BOF: 'Plasterk moet gebruik PRISM verbieden'

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) moet de AIVD verbieden het Amerikaanse afluisterprogramma PRISM te gebruiken. Ook moet een onderzoek worden ingesteld naar deze praktijken, stelt de digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom dinsdag.

De organisatie spreekt van een digitaal sleepnet dat de Amerikaanse overheid in het geheim heeft uitgerold over miljoenen onverdachte burgers. "Wij zijn geschokt dat de Nederlandse veiligheidsdiensten hier ook toegang toe hebben", zegt surveillance-expert Simone Halink van de organisatie.

Een anonieme AIVD-agent zegt woensdag in De Telegraaf dat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst ook toegang tot PRISM heeft. Als de AIVD een Amerikaanse mailadres opgeeft als verdacht, is volgens de agent binnen vijf minuten 'alles bekend'.

Hierdoor krijgen de Nederlandse geheime diensten er volgens Bits of Freedom een enorm aantal afluistermogelijkheden bij. "Zij omzeilen de wettelijke regels die op hen van toepassing zijn."

Plasterk zei vrijdag nog in reactie op het Amerikaanse schandaal dat het 'nooit zo kan zijn dat de overheid zo maar rond kan shoppen op internet'. "Privacy is een grondrecht", zei Plasterk. Volgens hem was de vrijheid van meningsuiting in het gedrang. Het is volgens Bits of Freedom dan ook logisch dat Plasterk het gebruik van het 'massale afluistersysteem' beëindigt.

In de Tweede Kamer hebben onder meer PvdA, D66 en de SP zich al geschokt getoond. Of de partijen eerder helemaal niet op de hoogte waren is niet duidelijk. De parlementaire controle op de AIVD gaat via de commissie voor de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, beter bekend als de 'commissie stiekem'. Hierin zitten de fractievoorzitters van alle partijen. Onduidelijk is of dit onderwerp daar ook besproken is: politici mogen niets zeggen over het beraad.