Demonstratie tegen vluchtkerk geschrapt

De demonstratie die een actiegroep zondag in Amsterdam wilde houden tegen de asielzoekers in de vluchtkerk, gaat niet door. De groep, Identitair Verzet, wilde voor de kerk demonstreren maar de gemeente stond dat niet toe en wees een andere plek aan, waardoor de organisatie er nu maar van afziet.

De groep laat vrijdag op zijn website weten te hebben overwogen naar de rechter te stappen om toch te mogen protesteren in de buurt van de gekraakte Sint-Josephkerk in Amsterdam-West. Identitair Verzet gaat ervan uit dat het die zaak had gewonnen, maar durfde het niet aan uit angst voor escalatie door tegendemonstraties.

"Notoire geweldplegers hebben al aangekondigd ons in te willen kapselen bij de vluchtkerk en mensen aan te vallen die op weg zijn naar de manifestatie", schrijft de organisatie in een verklaring. "De eerste prioriteit is de veiligheid van de deelnemers."

De asielzoekers mogen in ieder geval tot 1 juni in de kerk blijven, zo bleek eerder deze week. De eigenaar van de kerk wilde de asielzoekers eigenlijk eind vorige maand weg hebben, maar ze kregen steeds uitstel.