrijf nog de grond in wenste en die Plants vs Zombies-guy die iets te veel Plants had gerookt voordat hij on stage kwam. Leuke show, leuke games, niks mis mee. Behalve een ding.

Dit gaat nu over alle next-gen-games. Opeens gebruiken we allemaal een tablet voor iets. Vroeger mocht het lulletje rozenwater van de groep gewoon niet meedoen met gamen en moest hij op de bank zitten om te kijken hoe de goede gasten het wel konden. Nu droppen we die guy maar achter een iPad zodat hij eens in de zoveel minuten op een knopje mag drukken? Wie wil dit? Mijn twee beste momentjes van de E3 waren hier: Mirrors Edge 2 en Star Wars: Battlefront. Yeah.

Ubisoft:
Look they got a funny woman again. Maar ook een prima show. Leuke games, een paar nieuwe games van mijn favoriete serie Trials en het had een coole eindknaller. Jammer dat er zo veel tijd werd gegeven aan The Crew. Ik kreeg een gigantische Full Auto-flashback van vorige generatie. En dat is heel erg in de zin van dat het een kutgame was.

Sony:
Het was mijn beste bedoelingen om hiervoor op te blijven, want dit moest toch de show worden. Helaas gaat ook mijn wekker om zeven uur en is het mij niet gelukt. Maar in de vroege ochtend teruggekeken en het was het waard. Ze hadden namelijk niks! Het is bijna niet voor te stellen dat men zo blij is met niks tegenwoordig. Beste nieuws van de E3 was namelijk: er is geen DRM, hoera! Ook een lekkere 'lage' prijs en goede en vooral veel games. Een console voor de gamer.

Al met al een goede eerste dag die mij ook weer enthousiast heeft gemaakt voor de volgende generatie. Ik vond weinig games er echt interessant uitzien, maar ik kan wel begrijpen dat het gros van de mensen nog steeds zin heeft in shooters en alles wat we al eerder hadden gezien. Ik voel dat niet helemaal en hoop dat er nieuwe dingen gaan komen, maar dat is met de budgetten en belangen van games van tegenwoordig een lastig verhaal.

Ik wil wel nog afsluiten met een lijstje, want ik houd van lijstjes:

Meest grappige:
Trailer van The Mighty Quest for Epic Loot. Ik moest bijna lachen en dat zegt wel voldoende.

Cringeworthy-moment:
Het geluid dat het niet doet bij sommige presentaties en dat er dan mensen in de zaal zijn die zich geroepen voelen om hier wat over te schreeuwen. Echt, die mensen mag je de zaal uit begeleiden en voeren aan de haaien. Wat een volk. Grote tweede plaats nogmaals voor Dana White van de UFC.  

Leukste game:
Mirrors Edge 2! Rennen!

Onderschatting van je doelgroep:
Die nieuwe Raving Rabbids-game/show/tv/sports. Je mag je domme kinderen weer naar een tv laten wijzen en dan gebeurt er iets. Het is volgens Ubisoft een interactieve televisieserie. Wow, was dit maar decennia geleden uitgevonden, iets wat op tv gebeurt en interactief is, zullen we het een videogame noemen? Wow.

Domste trailer met tofste game:
Tom Clancy’s The Division. Menen we dit ja. Eerst kijken we vijf minuten naar geld dat besmet is met een virus dat op je geliefde en op je kinderen komt omdat JIJ godverdomme weer iets moest kopen bij Black Friday. Toffe game though.

Leukste nieuwsbericht om in retrospect te lezen:
'We're going to kill Sony at E3' 

Nepste accessoire:
Tablets. Tweede schermen en zelfs derde schermen zoals het artillery inbellen met je mobiele telefoon in Dead Rising 3. Come on Capcom.

Beste en slechtste toevoeging van een celebrity:
Drake. Haha. Started from the cgi and now we are here.

Beste 'building going down':
Battlefield 4.

Beste diss: