Moordenaar Vaatstra krijgt 18 jaar

static

Jasper S. moet 18 jaar de cel in voor de moord op en het misbruik van de Friese tiener Marianne Vaatstra. De rechtbank in Leeuwarden heeft hem die straf vrijdag opgelegd. Het Openbaar Ministerie (OM) had 3 weken geleden 20 jaar celstraf geëist.

De 16-jarige Marianne kwam op 1 mei 1999 nooit meer thuis na een avondje stappen. Ze werd dood gevonden in een weiland bij Veenklooster.

De rechters vinden bewezen dat de 45-jarige Jasper S. Marianne midden in de nacht tegenkwam, haar achterna fietste en haar van haar fiets trok. Dat hij haar daarna onder dwang mee een weiland in dwong en haar misbruikte. Daarna wurgde hij Marianne en sneed haar keel door.

S. zou 's nachts zijn gaan fietsen om "zijn gedachten te ordenen". Toen hij Marianne tegenkwam flitste het door zijn hoofd: "Jij bent voor mij".

Jarenlang bleef de Friese boer S. uit beeld van de politie. Hij liep tegen de lamp nadat vorig jaar in de regio van het misdrijf groot zogenoemd DNA-verwantschapsonderzoek was gehouden. S. leverde zijn DNA in omdat hij wist dat het spel uit was. Jarenlang hield hij zijn mond omdat hij er voor zijn opgroeiende kinderen wilde zijn, vertelde hij eerder. Na zijn aanhouding bekende hij.

Tijdens de rechtszaak zei S. "spijt en wroeging" te hebben van wat hij had gedaan. Bij de uitspraak was hij niet aanwezig.