PRISM-klokkenluider Snowden ontslagen

Edward Snowden, de man die geheime afluisterprogramma's van de Amerikaanse overheid aan de grote klok hing, is maandag door zijn werkgever, Booz Allen Hamilton, ontslagen. Volgens het bedrijf heeft hij de gedragscode voor het personeel en het bedrijfsbeleid geschonden. Hij verdiende 122 duizend dollar (ruim 92 duizend euro) per jaar en was nog geen drie maanden in dienst.

Booz Allen Hamilton levert consultingdiensten, technische ondersteuning en analyse aan Amerikaanse overheidsdiensten en departementen. Vorig jaar werd 98 procent van de omzet van 5,9 miljard dollar (4,4 miljard euro) gehaald uit contracten voor de Amerikaanse overheid. Driekwart van zijn 25 duizend medewerkers hebben veiligheidsmachtiging van de overheid, de helft heeft 'top secret'-machtiging.

Snowden werkte eerder voor de CIA. Net als veel andere overheidsmedewerkers die voor particuliere bedrijven gaan werken kon hij zijn veiligheidsmachtiging behouden. Met een dergelijke machtiging krijgen mensen toegang tot kantoren, dossiers, berichten en computernetwerken die voor het publiek afgeschermd zijn. Snowden zegt dat hij de laatste documenten heeft gedownload toen hij voor Booz Allen werkte bij een vestiging van de geheime dienst NSA in Hawaï.

Het Amerikaanse ministerie van justitie onderzoekt of Snowden vervolgd kan worden. De Republikeinse voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigde, John Boehner, heeft Snowden 'een verrader' genoemd. Daniel Ellsberg, die in 1971 geheime documenten van het Pentagon over de Amerikaanse rol in Vietnam naar The New York Times en andere kranten lekte, zegt echter dat Snowden de 'belangrijkste onthulling' uit de Amerikaanse geschiedenis heeft gedaan.