Berlijn wil militairen leveren voor trainingsmissie

Duitsland is bereid zo'n achthonderd militairen naar Afghanistan te sturen voor een trainingsmissie van de NAVO. De Duitse minister van defensie Thomas de Maizière zei donderdag dat Berlijn tussen de zes- en achthonderd militairen in Kabul en de noordelijke stad Mazar-i-Sharif wil stationeren.

De militairen zouden in 2015 naar Afghanistan moeten vertrekken voor een periode van twee jaar. Ze moeten dan Afghaanse militairen gaan opleiden, adviseren en ondersteunen. Aan het eind van die periode wil de NAVO de trainingsmissie concentreren in Kabul. De Maizière verklaarde dat Duitsland voor die fase tussen de twee- en driehonderd militairen wil sturen.

De uiteindelijke beslissing voor uitzending van de Duitse militairen is in handen van de Duitse regering. De minister verklaarde dat het aanbod van Duitsland afhangt van een formeel hulpverzoek van de Afghaanse regering, omdat 'we welkom willen zijn'. Daarnaast wil Duitsland dat ook andere landen militairen sturen.

Op dit moment zijn er zo'n 4170 Duitse militairen in Afghanistan. De meeste militairen zijn gestationeerd in het noorden van Afghanistan, waar het relatief rustig is.