FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 19 april 2013

Fransen ruziën over Engels

De Fransen staan bekend als een volk dat trots is op hun taal. Maar hun internationale allures worden nu gedwarsboomd doordat ze het Engels systematisch uit de collegezalen weren. De minister wil dat veranderen, maar stuit op hevige tegenstand.

De Fransen zijn erg conservatief als het gaat over de talen die in de collegezalen gesproken mogen worden. Er mag maar in twee gevallen afgeweken worden van het Frans: tijdens gastcolleges van docenten die het Frans niet machtig zijn, en tijdens colleges waarin een vreemde taal bestudeerd wordt.

Dit heeft echter een afschrikkende werking voor veel buitenlandse studenten, zo erkent ook minister van Hoger Onderwijs Geneviève Fioraso: "Als wij geen colleges in het Engels toestaan, zullen we geen studenten uit opkomende landen als Zuid-Korea en India meer aantrekken. Dan zitten we straks met z'n vijven rond de tafel om Proust te lezen." Ze noemt het 'belachelijk' dat Frankrijk jaarlijks slechts 3000 Indiase studenten weet aan te trekken.

Daarom stelt ze een bescheiden hervorming voor: Engels zou ook gebruikt mogen worden in colleges die met buitenlandse universiteiten worden georganiseerd, en in colleges die binnen Europese programma's gegeven worden. Maar dit gaat volgens sommigen al te ver.

De Académie Francaise, sinds haar oprichting in 1635 dé hoeder van de Franse taal, waarschuwt dat de maatregel in werkelijkheid een 'marginalisatie van de Franse taal' is. Drie prominente schrijvers stelden in Le Figaro dat de wet 'tegen de republiek' is, omdat het inbreuk maakt op het constitutionele fundament dat het Frans de taal van de Franse Republiek is.

Het voorstel is onderdeel van een groter pakket hervormingen van het hoger onderwijs in Frankrijk, dat vanaf 27 mei in Frankrijk besproken wordt. Het debat wordt verder aangezwengeld nadat de Franse president Hollande een condoleance voor Margaret Thatcher op z'n site liet plaatsen, die door het zware Franse accent schier onverstaanbaar was.

Veel steun voor petitie tegen Koningslied

Op internet is een petitie tegen het Koningslied te ondertekenen. Het nummer voor Willem-Alexander, dat vrijdagochtend in première ging, wordt door een groot aantal mensen afgekraakt. Rond middernacht hadden al ruim vijftienduizend mensen hun handtekening gezet op de website. Volkskrant-columniste Sylvia Witteman is de tweede ondertekenaar.

In reacties worden woorden als 'zwakzinnig', 'troep' en 'vreselijk' gebruikt. Ook bekend Nederland windt er geen doekjes om. "De tekst van het Koningslied is schokkend", twitterde cabaretier Wim de Bie. "We leven in een open inrichting."

Jochem Myjer vindt het liedje, dat is gecomponeerd door John Ewbank, tot de derde minuut 'prima'. "Maar daarna zakte mijn broek volledig af van verbazing!" Nico Dijkshoorn komt met een eigen suggestie voor de tekst van het Koningslied. "Deze tekst voelt als een dolk, in mijn rug namens het volk", twitterde hij.

Inzamelingsactie slachtoffer aanslag Boston

Vrienden van Jeff Bauman, een van de gewonden van de aanslag in Boston, zijn een inzamelingsactie gestart om de kosten te dekken die hij niet vergoed zal krijgen zonder zorgverzekering. Op het moment van schrijven is al 205.000 dollar ingezameld, niet ver verwijderd van het doel van 300.000 dollar.

Bauman heeft zijn beide benen verloren door de aanslag. Op foto's (NSFW!) die circuleren over de sociale media is te zien dat hij door hulpverleners in een rolstoel wordt geëscorteerd naar een veilige plek. Niet veel later was ook gebleken dat hij oog in oog had gestaan met de verdachten.

Hij is één van de 1.9 procent van inwoners in Massachusetts zonder zorgverzekering. Bauman had plannen om binnenkort te beginnen aan een studie waarbij hij die zorgverzekering wel zou krijgen. De totale zorgkosten van alle overlevenden van de aanslag wordt geschat op tenminste negen miljoen dollar.

Man verstoort inauguratietoespraak Maduro

Een man heeft vrijdag de beëdiging van Nicolas Maduro als nieuwe president van Venezuela verstoord. De man beklom het podium waar Maduro net was begonnen aan een toespraak, greep de microfoon en schreeuwde: "Nicolas, mijn naam is Jenry." Daarna werd hij door beveiligers van het podium verwijderd.

De Venezolaanse televisie zond de toespraak live uit, maar schakelde weg toen de man het podium op stormde. Nadat de man door de beveiliging was afgevoerd werd weer teruggeschakeld naar Maduro, die verder ging met zijn toespraak.

Nep-Teletekst twittert dood Mies Bouwman

Tot woede van de NOS heeft iemand zich op Twitter voorgedaan als Teletekst en daar de dood van tv-coryfee Mies Bouwman (83) gemeld. Het nepnieuws verspreidde zich als een lopend vuurtje. De NOS dreigt met juridische stappen.

Wie achter de account @Teietekst (met hoofdletter i) schuilgaat, is niet bekend. De gebruiker meldde het zogenaamde overlijden van Bouwman om 19:42 uur. Tientallen gebruikers namen het bericht nietsvermoedend over.

Rachid Finge, coördinator sociale media van de NOS, liet de nep-Teletekst weten dat hij de naam van zijn account moest veranderen en het NOS-logo moest weghalen, "anders ondernemen we juridische stappen". Het logo werd verwijderd, zoals gevraagd, maar de naam bleef hetzelfde. "Ik zie de dagvaarding met belangstelling tegemoet", antwoordde @Teietekst.

De nep-Teletekst had dinsdag verzonnen dat Dion Graus uit de Kamerfractie van de PVV was gestapt. Ook die melding werd tientallen keren overgenomen.

Nep-Teletekst twittert'dood' Mies Bouwman
Nep-Teletekst twittert' dood' Mies Bouwman (Foto: ANP)

'Weer Belg omgekomen in Syrië'

In Syrië zou opnieuw een Belg zijn omgekomen. Het Syrische staatspersbureau SANA meldt dat bij gevechten tussen regeringstroepen en rebellen bij Lattakia een Belg sneuvelde die aan de kant van de opstandelingen vocht.

Belgische media meldden eerder dat tientallen Belgen naar Syrië zijn afgereisd om tegen het regime van president Bashar al-Assad te vechten en dat van hen mogelijk al 12 zijn gesneuveld.

Uit Nederland zouden ook al tientallen jongeren zich hebben aangesloten bij de vechtende moslimgroepen. Daarvan zouden er inmiddels ook enkele zijn gesneuveld.

Feijen wint EK nine ball

Poolbiljarter Niels Feijen is voor het eerst in zijn carrière Europees kampioen nine ball geworden. In het Sloveense Portoroz klopte hij de Serviër Zoran Svilar met 9-6. Feijen is de tweede Nederlander die een titel grijpt tijdens het EK. Vorige week werd Nick van den Berg al Europees kampioen straight pool.

Feijen blonk voorheen vooral uit bij het straight pool. Op dat onderdeel werd de 36-jarige Hagenaar vier keer Europees kampioen en een keer wereldkampioen.

[JL] Volendam dichter bij titel na winst

FC Volendam heeft vrijdag een goede stap naar de titel in de Eerste Divisie gezet door met 3-1 te winnen bij Excelsior. De Wijdbroeken kwamen via Ludcinio Marengo, Levi Schwiebbe en Michiel Kramer op 3-0 voordat laagvlieger Excelsior de eer redde. Mick van Buren nam de treffer van de Kralingers voor zijn rekening.

Volendam staat nu op 57 punten uit 28 wedstrijden, vijf meer dan SC Cambuur dat dit weekeinde niet in actie komt. De Friese ploeg speelde bovendien pas 27 duels.

Nummer drie Helmond Sport (52 uit 29) en nummer vier Sparta Rotterdam (51 uit 28) speelden tegen elkaar met 1-1 gelijk. Emrullah Güvenc opende de score voor Helmond, Steef Nieuwendaal bracht Sparta weer langszij.

De strijd om de negende plaats, de laatste plek die recht geeft op de nacompetitie, blijft spannend. FC Dordrecht deed goede zaken met een 2-1 zege op De Graafschap. De Dordtenaren profiteerden van nederlagen van FC Oss (2-1 bij Telstar) en FC Den Bosch (1-2 tegen MVV) en staan nu negende met 37 punten. De Graafschap is de nummer acht met 39 punten. Oss (tiende met 37 punten) en Den Bosch (elfde met 35 punten) zitten op het vinkentouw.

Overige uitslagen Eerste Divisie vrijdag:

Go Ahead Eagles - FC Eindhoven 0-0

FC Emmen - Almere City FC 3-0

500 euro boete voor weggegooide drinkfles

Het is een beetje een traditie: wielrenners die tijdens een koers hun drinkfles op de weg gooien. De renners hoeven niet met een lege fles te zeulen, en een gelukkige toeschouwer heeft een mooi souvenier. Maar tijdens Luik-Bastenaken-Luik zal het niet meer gebeuren.

Het parket van Luik vindt een boete van 500 euro namelijk gerechtvaardigd wanneer een renner z'n fles op de openbare weg deponeert. Het parket kwam tot die beslissing na klachten van milieubewegingen.

Tijdens 'La Doyenne', zoals de koers ook wordt genoemd, van vorig jaar ging een tiental renners al in de fout. Zij mogen ieder al 500 pegels aftikken. Welke renners het precies zijn, wil het parket niet zeggen.

Zeker is dat wereldkampioen Philippe Gilbert één van hen is, maar hij schijnt zich er niet zoveel van aan te trekken. Zijn manager zegt dat Philippe slechts eens 'goed moest lachen' toen hij het hoorde.

Humphries houdt niks over aan schikking Kardashian

Kris Humphries kan fluiten naar de miljoenen dollars die hij had geëist van zijn ex Kim Kardashian. De twee, die hun huwelijk in 2011 na 72 dagen op de klippen zagen lopen, troffen vrijdag een schikking. Daarbij bleek onder meer dat de basketballer geen geld krijgt van de realityster, vertellen ingewijden aan TMZ.

De 28-jarige Humphries wilde naar verluidt zeven miljoen dollar van zijn ex. Volgens hem was hun hele huwelijk in scène gezet vanwege de publiciteit en hij wilde het daarom nietig laten verklaren. De 32-jarige Kardashian, die zwanger is van haar huidige vriend Kanye West, had om een scheiding gevraagd. De scheidingszaak zou eigenlijk begin volgende maand van start gaan.

Uitslag AFC Ajax - sc Heerenveen

Vanavond werd in de eredivisie om 20.45 afgetrapt voor de wedstrijd tussen AFC Ajax en sc Heerenveen. De wedstrijd eindigde onbeslist in 1-1. Hieronder lees je de statistieken van deze wedstrijd. 

AFC Ajax

1 - 1

sc Heerenveen

 26' Fischer    53' Finnbagoson 
 
 Gele kaart: v. Rhijn, Schöne, (AFC Ajax), v. Anholt, El Ghanassy, (sc Heerenveen)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 51.701
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
v.Rhijn
Alderweireld
Moisander
Blind
S.de Jong
Poulsen (Babel/64)
Eriksen
Schöne
Sigthorsson (Boerrigter/82)
Fischer (Hoesen/90)
  Nordfeldt
v.Anholt
Gouweleeuw
Zomer
Kruiswijk
De Roon (Marecek/78)
Kums
v.d.Berg
El Ghanassy
Finnbogason (Uth/90 1)
Djuricic (v.La Parra/30

Voetbalclub Seref Spor voor jaar geschorst

De Amsterdamse amateurvoetbalvereniging Seref Spor is een jaar geschorst. Van twee voetballers wordt het lidmaatschap van de voetbalbond KNVB ingenomen. Ook moet de vereniging een boete van driehonderd euro betalen. Dat heeft de tuchtcommissie van de KNVB district West I besloten.

Volgens de commissie hebben meerdere teams en spelers van Seref Spor zich afgelopen seizoen bij herhaling schuldig gemaakt aan strafbare feiten. In maart werd de club al eens een voorwaardelijke schorsing van een jaar opgelegd.

Eind maart sprak een KNVB-commissie nog met Seref Spor over het hoge aantal tuchtzaken waarbij leden van de vereniging betrokken zijn. Vanwege dit gesprek besloot de Amsterdamse club drie teams uit de competitie te halen. Daardoor was alleen het eerste elftal van de vereniging nog actief.

Begin deze maand werd echter een wedstrijd tussen dit team en een andere Amsterdamse club voortijdig gestaakt. Volgens de tuchtcommissie namen spelers van Seref Spor tijdens dit duel deel aan een collectieve vechtpartij, waarbij twee spelers van de tegenstander gewond raakten. Daarop besloot de commissie de voorwaardelijke straf om te zetten tot een onvoorwaardelijke straf.

De schorsing betekent dat geen enkel team van de vereniging een jaar lang in competitieverband mag uitkomen. Ook mag geen enkel lid van de club een functie binnen de KNVB vervullen. In alle wedstrijden die de elftallen van de vereniging nog zouden spelen, krijgt Seref Spor een verlies van 0-3 te verstouwen.

Tegen de uitspraak kan nog beroep in worden gesteld.

Ewbank niet onder de indruk van kritiek

John Ewbank is niet onder de indruk van de stortvloed aan kritiek die onder meer op sociale media wordt geuit op het Koningslied. "Op Twitter is altijd wel reuring en dit was wel behoorlijk", reageerde Ewbank, die de muziek bij het nummer componeerde, in De Wereld Draait Door. "Maar het ligt onder een enorm vergrootglas, dus je had het kunnen verwachten."

"Het wordt de mensen ook in de maag gesplitst, zo van: dit ga jij zingen op 30 april. En dan denken ze misschien: hoezo dan?", stelde Ewbank. De muziekproducent vindt het dan ook geen probleem als mensen zich niet kunnen vinden in het nummer. "Degenen die het niet leuk vinden, zingen gewoon niet mee."

Ewbank heeft geprobeerd om in het Koningslied het 'wij-gevoel' te verwerken. "We hebben gekeken naar wat het globale gevoel was", legde hij uit over de teksten die mensen konden insturen voor het lied. "We hebben gepoogd een tekst te maken die van ons naar Willem-Alexander kan worden gezongen, van hem naar ons en van ons naar elkaar."

Fitch schrapt Britse AAA-status

Kredietbeoordelaar Fitch heeft vrijdag Groot-Brittannië zijn hoogste kredietstatus AAA ontnomen en verlaagd naar AA+. De vooruitzichten zijn stabiel, aldus Fitch.

De afwaardering heeft volgens Fitch te maken met de zwakkere economische vooruitzichten voor de Britse economie en de problematische overheidsfinanciën. Volgens Fitch zal de Britse economie dit jaar met 0,8 procent groeien. In 2014 moet de groei uitkomen op 1,8 procent. Eerder werd gerekend op respectievelijk 1,5 en 2 procent groei.

In maart waarschuwde Fitch al dat Groot-Brittannië de AAA-status op korte termijn zou kunnen verliezen. Naast de zwakkere economische groei maakt Fitch zich ook zorgen over de Britse staatsschuld die sterker oploopt dan de kredietbeoordelaar had verwacht. Ondanks de afwaardering stelt Fitch dat het land nog steeds een extreem sterk kredietprofiel heeft met de status AA+ en de stabiele vooruitzichten.

Fitch zei dat de Britse kredietstatus weer kan worden verhoogd als de economie sterker aantrekt dan verwacht en als de overheidstekorten en schulden in een sneller tempo worden verlaagd.

De rating volgens Fitch kan ook verder worden verlaagd, mocht onder meer blijken dat de schuld op de middellange termijn niet wordt gestabiliseerd of als Groot-Brittannië te kampen krijgt met economische schokken door een escalatie van de eurocrisis.

In februari verloor Groot-Brittannië al de hoogste AAA-status bij branchegenoot Moody's. Bij de grootste kredietbeoordelaar Standard& Poor's heeft Groot-Brittannië nog wel de AAA-rating, maar met een negatieve vooruitblik, wat betekent dat er een aanzienlijke kans is dat die wordt verlaagd.

De club van landen met AAA-ratings van de drie grote kredietbeoordelaars wordt steeds selecter, met leden als Nederland en Duitsland. De Verenigde Staten en Frankrijk maken er inmiddels geen deel meer van uit.

Fitch schrapt Britse AAA-status
Fitch schrapt Britse AAA-status (Foto: ANP)

Spannende dagen voor Moszkowicz

Ontspannen wordt voor Bram Moszkowicz dit weekend lastig. Maandag doet het Hof van Discipline in Den Bosch uitspraak in de tuchtzaak tegen de bekende strafpleiter. Tegen RTL Boulevard zei de advocaat vrijdagavond dat het volgens hem een 'spannend weekend' wordt.

De strafpleiter gaf aan donderdag en vrijdag wat cliënten te hebben bezocht, 'omdat het wel eens de laatste keer zou kunnen zijn'. Moszkowicz bezwoer verder bij de uitspraak aanwezig te zijn. Bij de behandeling van en uitspraak in zijn zaak bij de Raad van Discipline schitterde hij door afwezigheid.

De 52-jarige Moszkowicz werd 30 oktober door de Raad van Discipline uit zijn ambt gezet. De Orde van Advocaten had een schorsing van een jaar, waarvan een halfjaar voorwaardelijk tegen hem geëist.

De advocaat werd geschrapt van het tableau omdat hij grote contante betalingen aannam. Ook kwam hij toezeggingen om cliënten zelf bij te staan niet na en verleende hij hun slechte rechtsbijstand. Verplichte bijscholingscursussen volgde de strafpleiter niet,hoewel hij naar eigen zeggen sindsdien een inhaalslag heeft gemaakt. Verder maakte hij niet duidelijk waar contante voorschotten van tienduizenden euro's aan werden besteed en stuurde hij rekeningen voor werk dat niet was gedaan.

Tijdens het hoger beroep onthield de Orde van Advocaten zich van een strafeis. Advocaat van Moszkowicz Gabriel Meijer pleitte tijdens de behandeling van het beroep voor een voorwaardelijke schorsing van een jaar.


'Spannende' dagen voor Moszkowicz (Foto: Novum)

Nieuwe opdracht voor noodlijdende schaapsherder

Herder Chris Grinwis van schaapskudde Het Soerel krijgt voor de rest van het jaar een andere opdracht. Daardoor kan zijn vierhonderd schapen tellende kudde blijven voortbestaan, meldt Natuurmonumenten vrijdag.

Vorige week ontstond commotie toen bekend werd dat Grinwis overwoog te stoppen nadat een graasopdracht van Natuurmonumenten rond het Hulshorsterzand naar een andere schaapsherder ging. Voor de herder dreigde een faillissement.

Grinwis krijgt nu tot het einde van het jaar een andere graasopdracht op de Veluwe. Wat die opdracht precies inhoudt, wil Natuurmonumenten niet zeggen. De herder gaat daarnaast samen met Natuurmonumenten en andere betrokken organisaties kijken hoe rondtrekkende schaapskuddes kunnen worden behouden. "Daarin wordt het voortbestaan van de kudde van Chris gewaarborgd", aldus een zegsvrouw.

De situatie rond Het Soerel is volgens Natuurmonumenten geen geval op zich. "De problematiek rond de traditioneel trekkende schaapsherders is al jaren bekend. Vrijwel allemaal hebben ze moeite de eindjes aan elkaar te knopen, met name omdat de overheid specifieke regelingen versobert of afschaft." De Tweede Kamer praat dinsdagavond over het onderwerp.

Advocaat: "Sanders en Brands echte toppers"

Dick Advocaat heeft een lans gebroken voor het geplaagde PSV-tweetal Tiny Sanders en Marcel Brands. Sanders en Brands, respectievelijk algemeen directeur en technisch manager bij PSV, liggen na de pijnlijke nederlaag tegen Ajax onder vuur en zouden zelfs moeten vrezen voor hun functie.

Advocaat neemt het echter op voor het tweetal. "Met Sanders en Brands heeft PSV twee capabele mensen aan boord. Ik ben het niet altijd met ze eens, maar het zijn echte toppers: de een op financieel gebied, de ander op voetbalvlak", aldus de oefenmeester tegenover de Telegraaf.

"Ik vind het jammer dat de directie dit seizoen niet de lijn van de technische staf heeft gevolgd, maar ik respecteer hun standpunt", besluit Advocaat.

Einde seizoen voor Feyenoorder Boëtius

Feyenoord moet het de rest van het seizoen stellen zonder Jean-Paul Boëtius. De aanvaller liep vrijdag een meniscusblessure op.

Boëtius raakte geblesseerd aan zijn knie, waarna hij naar het ziekenhuis moest voor een medisch onderzoek. Het kwetsuur bleek dusdanig serieus, dat Boëtius komende maandag onder het mes moet in het Erasmus MC in Rotterdam.

Dat meldt Feyenoord via de officiële clubwebsite. Voor de ploeg van trainer Ronald Koeman is het nieuws extra zuur, omdat de Rotterdammers in de resterende competitiewedstrijden nog volop in de strijd zijn om de tweede plaats.

Boëtius beleefde dit seizoen zijn doorbraak bij Feyenoord, waar hij in oktober 2012 debuteerde tijdens de competitiewedstrijd tegen Ajax. De jonge aanvaller scoorde daarin gelijk zijn eerste doelpunt.

Webcamavontuur Barbie eenmalig

Barbie heeft geen trek in een vervolg op haar webcamavontuur. De realityster was donderdagavond te zien op een sekssite, waar ze overigens niet uit de kleren ging. Wel schudde ze wat met haar billen en trok ze haar panty's uit.

"Ik heb het een keer geprobeerd en nee, het was niet voor herhaling vatbaar", vertelt de blondine in RTL Boulevard. "Ik blijf lekker bij mijn realityleven, dat is tien keer leuker en gezelliger." Barbie zei dat ze van tevoren 'best wel zenuwachtig' was. "Ik wist niet wat ik moest verwachten. Ik dacht er eigenlijk heel makkelijk over, maar het was best vermoeiend."

Over de actie van Barbie onstond nogal wat ophef. RTL, dat haar realitysoap Huisje Boompje Barbie uitzendt, had aangegeven 'niet blij' te zijn met het webcamavontuur van Barbie. Omdat de blondine haar kleren aanhield, zijn er geen consequenties voor haar contract.

FOK!sport foto-onderschrift dinsdag 16 april

FOK!sport is van start gegaan met een foto-onderschriftcompetitie. Een concept dat goed is gejat van het FOK!forum, waar onder meer Sport en Voetbal al eerder met het idee aan de haal zijn gegaan. FOK!sport zal elke week twee nieuwe foto's plaatsen.

Vorige week maandag was de 24e ronde. De winnaar van de vorige ronde (volgens de FOK!sport redactie) was EricOscuro met het volgende onderschrift: "Martin Bril vanuit het hiernamaals is tevreden over de eerste rokjesdag van het jaar."

Opgave dinsdag 16 april
Juventus won met 0-2 bij Lazio Roma. Maar waar zijn de Juve-spelers nu eigenlijk zo blij om? (Foto: Pro Shots)

Luigi's Mansion 2 voor derde week aan top

Met het avonturenspel Luigi's Mansion 2 voor de derde week op de eerste plek is de verkooptoptien nagenoeg onveranderd. Het schietspel Call of Duty Black Ops 2 heeft stuivertje gewisseld met FIFA 13 en staat nu tweede. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK. De top tien telt geen enkele nieuwe game.

Zowel de vechtgame Injustice: Gods Among Us als het strategische rollenspel Fire Emblem: Awakening zijn in de voorverkoop niet genoeg verkocht om een plek in de top tien te veroveren. Beide spellen zijn sinds vrijdag in de winkel verkrijgbaar.

De meest opvallende stijger van deze week is het dansspel Just Dance 4. De game is van de negende plek geklommen naar de vierde plaats en staat nu al 29 weken in de top tien.

De volledige top tien van week zestien ziet er als volgt uit:
01. Luigi's Mansion 2 (Nintendo 3DS)
02. Call of Duty: Black Ops 2 (PlayStation 3)
03. FIFA 13 (PlayStation 3)
04. Just Dance 4 (Nintendo Wii)
05. Simcity (pc)
06. Skylanders Giants (Nintendo Wii)
07. Bioshock Infinite (PlayStation 3)
08. Bioshock Infinite (Xbox 360)
09. Tomb Raider (PlayStation 3)
10. Call of Duty: Black Ops 2 (Xbox 360)


Luigi's Mansion 2 voor derde week aan top 

[Upd] Screenshots voor The Evil Within

De Japanse gameontwikkelaar Shinji Mikami werkt met zijn studio Tango Gameworks aan het horrorspel The Evil Within. Het spel wordt gemaakt voor pc, Xbox 360, PlayStation 3 en de volgende generatie spelcomputers. The Evil Within ligt volgend jaar in de winkels. Dat heeft uitgever Bethesda Softworks vrijdag bekendgemaakt.

Veel liet Bethesda nog niet los over The Evil Within. Eerder liet Mikami wel al weten dat hij spelers 'pure angsten' wil laten ervaren. Voor uitgever Capcom werkte de Japanner tien jaar geleden aan diverse Resident Evil-spellen, waaronder het geroemde Resident Evil 4.

Update 19.55 uur
Dankzij IGN hebben we een aantal screenshots uit de game voor jullie:

 

 

 

Geen nieuwe president Italië na derde stemronde

Het Italiaanse parlement is er vrijdag in de derde stemronde opnieuw niet in geslaagd een nieuwe president te kiezen. Het parlement moet een opvolger vinden voor president Giorgio Napolitano. Voor de vierde ronde, waarbij geen tweederdemeerderheid van stemmen vereist is, wordt oud-premier Romano Prodi naar voren geschoven.

In de derde ronde stemden de meeste parlementariërs blanco. Ze wilden vermoedelijk hun stem bewaren voor de vierde stemronde. Die stemming begon vrijdag aan het eind van de middag.

FOK!filmtips van de dag: Lethal Weapon & Lethal Weapon 2

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Step Up 2: The Streets is het vervolg op de populaire dansfilm Step Up uit 2006. Ook nu staat dezelfde dansschool in Baltimore centraal. De regie is in handen van de relatief onbekende Jon Chu. De hoofdrollen worden vertolkt door Briana Evigan en Robert Hoffman als Andie en Chase. Hoffman dook als voorbereiding op zijn rol in de ondergrondse scene van street dance om zich daar de dansmoves eigen te maken.

Streetdancer Andie brengt zich met haar dansgroep The 410 voor de zoveelste keer in de problemen. Haar pleegmoeder is het zat, maar laat zich toch overhalen Andie nog een allerlaatste kans te geven. Andie doet auditie bij de prestigieuze Maryland School of the Arts en wordt tot haar grote verbazing aangenomen. Het zal wel wennen voor haar worden om zich aan het strakke regime van de school te onderwerpen. Op de dansschool ontmoet ze de knappe en populaire Chase. Daarnaast kunnen de leden van haar oude dansgroep moeilijk leven met Andies resolute omslag. Het is dus nog maar de vraag of Andie haar hoofd boven water zal kunnen houden. Te zien om 20.30 uur op RTL5.

Het noodlot brengt politieagenten Martin Riggs en Roger Murtaugh bij elkaar in een ingewikkelde zaak, waarin moord, zelfmoord en een grootschalige internationale drugsmokkelbende de hoofdrol vertegenwoordigen. Riggs is een gevaarlijke waaghals door zijn doodsverachting en expertise als het gaat om het ombrengen van zijn tegenstanders. Murtaugh wil niets liever dan op korte termijn met pensioen gaan en genieten van zijn lieflijke gezin. Om te overleven in de strijd tegen het kwaad hebben ze elkaar bitterhard nodig. Lethal Weapon is te zien om 20.30 uur op Veronica.

Liefhebbers van het politieduo, dat gevormd wordt door Mel Gibson en Danny Glover, kunnen lekker blijven zitten. Om 22.40 uur volgt namelijk Lethal Weapon 2 op Veronica. De politiedetectives Riggs en Murtaugh zijn aan elkaar gewaagd. Hoewel ze bijzonder sterk van elkaar verschillen, vormen ze een geweldig team. Ze krijgen de opdracht de boekhouder, Leo Getz, gespeeld door Joe Pesci, te beschermen omdat hij moet komen opdagen in de rechtszaal om te getuigen tegen zijn werkgevers. Riggs en Murtaugh zijn niet gelukkig met de opdracht totdat de identiteit van de werkgevers bekend wordt. De lastige boekhouder heeft namelijk bijna een half miljard dollar witgewassen voor een drugssyndicaat, dat Riggs en Murtaugh al geruime tijd een doorn in het oog is.

Bestsellerauteur Philippe Claudel maakte met dit aangrijpende drama zijn regiedebuut. Hij schreef ook het scenario en wist Kristin Scott Thomas te strikken voor de hoofdrol. De Britse actrice, die al jaren in Frankrijk woont, maakte veel indruk met deze rol.

Wanneer Juliette wegens moord de gevangenis in moet, verbreken haar ouders alle contact tussen haar en haar zusje Léa, met wie ze vroeger heel close was. Als Juliette na 15 jaar vrijkomt besluit Léa, die inmiddels getrouwd is en twee kinderen heeft, haar in haar huis te nemen. Juliettes komst veroorzaakt spanningen in het gezin. Léa doet echter wel haar uiterste best om de fragiele verhoudingen te herstellen en Juliette te betrekken in haar dagelijks leven. Ze neemt haar mee naar de universiteit waaraan ze doceert, gaat met haar zwemmen en neemt haar mee naar etentjes met haar vrienden. Het blijkt alleen niet zo eenvoudig alle voorbijgaande jaren van afwezigheid en vooroordelen zomaar te overbruggen en bespreekbaar te maken. Il Y A Longtemps Que Je T'aime (I've Loved You So Long) is te zien om 22.15 uur op CANVAS.

In een winterse metropool in het jaar xxx heerst de meedogenloos slechte Mr. TV. De hele stad is zonder stem en hij is de monopolist van woord en beeld. Men kijkt televisie en eet het door Mr. TV geproduceerde TV Food. Mr. TV werkt aan een duister plan met een gevaarlijke, hypnotiserende machine, die er via de televisie voor moet zorgen dat alle leven voor immer aan hem onderworpen zal zijn. Daartoe kidnapt hij de enige die nog De Stem heeft - een beeldschone zangeres. Een uitvinder is getuige van de ontvoering en vlucht met zijn familie naar een oude zendmast in de bergen in een poging het naderend onheil af te wenden. La Antena is te zien om 00.15 uur op Nederland 2.

Diary of a Mad Black Woman, Save the Last Dance, Jaws 2, Drop Dead Gorgeous, Catacombs, Butterfly on a Wheel en The Singing Detective worden ook uitgezonden op de televisie vanavond.

Woede over spoorwegstoring

Tussen Rotterdam en Den Haag rijden al sinds het begin van de middag nauwelijks treinen en dit duurt nog tot morgenochtend. De oorzaak is een defecte raillas. Reparatie daarvan kan pas plaatsvinden wanneer er helemaal geen treinen meer passeren. Vannacht dus.

Dit soort infrastoringen met langdurige beperkingen van de treindienst komt regelmatig voor. Reizgersorganisatie de Maatschappij Voor Beter OV is kwaad: "Dit staat haaks op de intentie van ProRail om te komen tot nul verwijtbare storingen. Juist een veel betrouwbaarder spoorinfrastructuur is de eerste voorwaarde waaraan moet worden voldaan alvorens op grote schaal tot het verwijderen van wissels kan worden overgegaan."

Nog los van het feit dat Voor Beter OV sowieso grote bedenkingen heeft bij de ophanden zijnde wisselsanering bij Utrecht, vindt de reizigersclub een combinatie van onbetrouwbare spoorinfra en een door het verwijderen van wissels ontstaan gebrek aan flexibiliteit voor het zo goed mogelijk laten doorgaan van het treinverkeer volstrekt onaanvaardbaar. Voor Beter OV zal aan de bel trekken bij ProRail.

Stukje boor Noord/Zuidlijn museumstuk

Een stuk van een boormachine die is gebruikt voor de aanleg van de Noord/Zuidlijn in Amsterdam gaat naar een museum. Het gaat om een van de graaftanden van Victoria, de vierde en laatste tunnelboor, die inmiddels is ontmanteld. De graaftand wordt binnenkort overgedragen aan het Amsterdam Museum, ter herinnering aan de operatie, meldt de gemeente Amsterdam vrijdag.

Victoria was op 1 december uitgeboord en werd geparkeerd tegen een wand van station Rokin. De hoofdlager van de boor is naar Duitsland gebracht, waar dit onderdeel net als bij de drie andere boormachines wordt hergebruikt bij de bouw van andere boormachines.

De laatste tunnel van de Noord/Zuidlijn is inmiddels open. Tot eind volgend jaar wordt de ruwbouw van de stations in de binnenstad afgerond.

Hierna maakt de afbouwaannemer de tunnels en stations klaar voor de metro en de reizigers. Hieronder vallen werkzaamheden als het aanbrengen van het onderbed voor de metrosporen, de rails, besturing- en veiligheidssystemen en de afbouw van de stations inclusief roltrappen, liften en tegels. Daarna volgt de testperiode. De Noord/Zuidlijn moet in oktober 2017 gaan rijden, maar de kans bestaat natuurlijk altijd dat wanneer de Noord/Zuidlijn echt open is, de boor inmiddels antiek is.

Ben Cramer was de weg kwijt

Ben Cramer heeft moeilijke tijden gekend in zijn carrière als zanger. "Het ging fout", vertelt de 66-jarige Cramer in een interview met Gentlemen's Watch. "Ik nam dingen op om maar werk te hebben."

De zanger, die ook een bijdrage leverde aan het vrijdag verschenen Koningslied, deed naar eigen zeggen dingen waar hij niet achter stond. "Ik werd ongeloofwaardig. Het werd ook nog eens niet gedraaid. Toen wist ik het even niet meer, ik was de weg kwijt."

Onlangs maakte Cramer - bekend van nummers als Zai Zai Zai en De Clown - een lied met Eddy Zoëy. De twee namen het dancenummer Vrijheid Blijheid op.

Pantservoertuig beëindigt dollemansrit heftruck

Een pantservoertuig heeft vrijdag in Ede een zwaar uitgevoerde heftruck weten af te stoppen. De politie had de drie bemanningsleden gevraagd of ze konden helpen om de verwarde bestuurder die in het landbouwvoertuig op de vlucht was geslagen in te rekenen.

Het YPR-infanterievoertuig werd tijdens een testrit buiten de Prins Maurits Kazerne tegengehouden door een politieauto met zwaailichten. Samen met de agenten toog de tank naar industriegebied H2O, waar de bestuurder van het pantservoertuig de man wist te stoppen door frontaal tegen de heftruck aan te botsen.

Volgens het ministerie van Defensie werd hiermee een dollemansrit beëindigd. De politie overmeesterde de chauffeur vervolgens met pepperspray. Het pantservoertuig liep lichte beschadigingen op.

Kaukasus broedplaats van terrorisme

De noordelijke Kaukasus is al langer een broedplaats van terrorisme. Militanten uit Tsjetsjenië en andere onrustige provincies hebben bomaanslagen en gijzelingen gepleegd in Moskou en andere delen van Rusland.

De verdachten van de aanslagen op de marathon van Boston, Dzjochar en Tamerlan Tsarnajev, zijn etnische Tsjetsjenen die in de Kaukasus zijn opgegroeid. Of zij banden hebben met een militante organisatie is vooralsnog niet bekend. De 26-jarige Tamerlan kwam donderdagnacht in een vuurgevecht met de politie in Watertown bij Boston om het leven, naar de 19-jarige Dzjochar is een grote klopjacht gaande.

Voor hij naar de Verenigde Staten verhuisde woonde Dzjochar kort in Machatsjkala, de hoofdstad van Dagestan, een overwegend islamitische republiek die het epicentrum is geworden van een uit Tsjetsjenië overgewaaide islamitische opstand. Van 1999 tot 2001 bezocht hij daar School No. 1.

Schooldirecteur Irina Bandoerina zegt dat Tsarnajev in maart 2002 naar de VS vertrok. Volgens zijn vader is hij tweedejaarsstudent geneeskunde. In mei 2011 kreeg hij van de stad Cambridge bij Boston een studiebeurs van 2500 dollar.

Het conflict in Tsjetsjenië begon in 1994 als een afscheidingsoorlog, maar veranderde al snel in een opstand voor de stichting van een zelfstandige islamitische staat in de Kaukasus. Het Russische leger trok zich na de eerste Tsjetsjeense oorlog in 1996 terug, een feitelijk zelfstandig, maar ook ordeloos Tsjetsjenië achterlatend. Drie jaar later keerde het terug, na een reeks zware bomaanslagen op flats in Moskou en andere steden in Rusland.

Het Kremlin zette Ramzan Kadyrov in het zadel, een voormalige opstandeling die met ijzeren vuist zijn gezag vestigde, zonder zich al te veel aan mensenrechten gelegen te laten liggen. De islamitische opstand verspreidde zich echter naar omliggende provincies, waarbij Dagestan, tussen Tsjetsjenië en de Kaspische Zee, het epicentrum van geweld werd, met dagelijkse aanslagen op de politie en andere gezagsdragers.

Militanten uit Tsjetsjenië en aangrenzende provincies hebben een lange reeks van terreuracties in Rusland op hun naam staan, van een gijzeling in 2002 in een theater in Moskou waarbij 129 gijzelaars omkwamen, tot een gijzeling in 2004 in een basisschool in Beslan met meer dan 330 doden, en talrijke bomaanslagen in Moskou en andere steden. De laatste jaren vonden er echter weinig aanslagen buiten de Kaukasus meer plaats.

Russische functionarissen en experts stellen dat er nauwe banden zijn tussen de militanten in Tsjetsjenië en de terreurorganisatie Al-Qaida. Talloze Arabische strijders kwamen in de oorlogsjaren naar Tsjetsjenië om te vechten, terwijl sommige Tsjetsjenen met hetzelfde doel naar Afghanistan gingen.

De VS hebben er vaak bij de Russische regering en separatistische elementen in Tsjetsjenië zonder banden met Al-Qaida of andere terroristische organisaties op aangedrongen om tot een politiek vergelijk te komen. Washington bood in de jaren negentig en het begin van de 21e eeuw hulp aan het gebied en verlangde eerbiediging van de mensenrechten. Maar de VS ondersteunden daarbij altijd de territoriale integriteit van Rusland, nooit de door separatisten gewenste onafhankelijke staat. Ze erkenden ook het recht van Rusland om het terrorisme in de regio uit te roeien.

In de afgelopen jaren zijn verscheidene Tsjetsjenen in verschillende Europese landen opgepakt. Zo kreeg een Tsjetsjeen in 2011 in Denemarken twaalf jaar gevangenisstraf voor een bombrief die bij het in elkaar zetten ontplofte in een hotelkamer. De brief was bedoeld voor Jyllands-Posten, de krant die de controversiële spotprenten van de profeet Mohammed publiceerde.

Vorige maand meldde het Spaanse ministerie van binnenlandse zaken de arrestatie van drie vermoedelijke extremisten in Parijs, een gezamenlijke actie van de Spaanse en Franse politie. De van oorsprong Tsjetsjeense verdachten hadden banden met een terreurcel die in augustus in Spanje was opgerold en zouden aanslagen in Spanje en elders in Europa hebben beraamd.

Helmond en Dordrecht uit financiële nood

Helmond Sport en FC Dordrecht verkeren niet langer in acute financiële nood. Beide voetbalclubs meldden vandaag dat ze een brief van de KNVB hebben gekregen waarin hun promotie werd bevestigd. De Jupiler Leagueclubs verkeren vanaf vrijdag in de zogeheten Licentiecategorie II.

Clubs in categorie I staan onder verscherpt toezicht van de voetbalbond. Eind januari maakte de bond bekend dat ADO Den Haag, Fortuna Sittard, sc Veendam, Helmond Sport en FC Dordrecht in die gevarenzone zaten. Veendam is inmiddels failliet.

Over het aantal clubs dat zich in categorie I bevindt, kon de KNVB nog niets zeggen. De bond wacht de beroepsperiode nog af.

Van Klaveren zestiende in meerkampfinale

Noël van Klaveren is vrijdag zestiende geworden in de meerkampfinale bij het EK turnen. In Moskou zette de 17-jarige Alphense een score van 51,798 punten neer. Dat was 0,67 punten minder dan in de kwalificaties. Ook daar werd Van Klaveren zestiende.

De Europese titel ging naar de Russin Aliya Mustafina met een score van 59,032 punten. Daarmee troefde ze de Roemeense Larisa Andreea Iordache af. Iordache had zich als beste voor de eindstrijd geplaatst, maar kwam met een score van 58,432 zes tienden tekort. Mustafina's landgenote Anastasia Grishina werd derde (57,932).

Honderden extra agenten bij marathon Londen

De Britse politie gaat zondag honderden extra agenten inzetten voor de marathon van Londen. Dat werd vrijdag bekendgemaakt. In totaal worden er veertig procent meer politieagenten ingezet dan vorig jaar.

De politie in Londen staat in nauw contact met de autoriteiten in Boston, waar maandag tijdens de marathon een dubbele bomaanslag plaatshad. Volgens politiechef Julia Pendry bestaat er geen verband tussen de aanslag in Boston en de marathon in de Britse hoofdstad.

Demouge haalt neus op voor play-offs

Frank Demouge hoopt dat Roda JC in de resterende wedstrijden nacompetitievoetbal kan afwenden.

De in de winterstop uit Engeland overgekomen spits voelt weinig voor het spelen van de play-offs en heeft een vurige wens. "Ik wil mijn dochtertje wel weer eens in m'n armen nemen. Dat is lang geleden, want toen ik ben gescheiden van mijn Braziliaanse vrouw is zij met onze dochter in Brazilië gaan wonen."

"Dat vind ik heel moeilijk", vervolgt Demouge in het Brabants Dagblad. "Zo gauw het seizoen erop zit voor Roda, wil ik die kant op." De aanvaller gaat dit weekend met Roda op bezoekt bij Willem II, dat de rode lantaarn draagt in de Eredivisie.

Demouge speelde jarenlang voor de Tilburgse club, maar weet niet of hij zich na een doelpunt in zal houden. "Dan zal ik wel bedolven worden onder mijn medespelers, dus dan hoef ik zelf niet veel te doen."

Drie berovers 9-jarig meisje op vrije voeten

Drie van de vier tieners die vorige week werden aangehouden voor de gewelddadige poging tot beroving van een 9-jarig meisje in Krimpen aan den IJssel komen op vrije voeten. Wel mogen ze niet meer in de buurt komen van de plek waar het incident plaatsvond. Ook mogen ze geen contact met het meisje opnemen, heeft de rechter-commissaris van de rechtbank in Rotterdam vrijdag bepaald.

Een 17-jarige jongen uit Krimpen aan den IJssel blijft wel vastzitten. Hij zou het meeste geweld hebben gebruikt.

De vier verdachten van 16, 17 en 18 jaar uit Krimpen aan den IJssel werden vorige week vrijdag op een politiebureau aangehouden, nadat het 9-jarige meisje woensdag gewond in een ziekenhuis was opgenomen. Volgens het meisje was zij door de vier jongens belaagd en was ze onder meer op de grond gegooid. Ook was het kind geslagen. Ze liep een zware hersenschudding en een bloeding in haar hersenen op.

Maandag besloot de rechter-commissaris dat de vier verdachten nog tien dagen mochten worden vastgehouden. De rechter-commissaris wilde wel 'nadrukkelijk' op de hoogte worden gehouden van de voortgang van het onderzoek.

Ajax laat Kreek naar Almere gaan

Ajax laat jeugdtrainer Michel Kreek vertrekken naar Almere City FC. Dat meldt de landskampioen vrijdag. Kreek, bij Ajax technisch manager van de middenbouw, wordt de komende twee jaar hoofd van de jeugdopleiding van de ploeg uit de Eerste Divisie. Ook gaat hij in Almere de A1 trainen.

De 42-jarige Kreek werkt sinds 2006 in de jeugdopleiding van Ajax. De overgang van de oud-linkermiddenvelder van Ajax, Padova, Perugia, Vitesse, AEK Athene en Willem II naar Almere vloeit voort uit het samenwerkingsverband dat Ajax en Almere City FC hebben.

Vitesse zonder Van Ginkel tegen Feyenoord

Vitesse kan komende zondag in de topper tegen Feyenoord niet beschikken over Marco van Ginkel. De aanvallende middenvelder kreeg afgelopen weekend in de wedstrijd tegen Roda een tik tegen zijn hoofd.

Van Ginkel heeft hier nog altijd veel last van en kan daardoor niet meedoen tegen Feyenoord. Het meespelen van topscorer Wilfried Bony is nog onzeker. Hij liep afgelopen week tijdens de training een kuitblessure op.

Het duel tussen Vitesse en Feyenoord is de wedstrijd tussen de huidige nummers twee en vier van de ranglijst. Mocht Vitesse winnen, dan zet het een goede stap richting voorrondes Champions League.

[Upd] Koningslied afgemaakt op Twitter

Het Koningslied krijgt geen warm onthaal op sociale media. Sterker nog, het wordt finaal afgemaakt. 

Het Koningslied staat trouwens ook weer op YouTube. Het lied voor WimLex stond er sinds vanochtend op maar werd door luisteraars als spam bespempeld en daarom verwijderd. "Het beleid schendt op het gebied van spam, oplichtingspraktijken en commercieel misleidende inhoud", aldus YouTube. Maar dat was tijdelijk.

En nu de reacties op Twitter:

Wat vind jij? Stem op de poll

Update 17.31 uur
Het Koningslied moet door elke Nederlander tegelijk worden meegezongen. Dat dit nog niet zo makkelijk gaat bewijst deze mevrouw. Overigens komt John Ewbank naar verluidt bij De Wereld Draait Door praten over zijn bijdrage.

Van der Maarel blijft bij FC Utrecht

Mark van der Maarel heeft zijn contract bij FC Utrecht verlengd. De 23-jarige rechtsback heeft bijgetekend tot medio 2016, meldt de club vrijdag. Zijn oude verbintenis zou deze zomer aflopen. Van der Maarel, die in 2008 overkwam van Haarlem, is een vaste waarde in de ploeg van trainer Jan Wouters. Hij miste dit seizoen pas een competitieduel.

"Ik heb het gevoel dat wij als team en ik als individu nog verder kunnen doorgroeien. Daar gaan we de komende jaren aan werken", liet Van der Maarel weten.

Net als Van der Maarel tekende ook Gévero Markiet een nieuwe driejarige verbintenis. De 22-jarige verdediger maakte in het seizoen 2008-2009 zijn debuut in de Eredivisie, maar speelde zijn wedstrijden de laatste jaren voornamelijk in Jong Utrecht. Dit seizoen kwam hij één keer in actie voor het eerste elftal.

Directeur RKC stapt over naar Vitesse

Vitesse heeft Joost de Wit gestrikt als nieuwe algemeen directeur. De Wit komt over van RKC Waalwijk en neemt in Arnhem de taken over van Erwin Kasakowski, die op eigen verzoek een stapje terug doet. Hij gaat vanaf 15 mei aan de slag bij Vitesse.

"Ik trek de deur van het Mandemakers Stadion met een goed gevoel achter mij dicht", laat De Wit weten in een verklaring van RKC. "Gezamenlijk hebben we het maximale uit de beschikbare middelen gehaald."

Kasakowski nam sinds het vertrek van Paul van der Kraan in november de honneurs waar als algemeen directeur bij Vitesse.

Bombrief in kantoor Duitse president

In het kantoor van de Duitse bondspresident Joachim Gauck is vrijdag een bombrief onderschept. Het explosief is in de tuin van Schloss Bellevue gecontroleerd tot ontploffing gebracht, zei een woordvoerder.

In de envelop werd het explosieve goedje HMTD gevonden, een zeer explosief materiaal. Een speciale eenheid van de politie liet het explosief ontploffen.

De brief werd bij een routinecontrole in de postkamer onderschept. Er zijn geen slachtoffers gevallen.

Twaalf lichamen geborgen bij kunstmestfabriek VS

De Amerikaanse autoriteiten hebben twaalf lichamen geborgen van slachtoffers van de enorme explosie van een kunstmestfabriek in West in de Amerikaanse staat Texas. Volgens het Texaanse departement van openbare veiligheid zijn ongeveer tweehonderd mensen gewond geraakt.

Reddingsdiensten zoeken nog altijd in de nasmeulende resten van de fabriek naar overlevenden. Tientallen gebouwen zijn door de explosie beschadigd geraakt. De autoriteiten gaan ervan uit dat de explosie een industrieel ongeluk was.

Rutte blij met aanblijven Teeven

Premier Mark Rutte is blij dat staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) niet is opgestapt vanwege de zelfmoord van Aleksandr Dolmatov. Dat zei Rutte vrijdag tijdens zijn persconferentie na afloop van de ministerraad.

"Fred Teeven is een gewaardeerde collega, een uitstekende staatssecretaris. Ik ben blij dat hij doorgaat en de steun heeft van twee derde van de Kamer", zei Rutte. Teeven is bovendien de 'aangewezen man' om het vertrouwen in het asielbeleid te herstellen.

Teeven overleefde donderdag een motie van wantrouwen die werd ingediend door de SP en steun kreeg van D66, CDA, ChristenUnie, GroenLinks en de Partij voor de Dieren. Deze partijen vonden dat Teeven niet kon aanblijven na de dood van de Russische asielzoeker in het detentiecentrum in Rotterdam.

Rutte vindt niet dat Teeven nu aangeschoten wild is, omdat een derde van de Kamer geen vertrouwen meer heeft in de staatssecretaris. Hij kan 'zonder meer' functioneren. Wel zal hij hard moeten werken om te proberen het vertrouwen te herstellen bij de partijen die voor de motie van wantrouwen stemden, aldus de premier.

Dat Teeven tijdens het debat expliciet vroeg om de steun van de Tweede Kamer, noemde Rutte 'verstandig'. "Het is van groot belang om te weten dat een ruime meerderheid expliciete steun uitspreekt". Rutte omschreef de twee derde meerderheid als 'zeer ruime steun'. Ook prees hij de wijze waarop Teeven zich heeft verdedigd in de Kamer.

Na afloop van de ministerraad toonde ook minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) zich tevreden over de uitkomst van het debat. "Ik heb een hele goede staatssecretaris", zei hij. "Wij gaan door." Opstelten zei dat hij er veel vertrouwen in had dat een ruime meerderheid van de Tweede Kamer Teeven uiteindelijk zou steunen.


Rutte blij met aanblijven Teeven (Foto: Novum)

Ook bedorven vlees gemengd bij Willy Selten

Bij vleesverwerker Willy Selten werd oud en bedorven vlees vermengd met nieuw vlees. Het vlees was groen uitgeslagen en stonk. Ook werd afgelopen jaar wekelijks paardenvlees met rundvlees gemengd. Dat hebben werknemers van het dinsdag failliet verklaarde bedrijf gezegd, meldt het televisieprogramma Eenvandaag vrijdag.

Volgens de medewerkers kwamen in 2012 ongeveer twee keer per week vrachtwagens met duizenden kilo's paardenvlees uit Engeland, Oost-Europa en Spanje aan bij het bedrijf in Oss. "Iedereen wist dat er werd bijgemengd, dat was geen geheim binnen het bedrijf. De verhouding was ongeveer zeventig procent rund, dertig procent paard in de vleessnippers", zegt een van de medewerkers.

Een andere medewerkers stelt dat het meeste vlees werd gemengd met rundvlees, maar dat ook wel stukken paardenvlees als biefstuk van een rund zijn verkocht. "Dan ging er een sticker op met rund. Dat waren trouwens ook de enige stickers die we hadden."

Over oud, groen uitgeslagen en stinkend vlees zegt een medewerker dat er bijna niet bij in de buurt te werken was. "We moesten een doek voor ons gezicht doen omdat we er misselijk van werden. Ik wist toen, dit mag nooit, dit is verkeerd. Sinds ik daar heb gewerkt, eet ik geen vlees meer."

Wie zich sneed, vingers verloor of steekwonden opliep tijdens het werken, werd in de kantine verbonden, zeggen de werknemers. Poolse medewerkers met snijwonden konden direct vertrekken.

Bezoeken van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) werden drie weken van tevoren aangekondigd. "Een inspecteur heeft wel eens paarden zien hangen, maar dan zeiden we gewoon dat het een speciaal ras koe was, en daar namen ze genoegen mee."

De eigenaar en naamgever van het bedrijf Willy Selten wilde niet reageren.

PSV gaat vol voor tweede plaats

De selectie van PSV heeft de afgelopen week flink de tijd gehad om te treuren over het verlies tegen Ajax (2-3) afgelopen zondag. De landstitel is daardoor zo goed als vergeven aan de Amsterdammers. Volgens trainer Dick Advocaat ging de knop op donderdag echter om, richting het uitduel met AZ van zaterdag.

Advocaat wil het seizoen namelijk goed afsluiten. Dat betekent in zijn optiek minstens tweede worden in de competitie en de beker winnen. "We hebben wat goed te maken", meldde hij op de website van PSV. "Zeker voor onze fans, voor hen is het de grootste teleurstelling. Als de spelers trots hebben, moeten ze echt laten zien dat ze tweede willen worden."

In Alkmaar keert Wilfred Bouma terug in de selectie. De ervaren verdediger (34) is hersteld van een liesblessure. Jürgen Locadia, die onlangs zijn amandelen liet verwijderen, trainde apart. Hij sluit volgens Advocaat volgende week weer aan bij de groepstraining. Zodoende is alleen de van zwaar knieletsel herstellende Luciano Narsingh niet fit.

Waxinelichthouderwerper in cel op 30 april

Erwin L., die op Prinsjesdag 2010 een waxinelichthouder tegen de Gouden Koets gooide, zit tijdens de troonswisseling in de gevangenis. De rechter-commissaris in Zutphen bepaalde vrijdag dat L. in ieder geval nog veertien dagen mag worden vastgehouden.

L. werd ongeveer anderhalve maand geleden in Duitsland aangehouden op verzoek van Nederland wegens bedreiging en stalking van een oud-huisgenote van zijn broertje. Zijn advocaat George Menick zei begin deze maand nog dat L. ervan overtuigd was dat zijn nieuwe arrestatie een complottheorie is. Het zou hem weghouden bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander op 30 april.

Deze week werd L. overgeleverd aan Nederland. De waxinelichthouderwerper diende vrijdag nog een wrakingsverzoek in, waarmee hij voor elkaar probeerde te krijgen dat een andere rechter zijn zaak zou behandelen omdat deze rechter-commissaris partijdig zou zijn. Dat verzoek wees de wrakingskamer echter af.

De grieven van L. zijn volgens de wrakingskamer te algemeen van aard. Zo had L. kritiek op eerdere beslissingen, die niet door deze rechter-commissaris zijn genomen, en op het politiesysteem. "Daarin is geen partijdigheid van deze rechter-commissaris te zien", legt een zegsvrouw van de rechtbank uit.

Erwin L. kwam in november vrij, nadat hij twee jaar had uitgezeten voor het gooien van de waxinelichthouder. In hoger beroep kreeg hij in februari voor het incident vijf maanden cel opgelegd, waardoor hij recht heeft op een schadevergoeding.

'Toyota naar Williams, Honda naar Sauber'

De nieuwe motorenregels in de Formule 1 zullen de nodige verschuivingen teweeg gaan brengen. Volgend jaar wordt de 2,4 liter V8-krachtbron ingeruild voor een gloednieuwe 1,6 liter V6-turbomotor, waardoor het voor nieuwe fabrikanten aantrekkelijk is om de sport te betreden.

Naast de huidige leveranciers Ferrari, Mercedes en Renault zouden ook Honda en Toyota terug willen keren in de sport. Cosworth lijkt juist na dit jaar niet meer terug te keren. Als Honda en Toyota terugkeren dan zal dit waarschijnlijk niet volgend jaar zijn, maar pas in 2015.

Een aantal teams zou wel belangstelling hebben voor de Japanse fabrikanten. Zo doen al lange tijd geruchten over een terugkeer van de combinatie McLaren-Honda en volgens Blick zou ook Sauber interesse in deze krachtbronnen hebben. De Zwitsers krijgen momenteel hun motoren van Ferrari. Toyota zou weer bij Williams in willen stappen om zo Kamui Kobayashi terug te kunnen laten keren in de Formule 1. De Japanner moest na afgelopen seizoen vertrekken bij Sauber.

Ook bij de huidige leveranciers zullen enkele verschuivingen te zien zijn. Marussia heeft naar verluidt interesse in de Ferrari-motoren, terwijl Toro Rosso deze juist in wil ruilen voor Renault. Red Bull Racing lijkt ook bij Renault te blijven, terwijl Force India onlangs bekendmaakte vanaf 2014 het tweede Mercedes-team te worden en hierdoor meer ondersteuning uit Duitsland te krijgen.

Krajicek en De Vroome pakken dubbeltitel in Griekenland

Michaëlla Krajicek en Indy de Vroome hebben het dubbelspel gewonnen tijdens het ITF-10k toernooi van Heraklion. In Griekenland was men met 6-0, 5-7 en 10-8 te sterk voor het Japanse/Nederlandse duo Yuka Muri en Rosalie van der Hoek. De laatste set was een supertiebreak. Voor Krajicek is het een mooie opsteker na zeven maanden niet gespeeld te hebben. 

Voor Krajicek is het de achtste ITF-dubbeltitel en voor De Vroome is het haar tweede dubbeltitel. Morgen mogen beide dames weer aan de bak in de halve finales enkelspel. Krajicek komt daarin uit tegen Kathinka von Deichmann(Lie, WTA-560[7]). De Vroome[4] speelt voor een finaleplek tegen Nuria Parrizas-Diaz(Spa, WTA-516[6]).

Molyneux voegt trollyneux-knop toe aan Curiosity

Peter Molyneux heeft vandaag bekendgemaakt dat er een optie komt om blokken terug te laten groeien bij Curiosity. In het sociale experiment van Molyneux is het de bedoeling dat miljoenen users dagelijks blokken weghakken om bij het geheim in het midden te komen. Door blokken toe te voegen zal het langer duren om het blok af te breken.

Natuurlijk kunnen deze blokken niet zomaar worden toegevoegd. Voor £0,69 zullen er 10.000 blokjes worden teruggezet, £4,99 geeft je 100.000 blokjes en voor £7,49 krijg je er 500.000. Tot nu toe hebben gebruikers betaald om 13.780.000 blokjes weg te halen. Het experiment is 164 dagen oud en er zijn inmiddels 260 lagen verwijderd.

Trolololololol
Trolololololol

Nibali pakt eindzege in Trentino

Vincenzo Nibali heeft vrijdag de eindzege in de Ronde van Trentino gepakt. De Italiaan van Astana toonde zich in de 170 kilometer lange laatste etappe de beste op de slotklim naar Sega di Ala. Hij maakte meer dan vier minuten goed op leider Maxime Bouet. De Fransman zag ook Mauro Santambrogio passeren in het klassement.

Nibali ontbond op zes kilometer van de top van de klim zijn duivels. Alleen landgenoot Santambrogio bleef in zijn spoor, maar na een nieuwe aanval moest ook de renner van Vini Fantini-Sella Italia hem laten gaan. Het verschil tussen beide coureurs was acht seconden. De Pool Przemyslaw Niemiec (Lampre) werd op 44 tellen derde.

Bradley Wiggins kreeg aan de voet van de Sega di Ala te kampen met mechanische problemen. De Brit had bijna de aansluiting met de voorsten teruggevonden toen Nibali aanviel. Hij finishte uiteindelijk als negende op 1.39.

Man langer vast voor aftuigen voetballertje

De 18-jarige man uit Zoetermeer die ervan wordt verdacht tijdens een schoolvoetbaltoernooi een jongen van 11 jaar te hebben mishandeld, blijft voorlopig in de cel. De rechter-commissaris van de rechtbank in Den Haag heeft hem vrijdag voor veertien dagen in bewaring gesteld.

Het voetballertje liep door de mishandeling woensdag onder meer een gebroken pols op. Volgens de politie was het verder uit de hand gelopen als omstanders niet hadden ingegrepen.

Het slachtoffer deed met zijn school mee aan het veldvoetbaltoernooi in Zoetermeer en kreeg op een sportcomplex ruzie met een speler van een ander team. Begeleiders haalden de twee uit elkaar, waarna ze werden overgedragen aan hun docenten.

Daarmee leek het incidentje volgens de politie afgedaan, maar plotseling kwam de 18-jarige man het veld op en sloeg hij de jongen. Die viel, waarop de man hem begon te schoppen. Omstanders grepen in en hielden de 18-jarige Zoetermeerder in bedwang, zodat hij kon worden overgedragen aan de politie. Het bleek te gaan om de oudere broer van de jongen waar het slachtoffer eerder ruzie mee had.

Demonstratie tegen vluchtkerk geschrapt

De demonstratie die een actiegroep zondag in Amsterdam wilde houden tegen de asielzoekers in de vluchtkerk, gaat niet door. De groep, Identitair Verzet, wilde voor de kerk demonstreren maar de gemeente stond dat niet toe en wees een andere plek aan, waardoor de organisatie er nu maar van afziet.

De groep laat vrijdag op zijn website weten te hebben overwogen naar de rechter te stappen om toch te mogen protesteren in de buurt van de gekraakte Sint-Josephkerk in Amsterdam-West. Identitair Verzet gaat ervan uit dat het die zaak had gewonnen, maar durfde het niet aan uit angst voor escalatie door tegendemonstraties.

"Notoire geweldplegers hebben al aangekondigd ons in te willen kapselen bij de vluchtkerk en mensen aan te vallen die op weg zijn naar de manifestatie", schrijft de organisatie in een verklaring. "De eerste prioriteit is de veiligheid van de deelnemers."

De asielzoekers mogen in ieder geval tot 1 juni in de kerk blijven, zo bleek eerder deze week. De eigenaar van de kerk wilde de asielzoekers eigenlijk eind vorige maand weg hebben, maar ze kregen steeds uitstel.

McDonald's verkoopt wereldwijd minder burgers

McDonald's heeft in het eerste kwartaal van dit jaar de verkopen in zijn hamburgerrestaurants in alle delen van de wereld zien afnemen. De winst en de omzet kwamen desondanks toch hoger uit, blijkt uit de vrijdag gepubliceerde cijfers.

De wereldwijde verkopen op vergelijkbare basis daalde met een procent. Van de drie grote regio's die McDonald's hanteert was de daling het hoogst in de regio Azië, Midden-Oosten en Afrika, met 3,3 procent. In Europa daalden de verkopen met 1,1 procent, op de Amerikaanse thuismarkt met 1,2 procent.

Gedurende het kwartaal maakte McDonald's een winst van 1,270 miljard dollar. Een jaar eerder was dat 1,266 miljard, een verschil van 0,3 procent. De omzet kwam uit op 6,6 miljard dollar, één procent hoger dan een jaar eerder.


McDonald's verkoopt wereldwijd minder burgers (Foto: Novum)

Funny or Die's iSteve online

Je kunt nu online kijken naar Funny or Die's Steve Jobs parodie iSteve. De parodiefilm leek een paar maanden geleden niet meer dan een grap te zijn, maar onderstaande trailer maakt duidelijk dat het om een voltallige speelfilm gaat. Justin Long, het voormalige gezicht van de Apple-reclames, is te zien als de inmiddels overleden Jobs.

De film begon als een neptrailer, maar Funny or Die-producent Allison Hord en schrijver/regisseur Ryan Perez besloten om er een volledige film van te maken. Jorge Garcia speelt Steve Wozniak, James Urbaniak is Bill Gates en Michaela Watkins zet Melinda Gates neer. 

iSteve is hier te bekijken.

Nadal rekent af met Dimitrov in Monte Carlo

Rafael Nadal heeft zijn zegereeks op het masterstoernooi van Monte Carlo voortgezet. De Spanjaard ontdeed zich vrijdag in de kwartfinale met de nodige moeite van de Bulgaar Grigor Dimitrov: 6-2, 2-6 en 6-4. Het duel nam ruim twee uur in beslag. Voor Nadal is het zijn 47e zege op het gravel in Monaco, tegenover slechts een nederlaag.

De nummer vijf van de wereld was in de eerste set de bovenliggende partij, maar zakte in het tweede bedrijf iets terug. Dimitrov sloeg bovendien enkele goede winners. In de beslissende set plaatste Nadal op 4-4 de beslissende break.

De 26-jarige Nadal jaagt op zijn negende opeenvolgende eindzege in Monte Carlo. In de halve eindstrijd neemt hij het op tegen Jo-Wilfried Tsonga. De Fransman was met 2-6, 6-3 en 6-4 te sterk voor de Zwitser Stanislas Wawrinka.

Boëtius loopt knieblessure op

Jean-Paul Boëtius moet de topper tegen Vitesse van zondag mogelijk aan zich voorbij laten gaan. De vleugelspeler van Feyenoord raakte vrijdag op de training geblesseerd aan zijn knie, liet trainer Ronald Koeman weten. Onderzoek in een ziekenhuis moet uitwijzen wat er precies aan de hand is.

Behalve de 18-jarige Boëtius beschikt Koeman over een fitte selectie. Lex Immers is hersteld van een enkelblessure.

Veel slachtoffers bij aanslag koffiehuis Bagdad

Een zelfmoordaanslag op een koffiehuis in de Iraakse hoofdstad Bagdad heeft donderdagavond aan 32 mensen het leven gekost. Nog eens 65 mensen zijn gewond geraakt. Dat meldt de politie vrijdag.

De aanslag was het werk van een zelfmoordterrorist met een bomgordel. Hij stapte het stampvolle koffiehuis, waar veel jongeren aan de waterpijp zaten, binnen en bracht zijn gordel tot ontploffing.

Zaterdag worden in Irak provinciale verkiezingen gehouden. In aanloop naar deze verkiezingen is het geweld toegenomen.

'Gomez bezoekt Bieber in Noorwegen'

Selena Gomez is naar verluidt in Noorwegen om haar ex Justin Bieber te bezoeken. De 20-jarige actrice en zangeres werd door de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ op de gevoelige plaat vastgelegd op het vliegveld in Noorwegen, waar Bieber afgelopen week optrad.

Bronnen verklappen dat ze in het land is om met Bieber af te spreken. Ze zou volgens geruchten haar ex weer terug willen.

Gomez en Bieber hadden jarenlang een knipperlichtrelatie, eind vorig jaar zetten ze definitief een punt achter hun relatie. Bieber, die momenteel door Europa toert en zaterdag in Arnhem optrad, schreef het liedje Nothing Like Us over de breuk.

Noren vinden nieuwe oliebron in Noordzee

De Noorse oliemaatschappij Statoil heeft een 'significante' nieuwe oliebron gevonden in de Noordzee. De door de staat gecontroleerde maatschappij schat dat tussen de 40 en 150 miljoen olievaten uit het nieuwe veld kunnen worden opgepompt. Statoil noemt de raming vrijdag wel 'met grote onzekerheid omgeven'.

Volgens Statoil-bestuurder Øystein Michelsen is de ontdekking het resultaat van de de nieuwe strategie van de oliemaatschappij om olie te zoeken nabij bestaande velden. De nieuwe olie is gevonden in het Gullfaks-olieveld, ten noordwesten van Bergen. Dat is sinds de jaren tachtig in gebruik.

Noorwegen zoekt de laatste tijd niet alleen extra nabij bestaande olievelden. Het land heeft ook de olie-exploratie in de Noordelijke IJszee geïntensiveerd, om zo de terugvallende productie uit bestaande olievelden op te vangen.


Noren vinden nieuwe oliebron in Noordzee (Foto: Novum)

Oudste horloge Noord-Europa opgegraven in Zutphen

Archeologen hebben onlangs het oudste horloge van Noord-Europa opgegraven in Zutphen. Het betreft een zogeheten quadrans, een Arabische uitvinding en de voorloper van het huidige horloge. In Europa boven de Alpen is slechts één ander exemplaar gevonden. Dat laat de gemeente Zutphen vrijdag weten.

Het voorwerp werd gevonden tijdens archeologisch onderzoek vanwege de plaatsing van bomen op de Houtmarkt. De quadrans bevond zich in een bodemlaag die tussen 1300 en 1325 werd aangebracht om het marktplein op te hogen en egaliseren. Voor die tijd lag er een gracht.

Het object stamt uit het begin van de veertiende eeuw. Het gaat om een kwartronde schijf van messing. Het voorwerp is een millimeter dik en de zijden zijn 62 millimeter lang. De tijd kan worden afgelezen door de quadrans langs de neus te leggen en naar de zon te kijken. Het horloge kan worden bewonderd in het Stedelijk Museum van Zutphen.


Oudste horloge Noord-Europa opgegraven in Zutphen (Foto: Novum)

Pellè: "Prandelli sluit ogen niet voor mij"

De opvallende prestaties van Graziano Pellè bij Feyenoord zijn ook in Italië niet onopgemerkt gebleven. Er wordt zelfs op de club over gedold.

Met 23 treffers moet Pellè alleen Wilfried Bony voor zich dulden in het topscorersklassement. Toch lijkt een uitnodiging voor de Italiaanse nationale ploeg ver weg. Hij wordt wel in de gaten gehouden.

"Bondscoach Cesare Prandelli heeft in de Italiaanse media gezegd dat hij zijn ogen niet gesloten houdt voor mijn prestaties. Hij volgt hoe ik presteer bij Feyenoord. Maar in Italië lopen veel goede spitsen rond, ook bij de kleinere clubs", zegt Pellè tegen het Algemeen Dagblad.

Bij Feyenoord maken ze al grappen over een Nederlands paspoort voor de spits. "Tegen Joris Mathijsen zeg ik weleens, dat ik volgend jaar vijf jaar in Nederland speel en dat ik dan op papier Nederlander ben als voetballer. Louis van Gaal zag het ooit erg in mij zitten. Zou wat zijn hè, als ik voor Nederland zou spelen? Maar begrijp mij, serieus ben ik nu niet hoor."

Bletterman laatste in meerkampfinale

Michel Bletterman is vrijdag bij het EK turnen in Moskou als 24e en laatste geëindigd in de meerkampfinale. De 21-jarige Fries was in de kwalificaties 25e geworden, maar mocht op het laatste moment toch opdraven door het afhaken van de Wit-Rus Artsiom Bykau. Hij behaalde een puntentotaal van 79,382.

Het goud ging naar David Belyavskiy. De 21-jarige Rus bleef met een score van 89,799 de Brit Max Whitlock (89,106) en de Oekraïner Oleg Verniaiev voor. Belyavskiy werd afgelopen zomer op de Olympische Spelen in Londen nog vijfde.

Uitslag tweede vrije training Bahrein

Kimi Räikkönen heeft tijdens de tweede vrije training voor de Grand Prix van Bahrein de snelste tijd op de klokken gezet. De Lotus-coureur was drie honderdsten sneller dan Mark Webber. Diens teamgenoot Sebastian Vettel reed de derde tijd, gevolgd door Fernando Alonso en Paul di Resta.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 K. Räikkönen Lotus 1:34.154   31
2 M. Webber Red Bull 1:34.184 +0:00.030 26
3 S. Vettel Red Bull 1:34.282 +0:00.128 29
4 F. Alonso Ferrari 1:34.310 +0:00.156 29
5 P. di Resta Force India 1:34.543 +0:00.389 35
6 F. Massa Ferrari 1:34.552 +0:00.398 34
7 R. Grosjean Lotus 1:34.631 +0:00.477 33
8 N. Rosberg Mercedes 1:34.666 +0:00.512 37
9 A. Sutil Force India 1:34.932 +0:00.778 33
10 L. Hamilton Mercedes 1:34.976 +0:00.822 29
11 J. Button McLaren 1:35.356 +0:01.202 32
12 J. Vergne Toro Rosso 1:35.506 +0:01.352 36
13 S. Perez McLaren 1:35.589 +0:01.435 37
14 D. Ricciardo Toro Rosso 1:35.761 +0:01.607 33
15 N. Hülkenberg Sauber 1:36.133 +0:01.979 36
16 P. Maldonado Williams 1:36.279 +0:02.125 33
17 V. Bottas Williams 1:36.579 +0:02.425 28
18 E. Gutierrez Sauber 1:36.616 +0:02.462 34
19 C. Pic Caterham 1:37.061 +0:02.907 33
20 M. Chilton Marussia 1:37.313 +0:03.159 33
21 J. Bianchi Marussia 1:37.363 +0:03.209 29
22 G. van der Garde Caterham 1:37.970 +0:03.816 34

Kwart bruine ratten resistent voor rattengif

Een kwart van de bruine ratten in Nederland is resistent voor rattengif. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers van Wageningen University, die in de zomer hadden opgeroepen keutels op te sturen van rioolratten, zoals bruine ratten ook wel worden genoemd.

De onderzoekers ontvingen 361 monsters uit heel Nederland. Daarvan bleken er 169 geschikt voor analyse. De wetenschappers concluderen uit de uitwerpselen dat 25 procent van de bruine ratten verminderd gevoelig is voor rattengif. Ze eten het wel, maar gaan er niet aan dood of pas na langere tijd.

In het oosten van het land werden alleen maar keutels van resistente ratten gevonden. De onderzoekers noemen dat problematisch, omdat rattengif in die streek zijn werkzaamheid verliest.

Omdat resistente ratten minder snel doodgaan, kunnen ze zich beter voortplanten dan hun soortgenoten die wel gevoelig zijn voor het gif. Daardoor wordt de populatie resistente ratten steeds groter. De onderzoekers willen in een vervolgonderzoek kijken naar de manier waarop rattengif de genen verandert en de dieren resistent maakt.

Kromowidjojo ook op 50 vlinder op WK

Ranomi Kromowidjojo zal tijdens het komende wereldkampioenschap zwemmen in Barcelona ook uit gaan komen op de 50 meter vlinderslag. Op dit onderdeel veroverde ze eerder deze maand bij de Swim Cup in Eindhoven met een snelle 25,80 seconden een startbewijs.

De vraag was of de vlinderslag zou passen in het schema dat de olympisch kampioene op de 50 en 100 meter vrije slag in Barcelona zal volgen. Behalve de twee individuele nummers op de vrije slag zal ze ook uit gaan komen op de 4x100 meter estafette.

Onthulling Call of Duty uiterlijk in juni

De nieuwste telg in de Call of Duty-reeks wordt binnen twee maanden onthuld. Dat heeft Activision bekendgemaakt. De onthulling laat op zich wachten omdat de uitgever nog verschillende downloadbare extra's heeft voor Call of Duty: Black Ops 2. Sinds deze week is de uitbreiding Uprising te downloaden.

Mocht de nieuwe Call of Duty in mei worden aangekondigd, dan is dat niet echt een verrassing. Call of Duty: Black Ops 2 en Modern Warfare 3 werden in de afgelopen twee jaar in dezelfde maand onthuld door Activision.

Ondanks de verwijzing naar de nieuwe Call of Duty wilde de uitgever niet kwijt hoe het spel gaat heten en voor welke spelcomputer het wordt gemaakt. Het vermoeden bestaat dat het nieuwe spel Call of Duty: Modern Warfare 4 gaat heten. Of het ook in de maak is voor de nieuwe generatie spelcomputers is niet bekend.

Van het laatste deel, Call of Duty: Black Ops 2, zijn wereldwijd zeker 22 miljoen exemplaren verkocht. Het schietspel heeft Actvision zeker een miljard dollar opgeleverd.


Onthulling Call of Duty uiterlijk in juni

'Chemische wapens ingezet in Syrië'

Groot-Brittannië en Frankrijk zeggen over betrouwbaar bewijsmateriaal te beschikken dat de Syrische regering in de burgeroorlog in het land chemische wapens heeft ingezet in de omgeving van Aleppo, in Homs en mogelijk in Damascus. Dat hebben bronnen bij de Verenigde Naties gezegd.

Beide landen baseren zich op bodemmonsters en vraaggesprekken met getuigen en oppositiefiguren. De ambassadeurs van de twee landen hebben VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon over hun bevindingen ingelicht.

Nadat de regering in Damascus Ban op 21 maart had verzocht om een onderzoek naar eventueel gebruik van chemische wapens door rebellen riep de VN-chef een onderzoeksteam in het leven om twee plaatsen in Syrië, Khan al-Assal en Homs, te onderzoeken. Volgens Groot-Brittannië en Frankrijk is dit soort wapentuig daar ingezet.

Metal Gear Solid: The Legacy Collection verschijnt

Op een Koreaanse site verscheen onlangs een rating voor een nog onbekende Metal Gear Solid-game. Volgens de site komt Metal Gear Solid: The Legacy Collection uit voor PlayStation 3. Fans denken dat dit een uitgebreide collectie is waarbij alle Metal Gear Solid-delen te spelen zijn. In tegenstelling tot de Metal Gear Solid HD Collection, waar alleen Metal Gear Solid 2, 3 en Peace Walker te spelen zijn.

In combinatie met een plaatje dat Hideo Kojima afgelopen week plaatste, zou dit gerucht nog best waar kunnen zijn. Het zou dus goed mogelijk zijn dat we binnenkort weer met een jonge, HD-Snake kunnen sluipen door Shadow Moses en aan het einde van de rit hierop terugblikken in Metal Gear Solid 4.

Bekijk hier onze terugblik op de serie.

Metal Gear Solid: The Legacy Collection

Babytapir gered door mond-op-snuitbeademing

Een dierverzorgster van het Arnhemse dierenpark Burgers' Zoo heeft vrijdagochtend het leven gered van een pasgeboren tapir. De vrouw paste direct mond-op-snuitbeademing en hartmassage toe toen het beest meer dood dan levend ter wereld kwam. De reanimatie slaagde. Het jong lijkt inmiddels kerngezond te zijn, meldt de dierentuin.

De verzorgster was rond 06.30 uur een kijkje gaan nemen bij de tapirs omdat een van de vrouwtjes op het punt van bevallen stond. Het betreffende beest trok zich op dat moment inderdaad terug waarna ze een kwartier later een jong kreeg. Het beestje leek echter al in het vruchtvlies gestikt te zijn, waarna de verzorgster direct ingreep.

"Dankzij haar kordate ingrijpen heeft zij het jong gered", meldt de dierentuin in een verklaring. "Inmiddels heeft het jong gedronken bij de moeder en lijkt het kerngezond te zijn."

Sinds 2001 was er geen tapir meer geboren in Burgers' Zoo. De moeder van het kalfje kwam in 2003 naar Arnhem. Een jaar later kwam de vader naar de dierentuin. Naast het paar heeft Burgers' Zoo nog een ouder vrouwtje.


Babytapir gered door mond-op-snuitbeademing (Foto: Novum)

Button zeurt weer over banden

Na de eerste vrije training klaagde Jenson Button over de bandenkeuze van Pirelli. Hij is er van overtuigd dat de zachte band beter was voor de McLaren dan de mediumband die de bandenfabrikant nu bij zich heeft.

"Ik ben hier eerlijk gezegd niet zo heel erg blij mee. Op het moment scoren we punten door andere dingen te proberen met de strategie, misschien wel meer punten dan we eigenlijk verdienen met deze auto. Maar we zullen het er beste van moeten maken. De hoge temperaturen zullen nog steeds een rol spelen bij de banden en dat is positief voor ons," aldus de voormalig wereldkampioen.

De McLaren-coureur eindigde als zesde in de eerste training.

MacFarlane gevraagd voor Oscars 2014

Seth MacFarlane is weer gevraagd om de Oscaruitreiking te presenteren. Dat beweren bronnen tegenover de Amerikaanse entertainmentsite Just Jared. Eind februari presenteerde MacFarlane voor het eerst in zijn leven een Oscaravond. De meningen over zijn karakteristieke schuine grappen waren sterk verdeeld.

Toch bleek MacFarlane een populaire presentator aangezien de kijkcijfers van Oscarnight 2013 beduidend hoger waren dan het jaar ervoor. Dit jaar stemden 40,3 miljoen Amerikaanse kijkers op het prijzengala af, een miljoen meer dan vorig jaar. Daarmee was de 85e editie van de Oscarshow de best bekeken in vier jaar.

Eerder deze week werd bekend dat producenten Craig Zadan en Neil Meron ook terugkeren om de show van volgend jaar te maken. Zij waren het die MacFarlane contracteerden voor de show van dit jaar.

De bronnen laat ook weten dat MacFarlane het aanbod nog in overweging neemt. Hij zou nog enkele weken de tijd hebben om te beslissen.


Seth MacFarlane gevraagd voor Oscars 2014 (Foto: Novum)

De Mos: "Feyenoord pakt tweede plek"

Aad de Mos denkt dat Feyenoord de tweede plaats gaat veroveren in de Eredivisie. Zondag treffen de Rotterdammers de huidige nummer twee Vitesse in De Kuip.

Feyenoord haakte vorige week af in de strijd om de titel door het 11-gelijkspel bij RKC Waalwijk. "Dat is misschien wel het beste wat ze kon overkomen", zegt De Mos tegen NUsport. "Een soort waarschuwing op het juiste moment in het seizoen. Ik geloof meer in Feyenoord en denk dat ze die tweede plaats gaan pakken."

De wedstrijd tussen Feyenoord en Vitesse is ook een duel tussen Graziano Pellè en Wilfried Bony. "Ze zijn allebei van grote waarde. Als ze niet spelen, betekent dat direct puntenverlies. Het zijn sleutelfiguren waar je niet zonder kunt", vindt De Mos.

"Ze zijn moeilijk te vergelijken, maar ik schat Bony wat hoger in omdat hij vanuit twee speelstijlen kan spelen. Als ze het spel maken en vanuit de counter. Bovendien is Pellè iets afhankelijker van de aanvoer van zijn teamgenoten."

Jak en Daxter komen naar PlayStation Vita

Voor de mensen die de Jak & Daxter-games hebben gemist, komt er nu de ultieme oplossing. Vanaf juni dit jaar kun je de twee platformhelden mee op zak nemen en de eerste drie avonturen die ze in het PlayStation 2-tijdperk hebben beleefd, naspelen. In juni komt namelijk Jak & Daxter Trilogy uit voor PlayStation Vita.

Deze bundel zal Jak & Daxter, Jak 2 en Jak 3 bevatten. Naast de trophy's die de PS3-versie van deze collectie heeft, zal deze trilogie drie nieuwe Platinum-trofeeën bevatten. De game zal €29,99 kosten als hij uitkomt.

Bekijk de trailer hieronder.

Van Persie genomineerd voor PFA-award

Robin van Persie is door de Professional Footballers' Association (PFA) genomineerd voor Speler van het Jaar in Engeland. De PFA maakte vrijdagmiddag de kanshebbers van dit seizoen bekend.

Behalve de topschutter van Manchester United staan ook Gareth Bale, Luís Suarez en Michael Carrick op de shortlist. Net als Manchester United heeft ook Chelsea twee genomineerden, namelijk Eden Hazard en Juan Mata.

Vorig seizoen ging de award naar Van Persie, die in dienst van Arsenal met dertig goals topscorer van de Premier League werd. De Rotterdammer werd toen ook door medespelers en supporters uitgeroepen tot Speler van het Jaar.

Overigens zijn Hazard en Bale nu ook genomineerd voor de award van beste jeugdige speler van het seizoen. Andere kanshebbers zijn Romelu Lukaku, Danny Welbeck, Christian Benteke en Jack Wilshere.

Phoenix keert terug in Phoenix Wright: Ace Attorney 5

De trailer voor Phoenix Wright: Ace Attorney 5 is vandaag vrijgegeven door Capcom. In de trailer zie je onder andere terugkerende personages uit Apollo Justice en nieuwe personages. De ervaren advocaat Phoenix Wright zal de hoofdrol weer op zich nemen. Het zevende deel van de spelreeks gaat verder na de gebeurtenissen van Apollo Justice.

Phoenix Wright: Ace Attorney 5 komt uit voor Nintendo 3DS.

Rechter ernstig verwond bij huisbezoek

Een Haagse rechter is vrijdag tijdens een huisbezoek aangevallen door een man voor wie gedwongen opname in een psychiatrische kliniek was aangevraagd. Ze is daarbij zwaargewond geraakt aan hand, vingers en hoofd. Dat laat de rechtbank weten. De man is opgepakt.

De man sloeg de vrouw met een voorwerp. Wat er precies is gebeurd, is niet duidelijk. De politie was in de buurt en kon ingrijpen.

Justitie onderzoekt de zaak. Mogelijk leidt de uitkomst ertoe dat huisbezoeken nader onder de loep moeten worden genomen om de veiligheid van rechters en griffiers te garanderen. Rechters leggen, vergezeld door een griffier, dagelijks dergelijke bezoeken af.

Gaite Jansen allergisch voor racisme

Gaite Jansen wordt onpasselijk als ze getuige is van racisme. "Ik haat het als er wordt gesproken van kut-Marokkanen of zoiets. Houd er alsjeblieft mee op", zegt de 21-jarige actrice voor de camera van Novum Nieuws. Racisme speelt momenteel een belangrijke rol in Jansens leven, want ze is bezig met de opnames van Hoe Duur was de Suiker, een drama over slavenarbeid in Suriname in de achttiende eeuw naar het boek van Cynthia McLeod.

"In sommige scènes is te zien hoe blanke mensen in een koets zitten en de zwarte slaven erachteraan hollen. Het zijn echt belachelijke situaties", zegt Jansen. Ze speelt de blanke Sarith, een meisje dat in alle weelde opgroeit op een Surinaamse suikerrietplantage en de slaven naar hartenlust kan commanderen.

"Er is een scène waarin we muntjes uit de koets gooien voor de slaven om op te rapen", gaat Jansen verder. "Dat is een soort vermaak, kijk ze eens hollen voor die paar centen. Ik weet dat veel van de zwarte acteurs die scène buitengewoon vernederend vonden."

Bij dit soort scènes is het belangrijk te beseffen dat de opnames in Zuid-Afrika plaatsvinden en niet in Suriname waar, zo laat regisseur Jean van de Velde weten, geen suikerrietplantage meer te vinden is.

"Hier in Zuid-Afrika staat de hele rassendiscriminatie nog heel vers in het geheugen", vertelt Van de Velde. "Vergeet niet dat ze hier tot in 1990 nog apartheid hadden. Je ziet dus ook nog maar weinig interraciale kinderen. Suriname, waar de slavernij net als in de rest van het Nederlands koninkrijk 150 jaar geleden werd afgeschaft, is al veel langer een smeltkroes, met allerlei tinten bruin. Daar speelt je raciale afkomst dus veel minder een rol."

De Surinaamse Yootha Wong-Loi-Sing, die de rol van Sariths lijfslavin Mini-Mini speelt, is het daar roerend mee eens. "Als je in Suriname mensen gaat veroordelen om hun afkomst, kun je wel inpakken", zegt de 25-jarige actrice. "We hebben daar zwarten, blanken, Chinezen, mensen uit India. Ik ben zelf voornamelijk zwart, maar ik heb ook Chinees bloed in me. Moet ik dan een deel van mezelf gaan ontkennen? Dat slaat nergens op."

Hoe Duur was de Suiker, met ook Kees Boot, Benja Bruijning en Yannick van de Velde, verschijnt in september in de bioscoop.


Gaite Jansen allergisch voor racisme (Foto: Novum)

Haaronderzoek naar identiteit enorm versneld

De identiteit van een slachtoffer van een misdrijf kan voortaan sneller worden opgespoord. Door een vernieuwde forensische onderzoeksmethode is een pluk haar al genoeg om binnen twee weken vast te stellen of het slachtoffer bijvoorbeeld recent in Nederland is aangekomen. Dat meldt het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) vrijdag.

Voorheen duurde dergelijk onderzoek op basis van isotopen minimaal een halfjaar. Daarvoor moesten naast haren ook botten en tanden worden onderzocht. Dergelijk onderzoek wordt gebruikt wanneer de identiteit van het slachtoffer niet op basis van dna kan worden bepaald. Het isotopenonderzoek kan 'tactische informatie' opleveren waardoor de identiteit sneller is te achterhalen.

Mensen krijgen isotopen onder meer binnen via drinkwater, waarvan de samenstelling per regio varieert. Die isotopen kunnen vervolgens aantonen waar het slachtoffer bijvoorbeeld lange tijd heeft geleefd. Behalve in haren worden isotopen ook opgeslagen in huid- en bloedcellen maar die breken sneller af en kunnen minder lang bewaard blijven.

Frijns seconde sneller dan teamgenoot

Vandaag is Robin Frijns begonnen aan zijn raceweekend voor Hilmer Motorsport in de GP2-series. Zijn debuut in de raceklasse gaat gepaard met een 23ste tijd in de vrije training.

Fabio Leimer reed de snelste tijd met een 1.41:361 voor Sam Bird en Stefano Coletti. Frijns kwam tot een 1.43.875. Hij versloeg wel zijn teamgenoot Pal Varhaug met meer dan een seconde. Landgenoot Daniël de Jong kwam niet verder dan 1.44.200 goed voor de 25ste stek.

Vanmiddag kwaliferen ze vanaf 15.00 Nederlandse tijd.

Krajicek en De Vroome naar halve finale in Heraklion

Michaëlla Krajicek en Indy de Vroome staan beiden in de halve finale van het ITF-10k toernooi in het Griekse Heraklion. Krajicek had geen enkele moeite met de Ierse Amy Bowtell([5], WTA-513); 6-2 en 6-1. De Vroome had wat meer moeite met Nikola Vajdova(Slo, WTA-717). Ze won in drie sets; 6-1, 6-7(6) en 6-4. 

Krajicek komt uit tegen Kathinka von Deichmann(Lie, WTA-560[7]) of Marina Melnikova(Rus, WTA-376[2]). De Vroome speelt in de halve finale finale tegen Nuria Parrizas-Diaz(Spa, WTA-516[6]). Beide landgenoten spelen later vanmiddag nog de dubbelfinale tegen het Japanse/Nederlandse duo Yuka Muri en Rosalie van der Hoek. 

Exclusieve Life of Pi concept art

Er is exclusieve Life of Pi concept art vrijgegeven die ook te zien is op de Blu-ray versie van de film.

Life of Pi was één van de meest verbluffende fims van 2012 dankzij de prachtige beelden die de film te bieden had. Maar voordat je zo'n visueel snoepje in elkaar kunt zetten, moet er eerst concept art worden gemaakt. In de onderstaande video wordt de prachtige concept art onthuld die als inspiratie voor de film diende.

Young moet titel United op tribune vieren

Ashley Young komt dit seizoen niet meer in actie voor Manchester United. De 27-jarige vleugelspeler liep twee weken geleden in de stadsderby tegen Manchester City een enkelblessure op. Na een bezoek aan een specialist is een streep door zijn seizoen gezet, liet trainer Sir Alex Ferguson vrijdag weten. De club kan maandag kampioen worden.

Manchester United speelt onder meer nog tegen Arsenal, Chelsea en Swansea City in de Premier League. Maandag is Aston Villa, de oude club van Young, de tegenstander. Als nummer twee City een dag eerder verliest bij Tottenham Hotspur, kroont United zich bij een zege tot kampioen.


Young moet titel United op tribune vieren (Foto: Novum)

Foto's: WWE Wrestlemania RAW Revenge

Amerikaans worstelen. Dat is waar je vroeger altijd stiekem naar keek op televisie omdat je ouders het pedagogisch onverantwoord vonden maar je de volgende dag op het schoolplein Hulk Hogan, Roddy Piper of Cowboy Bob Orton speelde met je vriendjes. Menig mannen bloed ging dan ook sneller te stromen toen bleek dat de WWE Wrestling tour Nederland voor het eerst aandeed en zo stonden er al vroeg lange rijen voor een uitverkocht Ahoy.

Daft Punk keert na jaren terug met nieuwe single

Het Franse electroduo Daft Punk keert na jaren afwezigheid in de muziekindustrie weer terug met een nieuwe single. Onlangs werd al bekend dat hun nieuwe album Random Access Memories op 21 mei moet verschijnen, maar na een aantal snippets is nu een volledige single verschenen. Het nummer 'Get Lucky' is gemaakt met de vocalen van N.E.R.D.'s Pharell Williams.

Als we de soundtrack van de film TRON: Legacy niet meetellen, stamt de vorige single uit 2006, 'The Prime Time of Your Life' van het album Human After All. De laatste keer dat de Fransmannen in Nederland optraden was in 2007 met hun Alive-tour. In een interview met Rolling Stone hebben ze gezegd dat voor hun een nieuw album niet garant staat voor een bijbehorende tour en dat er geen tour gepland staat. "Maar als het gebeurt, dan wordt het een tour met een goede selectie uit ons materiaal en niet alleen de nieuwe nummers," aldus Thomas Bangalter.

Het nummer is hier te beluisteren.

NASA vindt levensvatbare planeten

Wetenschappers van NASA's Kepler-telescoop hebben twee planeten ontdekt die zeer geschikt zouden zijn voor de ontwikkeling van leven. Ze hebben precies de goede maat en liggen op precies de juiste plek. De ene is koud, de andere warm.

De onderzoekers beschrijven hun vondsten in de donderdag gepubliceerde editie van het wetenschappelijke tijdschrift Science. Astronomen denken dat er veel meer van dit soort 'Goudlokjeplaneten' zijn - planeten die geschikt zijn voor het ontstaan van leven: niet te groot, niet te klein, niet te warm, niet te koud, etc.

Met de Kepler-telescoop zijn in vier jaar tijd 122 planeten ontdekt die niet in ons zonnestelsel liggen. Vele liggen buiten de zone waarbinnen de juiste omstandigheden voor leven heersen.

De twee ontdekte planeten, Kepler-62-e en Kepler-62-f genoemd, liggen wel in de goede zone. Beide cirkelen bovendien rond dezelfde ster en liggen dichter bij elkaar dan de Aarde en Mars. Kepler-62-e is een iets warmere wereld, op Kepler-62-f heersen arctischer omstandigheden. Hoewel het niet door feiten gestaafd wordt, leiden de onderzoekers uit andere onderzoeksresultaten af dat de warmere planeet bovendien over water beschikt.

Politiemedewerkster Amsterdam op non-actief

Een medewerkster van de politie in Amsterdam is donderdag buiten functie gesteld. Ze wordt verdacht van ernstige schending van de integriteit, laat de politie vrijdag weten.

De Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst, tegenwoordig onderdeel van de Inspectie SZW, doet onder leiding van het Openbaar Ministerie onderzoek naar de zaak. Zolang het onderzoek loopt doet de politie verder geen mededelingen.

De politie wil ook niets zeggen over de identiteit van de vrouw en over welke werkzaamheden de vrouw bij de eenheid verrichtte.

Moordenaar Vaatstra krijgt 18 jaar

Jasper S. moet 18 jaar de cel in voor de moord op en het misbruik van de Friese tiener Marianne Vaatstra. De rechtbank in Leeuwarden heeft hem die straf vrijdag opgelegd. Het Openbaar Ministerie (OM) had 3 weken geleden 20 jaar celstraf geëist.

De 16-jarige Marianne kwam op 1 mei 1999 nooit meer thuis na een avondje stappen. Ze werd dood gevonden in een weiland bij Veenklooster.

De rechters vinden bewezen dat de 45-jarige Jasper S. Marianne midden in de nacht tegenkwam, haar achterna fietste en haar van haar fiets trok. Dat hij haar daarna onder dwang mee een weiland in dwong en haar misbruikte. Daarna wurgde hij Marianne en sneed haar keel door.

S. zou 's nachts zijn gaan fietsen om "zijn gedachten te ordenen". Toen hij Marianne tegenkwam flitste het door zijn hoofd: "Jij bent voor mij".

Jarenlang bleef de Friese boer S. uit beeld van de politie. Hij liep tegen de lamp nadat vorig jaar in de regio van het misdrijf groot zogenoemd DNA-verwantschapsonderzoek was gehouden. S. leverde zijn DNA in omdat hij wist dat het spel uit was. Jarenlang hield hij zijn mond omdat hij er voor zijn opgroeiende kinderen wilde zijn, vertelde hij eerder. Na zijn aanhouding bekende hij.

Tijdens de rechtszaak zei S. "spijt en wroeging" te hebben van wat hij had gedaan. Bij de uitspraak was hij niet aanwezig.

Serie Dexter stopt na acht seizoenen

De serie Dexter gaat stoppen. Tv-netwerk Showtime Networks heeft via Twitter aangekondigd dat het achtste seizoen van de serie ook het laatste is.

Al lange tijd gingen geruchten dat er een einde zou komen aan de tv-serie. Het achtste seizoen wordt vanaf 30 juni uitgezonden in de Verenigde Staten. De laatste aflevering is daar 22 september te zien.

De serie draait om forensisch onderzoeker Dexter Morgan, een rol van Michael C. Hall. Dexter is werkzaam als onderzoeker bij de politie, maar is daarnaast een seriemoordenaar. Van zijn vader leerde hij met zijn 'afwijking' om te gaan door mensen te vermoorden die het verdienen.

Efteling kroont attractie voor troonswisseling

In de Efteling is donderdagavond de attractie Pagode 'gekroond'. Ter ere van de inhuldiging van koning Willem-Alexander heeft het ronddraaiende uitkijkplatform een enorme kroon van 3300 kilo gekregen, meldt het attractiepark vrijdag.

De kroon is voor zover de Efteling kan nagaan met een doorsnede van tien meter en een hoogte van 4,5 meter de grootste kroon van Nederland. De Pagode blijft in ieder geval tot enkele weken na de troonswisseling gekroond. Ook 's avonds blijft de kroon van het attractiepark in Kaatsheuvel goed te zien dankzij 36 aangebrachte ledlampen.


Efteling kroont attractie voor troonswisseling (Foto: Novum)

Gebroken ribben houden Pozzovivo uit Luik

De Italiaanse wielrenner Domenico Pozzovivo kan zondag niet meedoen aan Luik-Bastenaken-Luik. De kopman van AG2R heeft donderdag bij een val in de Ronde van Trentino twee ribben gebroken, meldt zijn ploeg. Hij liep bovendien een blessure aan zijn elleboog op.

Deelname aan de Ronde van Italië is vooralsnog niet in gevaar voor de 30-jarige Pozzovivo. Hij eindigde vorig jaar als achtste in het eindklassement van de Giro en schreef de achtste etappe op zijn naam.

KLM sluit cyberaanval niet uit

KLM sluit niet uit dat de internetstoring waar het bedrijf mee kampt, het gevolg is van een cyberaanval. Dat heeft een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij vrijdag gezegd.

Klanten van KLM kunnen door de storing niet online boeken of inchecken. De problemen begonnen afgelopen nacht. KLM houdt passagiers via Twitter en Facebook op de hoogte van de ontwikkelingen.

KLM sluit cyberaanval niet uit
KLM sluit cyberaanval niet uit (Foto: ANP)

Webcamgirl Barbie mag bij RTL blijven

Webcamgirl Barbie blijft gewoon onder contract bij RTL. De zender, die haar realitysoap Huisje Boompje Barbie uitzendt, gaf eerder aan 'niet blij' te zijn dat Barbie donderdagavond naakt voor de webcam zou verschijnen. De blondine beloofde vervolgens niet uit de kleren te gaan.

"Het zijn twee ongeleide projectielen, dus deze actie past goed bij ze", zegt een woordvoerder van RTL5 over Barbie en haar man Michael van der Plas tegen Novum Nieuws. "We hebben begrepen dat ze zich aan de afspraken heeft gehouden. Er zijn geen consequenties, haar contract staat niet ter discussie."

Barbies manager beweerde eerder dat als de realityster naakt voor de webcam zou poseren, ze zou kunnen fluiten naar haar contract met RTL. De zender nuanceerde deze uitspraak en gaf aan het webcamavontuur af te willen wachten. Barbie zei het 'spannend' te vinden om voor een Nederlandse sekssite te poseren en er goed mee te verdienen.

Uitslag eerste vrije training Bahrein

Felipe Massa heeft de snelste tijd neergezet tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Bahrein. De Braziliaan was ruim zeven honderdsten sneller dan zijn Ferrari-teamgenoot Fernando Alonso. Nico Rosberg zette de derde tijd op de klokken, gevolgd door Sebastian Vettel en Paul di Resta.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 F. Massa Ferrari 1:34.487   11
2 F. Alonso Ferrari 1:34.564 +0:00.077 19
3 N. Rosberg Mercedes 1:34.621 +0:00.134 22
4 S. Vettel Red Bull 1:34.790 +0:00.303 20
5 P. di Resta Force India 1:34.949 +0:00.462 17
6 J. Button McLaren 1:35.069 +0:00.582 22
7 M. Webber Red Bull 1:35.101 +0:00.614 19
8 A. Sutil Force India 1:35.119 +0:00.632 19
9 K. Räikkönen Lotus 1:35.345 +0:00.858 17
10 R. Grosjean Lotus 1:35.611 +0:01.124 14
11 S. Perez McLaren 1:35.640 +0:01.153 23
12 V. Bottas Williams 1:35.783 +0:01.296 16
13 L. Hamilton Mercedes 1:35.792 +0:01.305 16
14 J. Vergne Toro Rosso 1:36.014 +0:01.527 19
15 D. Ricciardo Toro Rosso 1:36.485 +0:01.998 20
16 P. Maldonado Williams 1:36.498 +0:02.011 17
17 N. Hülkenberg Sauber 1:36.755 +0:02.268 20
18 E. Gutierrez Sauber 1:37.214 +0:02.727 21
19 C. Pic Caterham 1:37.850 +0:03.363 20
20 H. Kovalainen Caterham 1:38.401 +0:03.914 20
21 M. Chilton Marussia 1:39.445 +0:04.958 12
22 R. Gonzalez Marussia 1:40.215 +0:05.728 7

Voormalig president Musharraf opgepakt

De Pakistaanse politie heeft de voormalige president Pervez Musharraf opgepakt. Hij werd bij zijn huis even buiten Islamabad gearresteerd. Donderdag had een Pakistaanse rechtbank al een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd.

Musharraf is direct voorgeleid en aangeklaagd voor hoogverraad, omdat hij in 2007 de noodtoestand uitriep om aan de macht te kunnen blijven. Ook ontsloeg hij toen meerdere rechters. In 2008 vluchtte hij naar het buitenland, maar onlangs keerde hij terug om mee te doen aan de verkiezingen.

'Ex Kim Kardashian wil ook schikken'

Kris Humphries is naar verluidt bereid om te schikken met Kim Kardashian. De twee zetten eind 2011 een punt achter hun huwelijk en sindsdien ruziën ze over hun scheiding. Ze moeten vrijdag voor de rechter verschijnen.

Kardashian wil een scheiding en Humphries wil het huwelijk nietig laten verklaren. De basketballer zei eerder het huwelijk 'nep' te vinden omdat het Kardashian alleen om de publiciteit zou gaan. Maar bronnen vertellen de Amerikaanse entertainmentwebsite dat Kris nu van plan is zijn toon te matigen.

Kardashian, die inmiddels een kind verwacht met rapper Kanye West, trouwde in augustus 2011 met Humphries. Na slechts 72 dagen kondigden de twee hun scheiding aan. De grootse bruiloft werd vastgelegd door entertainmentzender E!, die al jaren de realityshows van de Kardashians uitzendt.

Toch hertelling deel stemmen Venezuela

De kiesraad van Venezuela heeft toch besloten tot een hertelling van de helft van de stemmen die zondag zijn uitgebracht in de presidentsverkiezingen. Exact gaat het om 46 procent van de uitgebrachte stemmen, die niet eerder opnieuw zijn geteld. De overige stemmen zijn op de avond van de verkiezingen al nauwkeurig nageteld. De voorzitter van de kiesraad, Tibisay Lucena, heeft dat donderdag op de televisie aangekondigd.

Eerder had Lucena gezegd dat een hertelling uitgesloten was en dat aan de door de kiesraad bevestigde definitieve uitslag niet kon worden getornd. De kiesraad heeft waarnemend president Nicolas Maduro, de kroonprins van wijlen president Hugo Chavez, tot de definitieve winnaar uitgeroepen. Volgens de door de kiesraad bevestigde uitslag haalde Maduro slechts 262 duizend stemmen meer dan zijn rechtse rivaal Henrique Capriles. Capriles heeft steeds een hertelling van alle stemmen geëist, maar heeft nu laten weten akkoord te gaan met hertelling van de helft.

Ruim veertig putdeksels gestolen in Veendam

In Veendam zijn de afgelopen weken meer dan veertig putdeksels gestolen. De politie heeft geen idee wie met de twintig kilo zware putdeksels aan de haal is gegaan en roept getuigen op zich te melden.

De politie waarschuwt voor gevaarlijke situaties door ontbrekende putdeksels. Vooral voor fietsers die in het donker kans hebben over zo'n gat te rijden. De diefstallen zijn bovendien een flinke kostenpost voor de Groningse gemeente, omdat de putdeksels honderd euro per stuk kosten.

Jack Black en Will Ferrell in komedie Tag Brothers

Jack Black en Will Ferrell hebben getekend voor de hoofdrollen in de komedie Tag Brothers. Het op feiten gebaseerde verhaal gaat over mannen van in de 40 die al sinds hun kindertijd elk jaar de hele maand februari tikkertje met elkaar spelen. Ze gaan zelfs zo ver dat ze elkaar op het werk opzoeken en bij elkaar inbreken om het felbegeerde fysieke contact te maken. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite The Wrap.

Het scenario is gebaseerd op een artikel uit de Wall Street Journal. Hierin werd beschreven hoe de mannen inmiddels enorme publiciteit genereren met hun jaarlijks terugkerende fenomeen. Meteen na het verschijnen van het artikel barstte een hevige strijd los om de filmrechten die uiteindelijk door New Line Cinema werd gewonnen.

Black en Ferrell waren al even samen te zien in een korte, zij het memorabele scène in de komedie Anchorman: The Legend of Ron Burgundy uit 2004. Ook deden ze in 2007 samen met John C. Reilly een act tijdens de uitreiking van de Oscars. Wanneer Tag Brothers in productie moet gaan, is nog onbekend.


Jack Black en Will Ferrell in komedie Tag Brothers (Foto: Novum)

'Steek een lucifer aan'-app mateloos populair in Japan

Developer Basic Inc. heeft een regelrechte hit in Japan. In hun app Fire should Light a Match (losjes vertaald) kun je, en je raadt het nooit, lucifers aansteken. Maar kijk uit, als je per ongeluk iets anders probeert aan te steken zoals een pen, dan verlies je.

Fire should Light a Match is zelfs zo populair in Japan dat het spel meer dan 3.000.000  keer gedownload is. Sega leeft op de grote hype mee en produceert zelfs knuffels van de mascotte van het spel, wat uiteraard een lucifer is. Ook zijn er overal in Japan posters verspreid met QR-codes waarmee je Sega Dreamcast-, Saturn- en Mega Drive-achtergronden kunt downloaden.

Mocht je zelf de hype willen ervaren, het spel is te downloaden voor iOS en Android.

Burn!
Knuffels

Met dank aan C2000 voor de submit!

Diaz wil Sex Tape maken met Jason Segel

Cameron Diaz is in onderhandeling voor de hoofdrol naast Jason Segel in de romantische komedie Sex Tape. De twee maakten in 2011 al de komedie Bad Teacher met regisseur Jake Kasdan, die ook nu weer van de partij is. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite The Wrap.

Sex Tape gaat over een getrouwd stel dat hun relatie een sensuele impuls wil geven door een sekstape op te nemen. Als de twee de volgende ochtend wakker worden, blijkt de tape te zijn verdwenen, waarna ze erachter moeten komen wie de gevoelige beelden in zijn bezit heeft.

Ruim een jaar geleden circuleerden ook al geruchten dat Diaz in beeld zou zijn voor deze rol. Ditmaal lijkt het zo goed als zeker dat ze ook werkelijk tekent.

Cameron Diaz neemt wraak in komedie (Foto: Novum)

Consumenten minder somber

Het consumentenvertrouwen in Nederland is deze maand opnieuw iets verbeterd, maar is nog altijd erg laag. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend.

De index voor het vertrouwen steeg in april met 6 punten tot min 35. Ook vorige maand was de stemming iets minder negatief dan de voorgaande maand. De verbeteringen volgen echter op het historische dieptepunt van min 44 dat in februari werd bereikt.

Consumenten waren in april "beduidend" minder somber over het economisch klimaat, concludeert het CBS. Ook over hun financiële situatie waren ze minder pessimistisch dan in maart.

Maar consumenten staan nog altijd niet te springen om hun portemonnee te trekken voor het doen van grote aankopen, zoals wasmachines en televisie. Wat dat betreft vonden ze de tijd vrijwel even ongunstig als in maart.

Consumenten zijn momenteel even somber als in januari 2013, toen de graadmeter ook op min 35 stond. Pessimisten en optimisten hielden elkaar voor het laatst in september 2007 in evenwicht. Sindsdien hebben de pessimisten de overhand.

Consumenten minder somber
Consumenten minder somber (Foto: ANP)

Geen huurverhoging door fout fiscus

Veel scheefhuurders worden niet geconfronteerd met een extra huurverhoging. Woningcorporaties missen van ongeveer dertig procent van de huurders de benodigde gegevens om de huurverhoging door te voeren. Dat schrijft de Volkskrant vrijdag op basis van een inventarisatie. De regering wil dat mensen die met een hoog inkomen in een goedkope huurwoning zitten extra huur gaan betalen.

Volgens de krant is ongeveer 15 tot 25 procent van de 2,2 miljoen corporatiehuurders een scheefwoner. Ongeveer honderdduizend tot 165 duizend van hen ontlopen de extra huurverhoging die hen moet aanzetten tot doorstromen naar duurdere woningen.

De koepel van woningorganisaties Aedes sprak eerder deze maand al de vrees uit dat de belastingdienst niet op tijd de inkomensgegevens van de huurders verstrekt. Uit de inventarisatie van de Volkskrant blijkt dat een klein deel van de corporaties heeft besloten om helemaal geen inkomensafhankelijke huurverhoging door te voeren, omdat daardoor een onderscheid wordt gemaakt tussen mensen waarvan de gegevens wel beschikbaar zijn en mensen waarvan de inkomens niet bekend zijn.

Het merendeel van de corporaties voert de inkomensafhankelijke huurverhoging wel door voor de huurders waarvan de gegevens bekend zijn. Mensen met een hoog inkomen wiens gegevens niet bekend zijn, hebben geluk.

Corporaties mogen de huren van mensen met een inkomen tot 33.600 euro met maximaal vier procent verhogen. Mensen met een hoger inkomen mogen van het kabinet 4,5 tot 6,5 procent huurverhoging krijgen. Die extra huurverhoging wordt onder andere gebruikt om de kosten van de nieuwe corporatieheffing aan de staat te dekken. Huurders moeten uiterlijk voor 1 mei duidelijkheid krijgen over de huurverhoging.


'Veel scheefhuurders ontlopen extra huurverhoging' (Foto: Novum)

Gesink verlangt naar Girostart

Robert Gesink laat deze dagen de Ardennenklassiekers schieten. De renner uit de Blancoploeg bereidt zich in plaats daarvan op Tenerife voor op de Giro d'Italia, waarin hij een goed klassement wil rijden.

Gesink meldt aan Telesport veel zin te hebben in de eerste grote ronde van het seizoen. "Zo langzamerhand begint die ronde wel heel erg in mijn hoofd te leven. Het verlangen naar de start van die wedstrijd wordt steeds groter. Al jaren kijk ik er naar uit om eens de Giro d’Italia te rijden. Het lijkt me een prachtige ronde, waar ook reële kansen zijn op een korte klassering."

De Achterhoeker kijkt daarnaast met een schuin oog naar de verrichtingen van zijn ploeggenoten. Zo verwacht hij zondag in Luik-Bastenaken-Luik veel van Bauke Mollema. "Natuurlijk volgde ik speciaal de verrichtingen van mijn Blanco-ploegmaten. Helaas bleef de korte uitslag achterwege. Al heeft Bauke Mollema met twee top-tien klasseringen bewezen dat hij tegen zijn topvorm aanzit. Hij kende de pech dat hij vlak voor de Ronde van het Baskenland ziek werd en vijf dagen niet kon trainen. Daardoor had hij met de Amstel Gold Race toch een lichte achterstand. Ik denk dat hij zondag in Luik alleen maar beter kan rijden. Dat is ook de wedstrijd die hem het beste ligt. Ik plaats hem dan ook bij de favorieten voor de zege."

Thorpe laat WK schieten

Vijfvoudig olympisch kampioen Ian Thorpe lijkt geen haast te maken met het oppakken van zijn zwemloopbaan. De 30-jarige Australiër doet volgende week niet mee aan kwalificatiewedstrijden voor het WK, eind juli in Barcelona. In januari liet hij weten mogelijk door te willen gaan tot de Olympische Spelen in Rio de Janeiro van 2016.

Thorpe zette in 2006, na het behalen van elf wereldtitels, een punt achter zijn loopbaan. Vorig jaar maakte hij met het oog op de Spelen in Londen zijn rentree, maar hij wist zich niet te kwalificeren. Na het mislopen van een olympisch ticket kondigde hij nog aan dat het WK zijn volgende doel zou zijn.


Thorpe laat WK schieten (Foto: Novum)

Papo & Yo-ontwikkelaar maakt Ouya-spel

Het volgende spel van Papo & Yo-ontwikkelaar Vander Caballero wordt gemaakt voor Ouya. Waar Papo & Yo een metafoor was van de kindermishandeling door zijn dronken vader, laat Caballero zijn nieuwe spel, genaamd Silent Enemy, draaien om pesten op school. Dat zei de gameontwikkelaar in gesprek met gameweblog Kotaku.

In Silent Enemy moeten de spelers zorgen dat het weer lente wordt in een wereld waar het altijd koud en ellendig is. Hierbij moet gebruikgemaakt worden van de mogelijkheid van vorm te veranderen.

Het spel wordt eind dit jaar verwacht voor Ouya, maar wellicht worden daar nog spelcomputers aan toegevoegd. Papo & Yo was in eerste instantie alleen voor PlayStation 3, maar is sinds deze maand ook verkrijgbaar voor de pc.


Papo & Yo-ontwikkelaar maakt Ouya-spel (Foto: Novum)

Xbox 360 lang niet altijd online

Iets meer dan de helft van de verkochte Xbox 360-spelcomputers is verbonden met het internet. Van de 77 miljoen consoles beschikken er 46 miljoen over een Xbox LIVE-account. Dat heeft Microsoft, dat in het afgelopen kwartaal vooral winst boekte met verschillende online diensten, donderdagnacht bekendgemaakt.

Het is niet bekend hoeveel van de accounts betalende Gold-abonnementen zijn. Gamers met een Gold-abonnement kunnen online tegen anderen spelen. Daarnaast verdient Microsoft geld door films en games tegen betaling aan te bieden aan alle gebruikers met toegang tot Xbox LIVE.

Het ligt in de lijn der verwachting dat Microsoft binnen twee maanden zijn nieuwe spelcomputer onthult. "Met de E3-beurs in aantocht kunnen we niet wachten binnenkort meer te tonen", zei financieel directeur Peter Klein. Volgens het geruchtencircuit zou de spelcomputer ook een televisiedienst moeten bieden, altijd online zijn en beschikken over een ingebouwde Kinect-camera.


Xbox 360 lang niet altijd online (Foto: Novum)

'Formule 1-race in Bahrein veilig'

De Formule 1-teams die naar Bahrein zijn afgereisd voor de Grand Prix hoeven niet te vrezen voor hun veiligheid. Dat heeft de organisatie vrijdag laten weten.

De afgelopen jaren was het erg onrustig rond de race in het eilandstaatje. In 2011 werd de wedstrijd zelfs geschrapt en vorig jaar ontplofte een molotovcocktail in de buurt van twee monteurs van het team van Force India. De Grand Prix ging toen wel door. Ook dit jaar zijn er weer demonstraties.

Demonstranten willen dat de Grand Prix wegens de onderdrukking van de oppositie wordt afgelast. Er zijn extra veiligheidsmaatregelen genomen, maar volgens de organisatie leveren de protesten geen gevaar op voor de teams en de coureurs.

Bij ongeregeldheden werden donderdag dertien mensen opgepakt, zei de voorzitter van de mensenrechtenorganisatie van Bahrein, Yousef al-Muhafedha. De regering spreekt van zeven gearresteerden. Zij zouden voornamelijk auto's in brand hebben gestoken.

De Grand Prix van Bahrein wordt zondag verreden. Een dag eerder is de kwalificatie. De eerste vrije trainingen zijn vrijdag.

Sprinter Crawford geschorst voor whereabouts-fouten

De Amerikaanse atleet Shawn Crawford is voor twee jaar geschorst vanwege het voor de derde keer binnen anderhalf jaar onjuist invullen van zijn whereabouts. De 35-jarige sprinter kreeg die straf woensdag opgelegd door de Amerikaanse antidopingwaakhond Usada. Dat maakte Usada donderdag bekend. Al zijn resultaten sinds 17 november vorig jaar zijn geschrapt.

Topatleten in allerlei sporten moeten een uur per dag een verblijfplaats aangeven waar ze bereikbaar zijn voor dopingtesters. Zijn ze op het bewuste tijdstip niet op de aangegeven plaats of hebben ze geen plaats aangegeven voor een dag dat Usada hen wil testen, dan geldt dat als een fout. Drie fouten met de whereabouts staat gelijk aan een positieve dopingtest.

Crawford is de goudenmedaillewinnaar op de 200 meter van de Olympische Spelen van Athene. Vier jaar later pakte hij op dezelfde afstand zilver achter Usain Bolt nadat zijn landgenoot Wallace Spearmon en Churandy Martina, die als tweede en derde over de streep kwamen, gediskwalificeerd werden. Hij gaf zijn zilveren plak later aan Martina. Ook won hij in Athene al zilver op de 4x100 meter estafette.

Meer winst Microsoft door vraag naar clouddiensten

Microsoft heeft in de eerste drie maanden van dit jaar flink meer winst gemaakt. De stijging werd gedragen door een toenemende vraag naar clouddiensten. Dat maakte de softwaregigant donderdag na sluiting van de Amerikaanse beurs bekend.

Het softwarebedrijf boekte over het derde kwartaal van het gebroken boekjaar 2012/2013 een nettoresultaat van ruim zes miljard dollar, achttien procent meer dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Tegenover de winst door de toenemende vraag naar clouddiensten stond een boete van 733 miljoen dollar van de Europese Commissie, die gedurende het kwartaal werd geboekt. Deze boete werd opgelegd nadat bleek dat het bedrijf een tijd lang niet had voldaan aan de eis vanuit Brussel om klanten bij de installatie van Windows de keuze te geven tussen diverse internetbrowsers.

De omzet van Microsoft steeg eveneens achttien procent, tot 20,49 miljard dollar. De omzet van de Windows-divisie steeg met 23 procent tot 5,7 miljard dollar. Gecorrigeerd voor uitgestelde opbrengsten van eerder verkopen in verband met de lancering van Windows 8 was de omzet echter vlak.

Microsoft lanceerde het nieuwe besturingssysteem Windows 8 in oktober. Met het systeem hoopte het bedrijf pc's meer te laten werken zoals de steeds succesvollere tabletcomputers. Onderzoeksbureau IDC stelde vorige week echter dat Windows 8 er mede voor heeft gezorgd de wereldwijde pc-leveringen met veertien procent zijn gedaald in het eerste kwartaal. Dat was een recorddaling.

Voor het gehele boekjaar verwacht Microsoft een winst van 30,2 tot 30,5 miljard dollar. In 2014 verwacht het bedrijf een verdere groei van tussen de vier en zes procent. Naast de kwartaalcijfers maakte Microsoft tevens bekend dat haar financiële topman, Peter Klein, het bedrijf na een dienstverband van elf jaar zal verlaten. Pas later wordt een opvolger bekendgemaakt.


Meer winst Microsoft door vraag naar clouddiensten (Foto: Novum)

Storing met mobiel internet KPN

Klanten van KPN, Hi en Telfort kunnen vrijdagochtend door een storing op het netwerk van KPN geen gebruik maken van mobiel internet. Monteurs zijn bezig het probleem te verhelpen. Het is niet duidelijk hoelang dat gaat duren, melden de telefonieaanbieders.

De problemen ontstonden even voor 06.00 uur door nog onbekende oorzaak. KPN adviseert klanten tijdelijk om via een vaste internetaansluiting te internetten.

Koningslied ziet het licht

Het officiële Koningslied ziet vrijdag het levenslicht. Het nummer is om 08.30 uur voor het eerst te horen in het Oranjejournaal van Radio 2. Direct erna is het nummer ook te downloaden. De clip bij het lied wordt maandag om 12.30 uur onthuld.

Het Koningslied, dat is gecomponeerd door John Ewbank, is in drie dagen opgenomen in de Hilversumse Wisseloord Studio's. Artiesten als Alain Clark en Guus Meeuwis tekenden voor de tekst en onder anderen Kraantje Pappie en Gers Pardoel werkten mee aan een rap.

Op 30 april vindt in Ahoy het meezingconcert Samen voor Oranje plaats. Een hele rits BN'ers, onder wie Lee Towers, Anita Meijers en Ruth Jacott, zingen het Koningslied dan samen met publiek live voor Willem-Alexander en Máxima. Het koningspaar vaart op dat moment over het IJ in Amsterdam en kan de voorstelling volgen via een liveverbinding bij filmmuseum EYE. Paul de Leeuw verzorgt de presentatie van het Koningslied en de muziek komt voor rekening van het Metropole Orkest.

Eerder maakten BN'ers onder leiding van Albert Verlinde en Winston Gerschtanowitz een bedanklied voor Beatrix. Aan Koningin van Alle Mensen, op de melodie van 15 Miljoen Mensen, werkten onder anderen René Froger, Frans Bauer en Xander de Buisonjé mee. Het nummer verscheen dinsdagochtend.

Donderdag werd bekend dat Herman van Veen een lied heeft geschreven ter gelegenheid van de inhuldiging van Willem-Alexander. Het Nieuw Amsterdams Kinderkoor zingt op 30 april, onder begeleiding van het muziekkwartet Matangi, het lied van de kleinkunstenaar tijdens de plechtigheid in de Nieuwe Kerk.

Gordon wil over twee jaar afscheidstournee

Gordon denkt erover om over twee jaar een afscheidstournee te doen. De 44-jarige zanger wil met een theatertoer een punt zetten achter zijn zangcarrière.

"Ik zeg nooit nooit, maar ik heb er grote behoefte aan in de nabije toekomst een moment te kiezen dat ik kan zeggen 'nu is het mooi geweest'", zegt Gordon tegen het AD. "Het wordt een soort afscheidstournee waarin ik met muziek en een gezonde dosis humor zal terugblikken op een kwart eeuw Gordon."

Gordon, die onlangs stopte met Los Angeles, the Voices, heeft niet meer de behoefte om elke avond op te treden. "Terwijl mijn focus in mijn leven steeds meer op televisiewerk komt te liggen. De combinaties van programma's presenteren en ook nog eens bijna dagelijks op het podium te staan, trek ik echt niet meer."

Volgens de zanger heeft het in Nederland tegenwoordig geen zin meer een plaat uit te brengen. "Je wordt, terwijl je optredens uitverkocht zijn, amper op de radio gedraaid", aldus de zanger. "Met m'n theatershow geef ik mensen, die me wel willen horen, nog één keer de kans om te genieten."

Homeworld gemist, geld terug

Het is gameontwikkelaar TeamPixel niet gelukt om voldoende geld bij elkaar te krijgen om de rechten op de Homeworld-serie te kopen. Na het faillissement van THQ startte TeamPixel een inzamelingsactie om de serie te redden met het idee een nieuw Homeworld-spel te maken.

Via de website savehomeworld.com probeerde de ontwikkelaar zo veel mogelijk geld bij elkaar te krijgen om mee te kunnen doen in de veiling. Via Kickstarter haalden zij 58.644 dollar op, via IndieGoGo 13.675 dollar en een nog onbekend bedrag via PayPal. Dit was weliswaar genoeg om mee te mogen bieden op de onderdelen van THQ, maar het bleek niet genoeg om ook daadwerkelijk de rechten van Homeworld te kunnen kopen. Uiteindelijk is Relic, de maker van Homeworld, wel gekocht door SEGA.

"We hope you will join us in supporting Homeworld’s new owners in building a future for the franchise. We anticipate an announcement of the new owner to be made within a couple weeks and for the sale to be finalized around mid-May. Words cannot describe how honored we are to have been supported by so many in the community", schrijft het team van TeamPixel.

Alle mensen die geld hebben gedoneerd om Homeworld te kunnen kopen krijgen hun volledige donatie terug. Via de speciale website kun je kijken hoe het met je donatie staat.

Dode bij schietpartij universiteit MIT

Bij een schietpartij op de campus van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Cambridge, een buurstad van Boston, heeft een politieagent de dood gevonden. De schutter is nog op vrije voeten, lieten de Amerikaanse autoriteiten vrijdag weten.

De agent reageerde donderdagavond op een melding van een ordeverstoring en werd op de campus door meerdere kogels getroffen.

MIT meldde op zijn website dat de politie op zoek naar de schutter het campusterrein uitkamt.

Enkele dagen eerder werd de marathon van Boston getroffen door een dubbele bomaanslag. Daarbij vielen drie doden en 180 gewonden.

'Politie heeft gevaarlijke eenlingen in vizier'

De politie heeft ongeveer honderd gevaarlijke eenlingen op het oog. Het gaat om zogenoemde 'solistische dreigers' die mogelijk tot geweld kunnen overgaan. Dat staat in een rapport van de Universiteit van Tilburg in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie, schrijft het AD vrijdag. In twaalf gevallen wordt al ingegrepen om geweld te voorkomen.

De bedreigers sturen vaak warrige dreigmails of handgeschreven brieven waarin ze geweld aankondigen of doodsbedreigingen uiten. Het gaat veelal om mannen met psychische stoornissen. Het Koninklijk Huis is vaak het doelwit. Verder worden ook landelijk bekende politici, ambtenaren en rechters genoemd.

Volgens de onderzoekers hebben de dreigers een uitzichtloos bestaan en geven ze de koningin of de politiek daar vaak de schuld van. De kans dat zij gewelddadig worden neemt toe door waanbeelden en hallucinaties of als medicijnen niet zijn ingenomen.

Na de aanslag in Apeldoorn op Koninginnedag in 2009 is een speciaal team van politie, psychologen en een psychiater gevormd om gevaarlijke eenlingen beter te kunnen aanpakken. Om hoeveel bedreigingen het exact gaat, is niet duidelijk. Vorig jaar kwamen bij het Team Bedreigde Politici 264 meldingen binnen.

FOK! wat een weer... Eerst een enkele bui

Goedemorgen! Nadat het gisteren een heerlijke waaidag was, neemt de wind vandaag weer flink in kracht af. Verder was het ook zonnig en droog. Vandaag passeert er een zwakke storing met een enkele bui, maar op nadering van een rug van hogedruk zal het in de loop van de middag weer op veel plaatsen droog worden. De wind draait later vandaag naar het noorden toe.

De temperaturen zakken, maar gelukkig lijkt het nu geen lange koude periode te worden. Vandaag zullen we het moeten doen met een temperatuur die tussen de 9 en 12 graden ligt. Op dit moment lijkt morgen de meest kille dag van het weekend te worden met maxima van 8 tot 11 graden. Na het weekend loopt het kwik weer op richting de 15 graden. Het blijft de komende dagen overwegend droog, alleen maandag en dinsdag zou er een heel klein beetje regen kunnen vallen. 

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Zonsopkomst
Wat een fantastische foto van KlapMongeaul. Het beeld spreekt voor zich...

Zee
Het was gisteren een heerlijke dag om even te wandelen op het strand. Ik kan er weer even tegen!

 

 

Bombeenman onderzocht door EOD

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft in Venlo een 22-jarige man uit die Limburgse plaats onderzocht die zei een explosief aan zijn been te hebben. De politie heeft de omgeving van de Casinoweg in Venlo daarbij urenlang afgezet, maakte een woordvoerder van de politie vrijdagochtend bekend. Uiteindelijk bleek het niet om een explosief te gaan.

Om 1.00 uur kreeg de politie een melding van de man die zei ontvoerd te zijn geweest. De daders zouden hem terug naar huis hebben gebracht, maar daarbij een bom om zijn been hebben vastgemaakt. De politie kwam en zag dat er iets aan het been van de man zat. Daarop werd de EOD ingeschakeld. Die onderzocht het voorwerp en bevrijdde de man ervan.

Het was geen explosief, maar wat het wel is wil de politie in het belang van het onderzoek niet zeggen. De politie gaat ervan uit dat de man inderdaad ontvoerd is. Het slachtoffer kreeg iets om zijn been, en geloofde daadwerkelijk dat het om een bom ging. "Hij is hevig geschrokken", zei de woordvoerder van de politie.

Nadat rond 4.15 uur het voorwerp van zijn been was gehaald werd de afzetting opgeheven. De man is meegenomen voor verhoor. De politie is begonnen met de opsporing van de mogelijke ontvoerders.

Uitspraak in moordzaak Marianne Vaatstra

Tijdens de rechtszaak vertelde Jasper S. uitgebreid hoe hij Marianne Vaatstra misbruikte, wurgde en haar de keel doorsneed. Het Openbaar Ministerie (OM) vindt dat hij daarvoor een straf van 20 jaar verdient. Jan Vlug, de advocaat van de melkveehouder uit Oudwoude, bepleitte dat S. niet meer dan 15 jaar moet krijgen. De rechtbank in Leeuwarden velt vrijdag haar oordeel.

De Friese Marianne Vaatstra werd in 1999 na een avondje stappen om het leven gebracht. Het meisje was toen 16 jaar oud. Marianne was volgens het OM een volstrekt willekeurig slachtoffer. S. fietste achter haar aan toe hij haar midden in de nacht was tegengekomen tijdens een rondje fietsen 'om zijn gedachten te ordenen'. Met een zakmes dwong hij haar een weiland in. Na het misbruik wurgde hij haar en sneed haar 3 keer de keel door, vertelde S.

De boer zei in zijn laatste woord spijt en wroeging te hebben. Hij liep bijna 14 jaar met het geheim rond. Vorig jaar liep hij tegen de lamp na een groot DNA-verwantschapsonderzoek.

Uitspraak in moordzaak Marianne Vaatstra
Uitspraak in moordzaak Marianne Vaatstra (Foto: ANP)

Nog geen nieuwe president Italië

Italiaanse volksvertegenwoordigers hebben donderdag in een eerste stemronde nog geen president kunnen kiezen. Franco Marini, die de goedkeuring heeft van zowel de linkse leider Pier Luigi Bersani als de rechtse voorman Silvio Berlusconi, behaalde de meeste stemmen, maar kwam er 151 tekort voor de tweederde meerderheid die in de eerste drie rondes is vereist. Vanaf de vierde ronde volstaat een eenvoudige meerderheid.

De president wordt gekozen door een gezamenlijke vergadering van de Kamer van Afgevaardigden en de Senaat plus regionale vertegenwoordigers. De verkiezing van een nieuwe president moet een oplossing dichterbij brengen voor een politieke impasse die de vorming van een nieuwe regering al twee maanden ophoudt.

De Italiaanse president vervult een grotendeels ceremonieel ambt, maar is bevoegd het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven. De president is doorgaans een breed gerespecteerde figuur, die geacht wordt zich boven de partijen op te stellen. Het staatshoofd vervult ook een rol bij het kweken van nationale eenheid, essentieel nu Italië diep verdeeld is over economische hervormingen.

De termijn van de huidige president Giorgio Napilitano loopt volgende maand af. De politieke partijen hebben weken gesteggeld over geschikte kandidaten om hem op te volgen, maar Bersani en Berlusconi werden het dan uiteindelijk toch eens over Marini, een gematigde vakbondsleider en oud-voorzitter van de Senaat. De partij van Bersani is echter verdeeld en het derde blok in het parlement, de Vijfsterrenbeweging van Beppe Grillo, heeft iemand naar voren geschoven die niet tot de 'oude politiek' behoort. De kandidaat van Grillo, Stefano Rodota, eindigde in de eerste stemronde als tweede.

Italië heeft na de verkiezingen van 24 en 25 februari nog geen nieuwe regering. Centrumlinks heeft de meerderheid in de Kamer, maar niet in de Senaat. Bersani wil niet ingaan op voorstellen van Berlusconi om een 'grote coalitie' te vormen, maar krijgt ook geen steun van het blok van Grillo.


Nog geen nieuwe president Italië (Foto: Novum)

Keniaans parlement wil meer salaris

Nieuwbakken leden van het Keniaanse parlement eisen een salarisverhoging. De eis werd donderdag bekendgemaakt, terwijl het salaris van parlementariërs eerder dit jaar juist werd verlaagd.

In 2010 nam Kenia een nieuwe grondwet aan. Daarin werd bepaald parlementariërs niet langer de bevoegdheid hebben om zelf hun salaris vast te stellen. In plaats daarvan wordt het salaris nu vastgesteld door een speciaal daartoe opgerichte commissie. Eerder dit jaar verlaagde die commissie het salaris van parlementsleden van omgerekend zo'n 96 duizend euro naar een krappe zestigduizend euro per jaar. Ter vergelijking: het minimumloon in Kenia ligt op iets boven de elfhonderd euro per jaar.

Een van de parlementariërs, Mithika Linturi, heeft donderdag een petitie ingediend waarin hij eist dat de leden van de commissie die de salarissen verlaagde worden ontslagen.

'Spaghetti' van sporen rond Utrecht verdwijnt

Spoorbeheerder ProRail verwijdert de komende jaren ruim 130 van de tweehonderd wissels rond station Utrecht Centraal. Dat moet zorgen voor een betere doorstroming, minder verstoringen en ruimte voor meer treinen. Staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) heeft hiervoor 270 miljoen euro uitgetrokken, maakte de bewindsvrouw donderdag bekend tijdens een bezoek aan het station.

"Wie van bovenaf naar het station kijkt, ziet een spaghetti van sporen. Door deze spaghetti te ontwarren, geven we het treinverkeer meer ruimte", stelt Mansveld. Hierdoor neemt de betrouwbaarheid van het knooppunt toe, verwacht de staatssecretaris. Behalve het verwijderen van de wissels wordt ook de afstand tussen de seinen verkleind, waardoor treinen dichter op elkaar kunnen rijden.

De werkzaamheden moeten in 2016 zijn afgerond en vormen onderdeel van het programma waardoor reizigers op den duur op de drukste trajecten in de Randstad en naar Brabant en Gelderland 'spoorboekloos' kunnen rijden. Iedere tien minuten vertrekt dan een trein.

Op de plannen klinkt ook meteen kritiek. De reizigersorganisatie Maatschappij Voor Beter OV noemt het saneren van de wissels 'funest' voor de reiziger. "Van de flexibiliteit van het treinverkeer blijft dan nauwelijks iets over en al bij geringe storingen zal het treinverkeer op bepaalde trajecten van en naar Utrecht stilvallen", waarschuwt de organisatie.

Voor Beter OV zegt tegen FOK!: "Een flexibel spoorsysteem is onontbeerlijk voor een behoorlijk reizigersvervoer op het spoor. Er zullen onvermijdelijk zo nu en dan treinen met pech komen te staan of wissels, bovenleidingen of seinen kapotgaan. Dat geldt evenzeer voor de uitgedunde infrastructuur in Utrecht. Het is verstandig om te bezien of het spoor met wat minder wissels toe zou kunnen, maar op het station van Utrecht schiet dit zijn doel voorbij. Twee derde van de wissels schrappen betekent de nekslag voor de mogelijkheid om op het station van Utrecht onverwachte gebeurtenissen goed op te vangen."

Rechtbank begint proef met videorechtspraak

De rechtbank Limburg gaat experimenteren met videorechtspraak. Aangezien de kantongerechten in Sittard, Venlo en Heerlen dichtgaan, moeten inwoners van die steden naar Maastricht of Roermond om hun rechtszaak bij te wonen. De rechtbank wil Limburgers die reis graag besparen door ze via een videoverbinding in contact te brengen met de rechter. Over een paar maanden wordt een eerste proefzitting gehouden, waarschijnlijk in Sittard.

Kantonrechters oordelen over kwesties waar maximaal 25 duizend euro mee gemoeid is. Betrokkenen hoeven geen advocaat in te schakelen. "De rechter behandelt op een rolzitting vaak honderden zaken en heeft per zaak maar een paar minuten nodig om het standpunt van de gedaagde te horen", licht rechter Rob Otto van de rechtbank Limburg toe op rechtspraak.nl. "Het is heel vervelend als mensen daarvoor zo'n reis moeten ondernemen. Vandaar dat we videoconferencing overwegen."

Juist in de oostelijke mijnstreek is de behoefte aan kantonrechtspraak groot, zegt Otto. "Daar is veel armoede. Mensen worden voor de rechter gedaagd omdat ze hun huur niet hebben betaald of hun ziektekostenpremie. Dan is van groot belang dat de rechter hoort waarom dat zo is." In overleg kan vaak een betalingsregeling worden afgesproken. "Dat gaat niet als de gedaagde er niet is omdat hij de reis naar de provinciehoofdstad niet zou kunnen maken."

Ook het onder curatele stellen van mensen met schulden is een taak van de kantonrechter. "Dat neemt momenteel explosief toe", zegt Otto. "Daarom denken we ook al na over een netwerk van videomogelijkheden in Venlo, Sittard, Weert en Heerlen. Maar of het zo ver komt is onzeker, dit plan bevindt zich nog in de embryonale fase."

Burgemeester van Sittard Sjraar Cox was begin dit jaar ontstemd toen hij hoorde dat zijn gemeente na 770 jaar haar rechtszaal moet opgeven. Hij stelde voor een ruimte in het stadhuis beschikbaar te stellen, waar inwoners terechtkunnen om via de camera hun zaak te bepleiten bij de kantonrechter.

3FM Awards uitgereikt

Racoon is dit jaar wederom als grote winnaar uit de bus gekomen bij de 3FM Awards. De Zeeuwse groep werd donderdagavond in de Gashouder in Amsterdam uitgeroepen tot beste band en beste artiest pop. Daarnaast won Racoon een prijs voor de single Oceaan. Ook vorig jaar sleepte de band drie prijzen in de wacht.

"Het is echt niet normaal wat er met ons gebeurt de laatste paar jaar", zei zanger Bart van der Weide tegen het publiek. "En dat hebben we grotendeels aan jullie te danken." Ook Kensington nam drie trofeeën mee naar huis, waaronder die voor beste album en beste liveact. Op Paaspop kreeg de band al de 3FM Serious Talent Award uitgereikt. Ook Handsome Poets sleepte op voorhand al een prijs in de wacht. De band kreeg maandag de Schaal van Rigter uitgereikt, voor het meest gedraaide nummer op 3FM.

Guus Meeuwis werd uitgeroepen tot beste zanger en Ilse DeLange tot beste zangeres. Kane kreeg de award voor beste artiest rock, terwijl Blaudzun de prijs voor beste artiest alternative mee naar huis nam. The Opposites waren de beste act in de categorie hiphop en Armin van Buuren was dat in de categorie dance. Mister and Mississippi sleepten hun eerste prijs in de wacht en werden uitgeroepen tot beste nieuwkomer. "Muziek is natuurlijk geen wedstrijd, desalniettemin is het een ontzettende eer als je werk wordt bekroond door middel van een award", reageerde Samgar Lemuël Jacobs.

Bij de awardshow waren verschillende optredens van artiesten, onder wie Caro Emerald, Laura Jansen en Blaudzun. De 3FM Awards werden voor de negende keer uitgereikt.

Oud-wethouder vrijgesproken van ontucht

Een 60-jarige oud-PvdA-wethouder en voormalig raadslid in Spijkenisse is donderdag vrijgesproken van ontucht. Wel kreeg de man, een leraar op een basisschool, van de rechtbank in Rotterdam een voorwaardelijke celstraf van een maand opgelegd voor het bezit van kinderporno.

Tegen de leraar was zestien maanden cel geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk. De rechtbank acht echter niet bewezen dat de man ontucht heeft gepleegd.

De zaak kwam in februari 2011 aan het rollen toen een 40-jarige man uit Spijkenisse was aangehouden voor ontucht met kinderen uit de buurt en het maken van kinderporno. De ouders van twee scholen werden ingelicht waarop een 9-jarige jongen zijn moeder vertelde dat hij door de 60-jarige leraar was betast.

De jongen stelde dat zijn meester hem in juni 2010 in de kleedkamer van het gymlokaal op intieme plekken had gekieteld. De moeder stapte naar de politie, die daarop zowel de jongen als klasgenoten die getuige waren van het incident hoorde.

Een deskundige stelde vast dat de verklaringen mogelijk niet heel betrouwbaar zijn als gevolg van een 'cocktail van onfortuinlijke omstandigheden'. In de verklaringen zou het er onder meer op lijken dat de 'fysiek ingestelde verdachte een stereotype is geworden van een onderwijzer die iedereen betast'. Dat beeld kan de interpretatie van het incident hebben gekleurd, oordeelt de deskundige. Mogelijk hebben de getuigen daarnaast elkaars herinnering beïnvloed door veelvuldig met elkaar over het incident te praten.

De verdachte zelf heeft verklaard dat hij zich de kietelpartij niet kan herinneren. Wel kietelde hij kinderen wel vaker als zij aan het treuzelen waren bij het omkleden voor of na de gymles.

De rechtbank acht wel bewezen dat de man 137 kinderpornofoto's en tien films met kinderporno had. De rechtbank legt hem hiervoor echter geen hoge straf op, omdat hij een relatief kleine verzameling had. Daarnaast zijn de gevolgen van de zaak groot geweest voor de man en zijn gezin, aldus de rechtbank.

Gegijzelde man bevrijd na mailtje

Een 42-jarige man die tegen zijn wil werd vastgehouden in een woning in Vlaardingen is woensdagavond bevrijd, nadat hij een e-mail wist te sturen. Vier mannen tussen de 25 en 39 jaar uit Schiedam, Vlaardingen, Schalkhaar en Maassluis zijn aangehouden, meldt de politie donderdag.

De man werd vastgehouden in een woning aan de Bonnweg. Een arrestatieteam viel er woensdagavond binnen en bevrijdde het slachtoffer.

Aan wie de man de mail stuurde waarin hij melding maakte van zijn benarde positie is niet bekendgemaakt. Hoelang en waarom de man vast werd gegijzeld, wordt nog onderzocht. De vier verdachten zitten nog vast.

Familielid vermoorde vrouw Den Bosch opgepakt

Een 36-jarige man is aangehouden voor de dood van een 39-jarige vrouw uit Den Bosch. De man werd woensdag kort na het aantreffen van het lichaam in de woning van het slachtoffer aan de Bokkelaren in de omgeving aangehouden. De verdachte is een familielid van het slachtoffer, meldt de politie donderdag.

De man zit vast. Onderzocht wordt nog wat hij precies met de dood van de vrouw te maken heeft. Haar lichaam werd woensdagmiddag in de flatwoning aangetroffen door agenten, nadat een bezorgd familielid zich op een politiebureau had gemeld. De vrouw bleek door een misdrijf om het leven te zijn gekomen.

Nieuwe Kerk gratis te bezoeken na inhuldiging

De Nieuwe Kerk in Amsterdam wordt op 1 en 2 mei opengesteld. Iedereen kan dan, zonder te betalen, de kerk in waar de inhuldiging van koning Willem-Alexander op 30 april plaatsvindt. De toegang is gratis, zo maakte directeur van de Nieuwe Kerk Cathelijne Broers donderdag bekend.

De kerk zal dan in precies dezelfde staat zijn als tijdens de inhuldiging. "We laten alles staan. De stoelen, de bloemen, de lopers. Zo kunnen mensen zelf ervaren hoe het was", aldus Broers. Op 1 mei is de kerk van 14.00 uur tot 22.00 uur geopend, een dag later van 10.00 uur tot 22.00 uur.

Na het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima op 2 februari 2002 werd de Beurs van Berlage, waar de twee trouwden, ook enkele dagen opengesteld voor publiek. Daar kwamen toen duizenden mensen op af.

Op 11 mei begint de tentoonstelling 'Ingehuldigd' in De Nieuwe Kerk. Deze is gewijd aan de zeven koninklijke inhuldigingen die dan hebben plaatsgevonden in de kerk op de Dam.

De tentoonstelling over indianen, die eigenlijk tot 15 april zou duren, stopte twee weken eerder vanwege de inhuldiging. De kerk is hiervoor gecompenseerd door de Eerste en Tweede Kamer. Om hoeveel geld het gaat wilde Broers niet zeggen.

Berlijn wil militairen leveren voor trainingsmissie

Duitsland is bereid zo'n achthonderd militairen naar Afghanistan te sturen voor een trainingsmissie van de NAVO. De Duitse minister van defensie Thomas de Maizière zei donderdag dat Berlijn tussen de zes- en achthonderd militairen in Kabul en de noordelijke stad Mazar-i-Sharif wil stationeren.

De militairen zouden in 2015 naar Afghanistan moeten vertrekken voor een periode van twee jaar. Ze moeten dan Afghaanse militairen gaan opleiden, adviseren en ondersteunen. Aan het eind van die periode wil de NAVO de trainingsmissie concentreren in Kabul. De Maizière verklaarde dat Duitsland voor die fase tussen de twee- en driehonderd militairen wil sturen.

De uiteindelijke beslissing voor uitzending van de Duitse militairen is in handen van de Duitse regering. De minister verklaarde dat het aanbod van Duitsland afhangt van een formeel hulpverzoek van de Afghaanse regering, omdat 'we welkom willen zijn'. Daarnaast wil Duitsland dat ook andere landen militairen sturen.

Op dit moment zijn er zo'n 4170 Duitse militairen in Afghanistan. De meeste militairen zijn gestationeerd in het noorden van Afghanistan, waar het relatief rustig is.

VN veroordelen executies Irak

De Verenigde Naties hebben donderdag felle kritiek geleverd op de Iraakse regering vanwege de executie van 21 veroordeelde terroristen. Volgens Martin Kobler, de gezant van de Verenigde Naties voor Irak, moet de Iraakse regering 'onmiddellijk alle doodstraffen opschorten'.

De executies hadden dinsdag plaats in Bagdad. De veroordeelden werden opgehangen, aldus het Iraakse ministerie van justitie.

Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International stond Irak in 2011 in de top vijf van landen waar de meeste executies plaatsvonden.

FOK! First Impression: Neverwinter

Soms ben ik extra blij dat ik crewlid ben van FOK!games. Laatst werd ik weer extra blij toen ik hoorde dat ik mocht gaan deelnemen aan de bèta van Neverwinter. Met twintig jaar ervaring in het spelen van Dungeons & Dragons en flink wat jaartjes World of Warcraft in mijn rugzak moet dit bijna wel een spel zijn dat epische proporties aanneemt. In dit artikel een eerste blik op de bèta van Neverwinter.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
©FOK.nl e.a.