NASA vindt levensvatbare planeten

Wetenschappers van NASA's Kepler-telescoop hebben twee planeten ontdekt die zeer geschikt zouden zijn voor de ontwikkeling van leven. Ze hebben precies de goede maat en liggen op precies de juiste plek. De ene is koud, de andere warm.

De onderzoekers beschrijven hun vondsten in de donderdag gepubliceerde editie van het wetenschappelijke tijdschrift Science. Astronomen denken dat er veel meer van dit soort 'Goudlokjeplaneten' zijn - planeten die geschikt zijn voor het ontstaan van leven: niet te groot, niet te klein, niet te warm, niet te koud, etc.

Met de Kepler-telescoop zijn in vier jaar tijd 122 planeten ontdekt die niet in ons zonnestelsel liggen. Vele liggen buiten de zone waarbinnen de juiste omstandigheden voor leven heersen.

De twee ontdekte planeten, Kepler-62-e en Kepler-62-f genoemd, liggen wel in de goede zone. Beide cirkelen bovendien rond dezelfde ster en liggen dichter bij elkaar dan de Aarde en Mars. Kepler-62-e is een iets warmere wereld, op Kepler-62-f heersen arctischer omstandigheden. Hoewel het niet door feiten gestaafd wordt, leiden de onderzoekers uit andere onderzoeksresultaten af dat de warmere planeet bovendien over water beschikt.