Nieuwe opdracht voor noodlijdende schaapsherder

Redactie

Herder Chris Grinwis van schaapskudde Het Soerel krijgt voor de rest van het jaar een andere opdracht. Daardoor kan zijn vierhonderd schapen tellende kudde blijven voortbestaan, meldt Natuurmonumenten vrijdag.

Vorige week ontstond commotie toen bekend werd dat Grinwis overwoog te stoppen nadat een graasopdracht van Natuurmonumenten rond het Hulshorsterzand naar een andere schaapsherder ging. Voor de herder dreigde een faillissement.

Grinwis krijgt nu tot het einde van het jaar een andere graasopdracht op de Veluwe. Wat die opdracht precies inhoudt, wil Natuurmonumenten niet zeggen. De herder gaat daarnaast samen met Natuurmonumenten en andere betrokken organisaties kijken hoe rondtrekkende schaapskuddes kunnen worden behouden. "Daarin wordt het voortbestaan van de kudde van Chris gewaarborgd", aldus een zegsvrouw.

De situatie rond Het Soerel is volgens Natuurmonumenten geen geval op zich. "De problematiek rond de traditioneel trekkende schaapsherders is al jaren bekend. Vrijwel allemaal hebben ze moeite de eindjes aan elkaar te knopen, met name omdat de overheid specifieke regelingen versobert of afschaft." De Tweede Kamer praat dinsdagavond over het onderwerp.