Haaronderzoek naar identiteit enorm versneld

De identiteit van een slachtoffer van een misdrijf kan voortaan sneller worden opgespoord. Door een vernieuwde forensische onderzoeksmethode is een pluk haar al genoeg om binnen twee weken vast te stellen of het slachtoffer bijvoorbeeld recent in Nederland is aangekomen. Dat meldt het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) vrijdag.

Voorheen duurde dergelijk onderzoek op basis van isotopen minimaal een halfjaar. Daarvoor moesten naast haren ook botten en tanden worden onderzocht. Dergelijk onderzoek wordt gebruikt wanneer de identiteit van het slachtoffer niet op basis van dna kan worden bepaald. Het isotopenonderzoek kan 'tactische informatie' opleveren waardoor de identiteit sneller is te achterhalen.

Mensen krijgen isotopen onder meer binnen via drinkwater, waarvan de samenstelling per regio varieert. Die isotopen kunnen vervolgens aantonen waar het slachtoffer bijvoorbeeld lange tijd heeft geleefd. Behalve in haren worden isotopen ook opgeslagen in huid- en bloedcellen maar die breken sneller af en kunnen minder lang bewaard blijven.