Meer winst Microsoft door vraag naar clouddiensten

Microsoft heeft in de eerste drie maanden van dit jaar flink meer winst gemaakt. De stijging werd gedragen door een toenemende vraag naar clouddiensten. Dat maakte de softwaregigant donderdag na sluiting van de Amerikaanse beurs bekend.

Het softwarebedrijf boekte over het derde kwartaal van het gebroken boekjaar 2012/2013 een nettoresultaat van ruim zes miljard dollar, achttien procent meer dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Tegenover de winst door de toenemende vraag naar clouddiensten stond een boete van 733 miljoen dollar van de Europese Commissie, die gedurende het kwartaal werd geboekt. Deze boete werd opgelegd nadat bleek dat het bedrijf een tijd lang niet had voldaan aan de eis vanuit Brussel om klanten bij de installatie van Windows de keuze te geven tussen diverse internetbrowsers.

De omzet van Microsoft steeg eveneens achttien procent, tot 20,49 miljard dollar. De omzet van de Windows-divisie steeg met 23 procent tot 5,7 miljard dollar. Gecorrigeerd voor uitgestelde opbrengsten van eerder verkopen in verband met de lancering van Windows 8 was de omzet echter vlak.

Microsoft lanceerde het nieuwe besturingssysteem Windows 8 in oktober. Met het systeem hoopte het bedrijf pc's meer te laten werken zoals de steeds succesvollere tabletcomputers. Onderzoeksbureau IDC stelde vorige week echter dat Windows 8 er mede voor heeft gezorgd de wereldwijde pc-leveringen met veertien procent zijn gedaald in het eerste kwartaal. Dat was een recorddaling.

Voor het gehele boekjaar verwacht Microsoft een winst van 30,2 tot 30,5 miljard dollar. In 2014 verwacht het bedrijf een verdere groei van tussen de vier en zes procent. Naast de kwartaalcijfers maakte Microsoft tevens bekend dat haar financiële topman, Peter Klein, het bedrijf na een dienstverband van elf jaar zal verlaten. Pas later wordt een opvolger bekendgemaakt.


Meer winst Microsoft door vraag naar clouddiensten (Foto: Novum)