Rechtbank begint proef met videorechtspraak

Redactie

De rechtbank Limburg gaat experimenteren met videorechtspraak. Aangezien de kantongerechten in Sittard, Venlo en Heerlen dichtgaan, moeten inwoners van die steden naar Maastricht of Roermond om hun rechtszaak bij te wonen. De rechtbank wil Limburgers die reis graag besparen door ze via een videoverbinding in contact te brengen met de rechter. Over een paar maanden wordt een eerste proefzitting gehouden, waarschijnlijk in Sittard.

Kantonrechters oordelen over kwesties waar maximaal 25 duizend euro mee gemoeid is. Betrokkenen hoeven geen advocaat in te schakelen. "De rechter behandelt op een rolzitting vaak honderden zaken en heeft per zaak maar een paar minuten nodig om het standpunt van de gedaagde te horen", licht rechter Rob Otto van de rechtbank Limburg toe op rechtspraak.nl. "Het is heel vervelend als mensen daarvoor zo'n reis moeten ondernemen. Vandaar dat we videoconferencing overwegen."

Juist in de oostelijke mijnstreek is de behoefte aan kantonrechtspraak groot, zegt Otto. "Daar is veel armoede. Mensen worden voor de rechter gedaagd omdat ze hun huur niet hebben betaald of hun ziektekostenpremie. Dan is van groot belang dat de rechter hoort waarom dat zo is." In overleg kan vaak een betalingsregeling worden afgesproken. "Dat gaat niet als de gedaagde er niet is omdat hij de reis naar de provinciehoofdstad niet zou kunnen maken."

Ook het onder curatele stellen van mensen met schulden is een taak van de kantonrechter. "Dat neemt momenteel explosief toe", zegt Otto. "Daarom denken we ook al na over een netwerk van videomogelijkheden in Venlo, Sittard, Weert en Heerlen. Maar of het zo ver komt is onzeker, dit plan bevindt zich nog in de embryonale fase."

Burgemeester van Sittard Sjraar Cox was begin dit jaar ontstemd toen hij hoorde dat zijn gemeente na 770 jaar haar rechtszaal moet opgeven. Hij stelde voor een ruimte in het stadhuis beschikbaar te stellen, waar inwoners terechtkunnen om via de camera hun zaak te bepleiten bij de kantonrechter.