CD: HRVRD - From the Birds Cage

Vier jaar na hun geprezen debuutalbum The Inevitable And I is er eindelijk een opvolger verschenen. Waar HRVRD (voorheen Harvard) op haar eerste album nog een meer post-hardcorepunk geluid lieten horen, is de groep op haar tweede album From the Bird's Cage muzikaal enorm gegroeid.

HRVRD - From the Birds Cage

Het uit Charlotte in North Carolina afkomstige HRVRD klinkt als een vijftal jonge muzikanten die opgegroeid zijn met de indiepop uit de tachtiger en negentiger jaren. Het stemgeluid van zanger Jesse Clasen doet wel wat denken aan die van Cedric Bixler-Zavala van The Mars Volta. De muziek van HRVRD laat zich het beste omschrijven als emocore, maar dan zonder die schreeuwerige tweede stem. Net als bij Explosions In The Sky klinkt HRVRD bij tijden heel sober om daarna in een bombastisch stuk muziek uit te barsten.

Op From the Bird's Cage horen we dat het Amerikaanse vijftal niet uit één vaatje tapt. Zo begint 'Cardboard Houses' als een vrolijk folkdeuntje om uit te groeien tot een bombastische gitaarmuur, waarover Clasen zijn opinie over de autoriteiten bezingt; "Call For the Blood of Your Leaders. Cardboard Homes For Your People!" Vanaf de eerste tonen van openingstrack 'Black Creme' is al duidelijk dat we hier te maken hebben met een band die durft te experimenteren binnen hun genre. "This is Bigger Than You. This is Better!"

HRVRD logo

HRVRD is duidelijk volwassener geworden en heeft een zeer samenhangend album afgeleverd. Clasen is zonder enige twijfel één van de toonaangevende zangers binnen het genre en bepaald met zijn karakteristieke stem voor een groot deel het eigenzinnige geluid van HRVRD. HRVRD maakt optimistische liedjes met een sombere ondertoon, waarbij die somberheid vooral de boventoon voert in prachtige liedjes als 'New Information', 'Old Nature' en het kippenvel veroorzakende 'Eva Bruke', een nummer waarin we een piano een dominerende hoofdrol op horen eisen. Liefhebbers van muziek met een wat depressieve ondertoon zullen dit indrukwekkende album zeker weten te waarderen.