Vijf retro-consoles in één

Roy

Op een E3 worden altijd de nieuwste consoles en games aangekondigd, maar zo nu en dan doen we ook een stapje terug in de tijd. Bijvoorbeeld met de Hyperkin Retron 5, een vijf-in-één-retroconsole die binnenkort te koop zal zijn.

De Retron 5 speelt NES-, SNES-, Megadrive- en GameBoy (Advance)- games. Het vijfde type is Famicom-games, de Japanse NES. De gleuf voor Famicom is anders dan die van de NES. Retron 5 heeft geen moeite met SNES en Super Famicon in één gleuf, dat pas schijnbaar wel. Het systeem werkt mogelijk op een aangepaste Android ROM, maar de makers wilden dit niet bevestigen noch ontkennen. De exacte werking is nog onbekend op dit moment, maar het apparaat speelt enkel vanaf je cartridges.

Er kunnen verschillende controllers aangesloten worden, elk heeft een eigen port. Het systeemmenu kan met elke controller bediend worden. Het lastige is volgens Engadget wel dat de betreffende controllers geen 'home'-knop hebben zoals de huidige controllers hebben. Hierdoor is het terugkeren naar het menu wat lastig; er moet een knoppencombinatie gebruikt worden die voor elke controller anders is.

De Retron 5 is nog niet helemaal klaar, er wordt nog wat bijgeschaafd. Het uiterlijk zal waarschijnlijk niet meer veranderen. Je kunt het apparaat via HDMI aansluiten op je tv en er zit ook een gleuf voor SD-kaartjes in het apparaat. De mogelijkheid om SD-kaarten te lezen wordt mogelijk nog geschrapt en dev-lit-only.

Hyperkin wil de Retron 5 aan het eind van de zomer gaan verkopen voor minder dan 100 dollar. Of het systeem ook naar Europa komt is nog niet bekend.