Nieuwe Kerk gratis te bezoeken na inhuldiging

Redactie

De Nieuwe Kerk in Amsterdam wordt op 1 en 2 mei opengesteld. Iedereen kan dan, zonder te betalen, de kerk in waar de inhuldiging van koning Willem-Alexander op 30 april plaatsvindt. De toegang is gratis, zo maakte directeur van de Nieuwe Kerk Cathelijne Broers donderdag bekend.

De kerk zal dan in precies dezelfde staat zijn als tijdens de inhuldiging. "We laten alles staan. De stoelen, de bloemen, de lopers. Zo kunnen mensen zelf ervaren hoe het was", aldus Broers. Op 1 mei is de kerk van 14.00 uur tot 22.00 uur geopend, een dag later van 10.00 uur tot 22.00 uur.

Na het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima op 2 februari 2002 werd de Beurs van Berlage, waar de twee trouwden, ook enkele dagen opengesteld voor publiek. Daar kwamen toen duizenden mensen op af.

Op 11 mei begint de tentoonstelling 'Ingehuldigd' in De Nieuwe Kerk. Deze is gewijd aan de zeven koninklijke inhuldigingen die dan hebben plaatsgevonden in de kerk op de Dam.

De tentoonstelling over indianen, die eigenlijk tot 15 april zou duren, stopte twee weken eerder vanwege de inhuldiging. De kerk is hiervoor gecompenseerd door de Eerste en Tweede Kamer. Om hoeveel geld het gaat wilde Broers niet zeggen.