CD: The Thermals - Desperate Ground

dekatophetspek

Het is dit jaar alweer tien jaar geleden dat we voor het eerst kennis mochten maken met The Thermals. Op het toonaangevende platenlabel Sub Pop verscheen het debuutalbum More Parts Per Million dat meteen hoge ogen gooide in het alternatieve clubcircuit. Voor het immense bedrag van maar liefst zestig euro - ja dat leest u goed 60 EURO! - werd het album op een viersporenrecorder in de keuken van Hutch Harris opgenomen en was een instant hit.

The Thermals - Desperate Ground

Het uit Portland, Oregon afkomstige trio maakt een heerlijke mix van traditionele garagepunk en powerpop. Eind vorig jaar dook de groep de Water Music studio in Hoboken (New Jersey) in om daar, samen met veteraan-producer John Agnello, opnames te maken voor hun nieuwste album. Agnello maakte naam met zijn werk voor onder meer Sonic Youth, Dinosaur Jr. en Buffalo Tom, bands die verdomd goed weten hoe je tegelijkertijd hard maar ook melodieus klinken kan. Desperate Ground is het zesde album van de band en het eerste dat uitkomt bij het label Saddle Creek. De grote kracht van The Thermals is de simpelheid van de muziek. Het is een drie-eenheid: een gitarist, een bassist en een drummer. Meer heb je namelijk niet nodig om al een leuke band te kunnen vormen.

Desperate Ground opent met 'Born to Kill', een liedje dat volgens Harris prima dienst zou kunnen doen als een volkslied voor een planeet, waarop voortdurend oorlog wordt gevoerd. In een recent interview met Harris omschreef de muzikant het album alsvolgt: "Desperate Ground vertelt het verhaal van een eenzame man in de nacht. Een schurk met een niet aflatende drang om te vernietigen. Een nooit eindigende strijd tegen de krachten van de natuur, een onmogelijk te vermijden lot."

Desperate Ground kent maar één negatief punt en dat is dat dit album weer veel te kort is. In goed 26 minuten jakkert de band door tien nummers heen om ons vervolgens enigszins in verwarring achter te laten. Maar ja, zo gaat dat. Alles wat lekker is duurt meestal te kort. Na het baanbrekende albums More Parts Per Million en The Body, The Blood, The Machine mag ook Desperate Ground tot het betere werk van de band gerekend worden. Luister je wel eens naar bands zoals Guided By Voices, Wavves, Sebadoh, Pavement of Dinosaur Jr, dan is dit album zeker een aanrader.