Rutte blij met aanblijven Teeven

Premier Mark Rutte is blij dat staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) niet is opgestapt vanwege de zelfmoord van Aleksandr Dolmatov. Dat zei Rutte vrijdag tijdens zijn persconferentie na afloop van de ministerraad.

"Fred Teeven is een gewaardeerde collega, een uitstekende staatssecretaris. Ik ben blij dat hij doorgaat en de steun heeft van twee derde van de Kamer", zei Rutte. Teeven is bovendien de 'aangewezen man' om het vertrouwen in het asielbeleid te herstellen.

Teeven overleefde donderdag een motie van wantrouwen die werd ingediend door de SP en steun kreeg van D66, CDA, ChristenUnie, GroenLinks en de Partij voor de Dieren. Deze partijen vonden dat Teeven niet kon aanblijven na de dood van de Russische asielzoeker in het detentiecentrum in Rotterdam.

Rutte vindt niet dat Teeven nu aangeschoten wild is, omdat een derde van de Kamer geen vertrouwen meer heeft in de staatssecretaris. Hij kan 'zonder meer' functioneren. Wel zal hij hard moeten werken om te proberen het vertrouwen te herstellen bij de partijen die voor de motie van wantrouwen stemden, aldus de premier.

Dat Teeven tijdens het debat expliciet vroeg om de steun van de Tweede Kamer, noemde Rutte 'verstandig'. "Het is van groot belang om te weten dat een ruime meerderheid expliciete steun uitspreekt". Rutte omschreef de twee derde meerderheid als 'zeer ruime steun'. Ook prees hij de wijze waarop Teeven zich heeft verdedigd in de Kamer.

Na afloop van de ministerraad toonde ook minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) zich tevreden over de uitkomst van het debat. "Ik heb een hele goede staatssecretaris", zei hij. "Wij gaan door." Opstelten zei dat hij er veel vertrouwen in had dat een ruime meerderheid van de Tweede Kamer Teeven uiteindelijk zou steunen.


Rutte blij met aanblijven Teeven (Foto: Novum)