Sprinter Crawford geschorst voor whereabouts-fouten

De Amerikaanse atleet Shawn Crawford is voor twee jaar geschorst vanwege het voor de derde keer binnen anderhalf jaar onjuist invullen van zijn whereabouts. De 35-jarige sprinter kreeg die straf woensdag opgelegd door de Amerikaanse antidopingwaakhond Usada. Dat maakte Usada donderdag bekend. Al zijn resultaten sinds 17 november vorig jaar zijn geschrapt.

Topatleten in allerlei sporten moeten een uur per dag een verblijfplaats aangeven waar ze bereikbaar zijn voor dopingtesters. Zijn ze op het bewuste tijdstip niet op de aangegeven plaats of hebben ze geen plaats aangegeven voor een dag dat Usada hen wil testen, dan geldt dat als een fout. Drie fouten met de whereabouts staat gelijk aan een positieve dopingtest.

Crawford is de goudenmedaillewinnaar op de 200 meter van de Olympische Spelen van Athene. Vier jaar later pakte hij op dezelfde afstand zilver achter Usain Bolt nadat zijn landgenoot Wallace Spearmon en Churandy Martina, die als tweede en derde over de streep kwamen, gediskwalificeerd werden. Hij gaf zijn zilveren plak later aan Martina. Ook won hij in Athene al zilver op de 4x100 meter estafette.