Fransen ruziën over Engels

Ser_Ciappelletto

De Fransen staan bekend als een volk dat trots is op hun taal. Maar hun internationale allures worden nu gedwarsboomd doordat ze het Engels systematisch uit de collegezalen weren. De minister wil dat veranderen, maar stuit op hevige tegenstand.

De Fransen zijn erg conservatief als het gaat over de talen die in de collegezalen gesproken mogen worden. Er mag maar in twee gevallen afgeweken worden van het Frans: tijdens gastcolleges van docenten die het Frans niet machtig zijn, en tijdens colleges waarin een vreemde taal bestudeerd wordt.

Dit heeft echter een afschrikkende werking voor veel buitenlandse studenten, zo erkent ook minister van Hoger Onderwijs Geneviève Fioraso: "Als wij geen colleges in het Engels toestaan, zullen we geen studenten uit opkomende landen als Zuid-Korea en India meer aantrekken. Dan zitten we straks met z'n vijven rond de tafel om Proust te lezen." Ze noemt het 'belachelijk' dat Frankrijk jaarlijks slechts 3000 Indiase studenten weet aan te trekken.

Daarom stelt ze een bescheiden hervorming voor: Engels zou ook gebruikt mogen worden in colleges die met buitenlandse universiteiten worden georganiseerd, en in colleges die binnen Europese programma's gegeven worden. Maar dit gaat volgens sommigen al te ver.

De Académie Francaise, sinds haar oprichting in 1635 dé hoeder van de Franse taal, waarschuwt dat de maatregel in werkelijkheid een 'marginalisatie van de Franse taal' is. Drie prominente schrijvers stelden in Le Figaro dat de wet 'tegen de republiek' is, omdat het inbreuk maakt op het constitutionele fundament dat het Frans de taal van de Franse Republiek is.

Het voorstel is onderdeel van een groter pakket hervormingen van het hoger onderwijs in Frankrijk, dat vanaf 27 mei in Frankrijk besproken wordt. Het debat wordt verder aangezwengeld nadat de Franse president Hollande een condoleance voor Margaret Thatcher op z'n site liet plaatsen, die door het zware Franse accent schier onverstaanbaar was.