Nog geen nieuwe president Italië

Italiaanse volksvertegenwoordigers hebben donderdag in een eerste stemronde nog geen president kunnen kiezen. Franco Marini, die de goedkeuring heeft van zowel de linkse leider Pier Luigi Bersani als de rechtse voorman Silvio Berlusconi, behaalde de meeste stemmen, maar kwam er 151 tekort voor de tweederde meerderheid die in de eerste drie rondes is vereist. Vanaf de vierde ronde volstaat een eenvoudige meerderheid.

De president wordt gekozen door een gezamenlijke vergadering van de Kamer van Afgevaardigden en de Senaat plus regionale vertegenwoordigers. De verkiezing van een nieuwe president moet een oplossing dichterbij brengen voor een politieke impasse die de vorming van een nieuwe regering al twee maanden ophoudt.

De Italiaanse president vervult een grotendeels ceremonieel ambt, maar is bevoegd het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven. De president is doorgaans een breed gerespecteerde figuur, die geacht wordt zich boven de partijen op te stellen. Het staatshoofd vervult ook een rol bij het kweken van nationale eenheid, essentieel nu Italië diep verdeeld is over economische hervormingen.

De termijn van de huidige president Giorgio Napilitano loopt volgende maand af. De politieke partijen hebben weken gesteggeld over geschikte kandidaten om hem op te volgen, maar Bersani en Berlusconi werden het dan uiteindelijk toch eens over Marini, een gematigde vakbondsleider en oud-voorzitter van de Senaat. De partij van Bersani is echter verdeeld en het derde blok in het parlement, de Vijfsterrenbeweging van Beppe Grillo, heeft iemand naar voren geschoven die niet tot de 'oude politiek' behoort. De kandidaat van Grillo, Stefano Rodota, eindigde in de eerste stemronde als tweede.

Italië heeft na de verkiezingen van 24 en 25 februari nog geen nieuwe regering. Centrumlinks heeft de meerderheid in de Kamer, maar niet in de Senaat. Bersani wil niet ingaan op voorstellen van Berlusconi om een 'grote coalitie' te vormen, maar krijgt ook geen steun van het blok van Grillo.


Nog geen nieuwe president Italië (Foto: Novum)