FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 20 april 2013

Brandje in spoortunnel Schiphol

In de Schipholspoortunnel is zaterdagavond brand uitgebroken tijdens werkzaamheden. Het ging om een gasfles die vlam had gevat. De brand was snel geblust, liet de veiligheidsregio Kennemerland weten.

De tunnel is dit weekeinde vanuit de richting Amsterdam gesloten wegens werkzaamheden. Vanuit Leiden reden wel treinen naar de luchthaven, maar voorlopig is het treinverkeer gestremd. Volgens de NS gaat dat duren tot ongeveer 1 uur in de nacht van zaterdag op zondag.

De NS heeft voor mensen die op Schiphol moeten zijn bussen ingezet die rijden vanaf Hoofddorp. De vertraging kan oplopen tot een halfuur.

Brandje in spoortunnel Schiphol
Brandje in spoortunnel Schiphol (Foto: ANP)

Sorry voor het Koningslied massaal geliket

De Facebookpagina Sorry voor het Koningslied is sinds de introductie vrijdag ruim 86.000 keer geliket. Initiatiefnemer Marc De Vreede biedt op deze pagina prins Willem-Alexander excuses aan voor het 'wanstaltig gedrocht' van componist John Ewbank.

Sinds het ruim 5 minuten durende koningslied vrijdag werd gepresenteerd op de radio, is een storm van kritiek losgebarsten. Vooral op Twitter en Facebook gaan bekende en onbekende Nederlanders los op het koningslied.

Twee Utrechtse studenten maakten met 'Je bent een Koning' een eigen lied en bijbehorende clip. Op YouTube is het filmpje inmiddels al meer dan 150.000 keer bekeken. De online petitie 'Nee tegen het koningslied' die Volkskrant-columniste Sylvia Witteman lanceerde was zaterdagavond door bijna 37.000 mensen getekend.

Sorry voor het Koningslied massaal geliket
Sorry voor het Koningslied massaal geliket (Foto: ANP)

[Darts] De Vos wint German Open

Vandaag stond in Bochum de German Open op het programma. Ook in dit toernooi waren er veel Nederlandse deelnemers. De overwinning ging echter naar een Belg. Foxy Geert de Vos was in de finale te sterk voor ‘s werelds nummer één Stephen Family Guy Bunting: 3-1.

Bij de vrouwen ging de titel naar de Engelse Deta Hedman. In het juniorentoernooi won het Nederlandse talent Jeffrey de Zwaan. De 17-jarige werd eerder al toegevoegd aan de Nederlandse selectie, bovendien kreeg hij dispensatie om bij de senioren deel te nemen. De Nederlandse Darts Bond maakte deze beslissing eerder ook voor Michael van Gerwen.

Saint-Étienne verovert Coupe de la Ligue

AS Saint-Étienne heeft zaterdag beslag gelegd op de Coupe de la Ligue. In de finale van het tweede Franse bekertoernooi werd Stade Rennes met 1-0 verslagen. Brandao tekende al na achttien minuten voor de winnende treffer.

Voor Saint-Étienne is het de eerste keer dat de Coupe de la Ligue wordt gewonnen. De tienvoudig landskampioen en zevenvoudig winnar van de Coupe de France debuteerde, net als tegenstander Rennes, in de eindstrijd van de Coupe de la Ligue. Dat toernooi wordt sinds het seizoen 1994-1995 gespeeld.

[Primera Divisíon] Real Madrid klopt Real Betis

Real Madrid heeft zaterdag in de Primera Division nipt gewonnen van Real Betis. In Santiago Bernabeu werd het 3-1 voor de thuisploeg. Via Mesut Özil en Karim Benzema was de Koninklijke op 2-0 gekomen, maar Jorge Molina maakte vanaf de strafschopstip de aansluitingstreffer. In de slotfase was er een grote kans op 2-2 voor de bezoekers, maar in plaats daarvan viel de goal aan de andere kant. Özil tekende voor de 3-1.

Voor Real Madrid kende de wedstrijd ook een minder succesvolle kant. De ploeg raakte verdediger Marcelo geblesseerd kwijt en ook Luka Modric moest met een kwetsuur naar de kant. Benzema was ook licht aangeslagen toen hij twintig minuten voor tijd werd gewisseld.

Eerder zaterdag speelden Granada en Real Valladolid al met 1-1 gelijk. Patrick Ebert scoorde de 0-1 voor Valladolid, maar Granada redde via Youssef El-Arabi een punt.

Met 29 punten staat Granada nu zestiende, een punt boven de degradatiestreep. Valladolid heeft tien punten meer en is de nummer dertien. Met nog negen punten meer staat Betis zevende. Real is de nummer twee. De Madrilenen staan tien punten achter op Barcelona dat later zaterdag nog speelt.

[Primera Divisíon] Fabregas voorkomt puntenverlies Barcelona

FC Barcelona heeft zaterdag een benauwde zege geboekt in de Primera Division. De Spaanse koploper won met 1-0 van Levante. Cesc Fabregas scoorde pas in de 83e minuut de bevrijdende treffer. Al na een kwartier had David Villa een strafschop gestopt zien worden door Levante-goalie Keylor Navas.

Barcelona trad nog altijd zonder Lionel Messi aan. De sterspeler hervatte na een hamstringblessure de training weer, maar kreeg nog rust van trainer Tito Vilanova. Wel van de partij was Éric Abidal. De Franse verdediger had zijn eerste basisplaats sinds eind februari vorig jaar. In de tussentijd kreeg hij een levertransplantatie.

Door de zege vergroot Barcelona de voorsprong op Real Madrid weer naar dertien punten. Er zijn nog zes speelrondes in Spanje. Levante is met veertig punten de nummer twaalf.


Fabregas voorkomt puntenverlies Barcelona (Foto: Novum)

Uitslag AZ - PSV

Om 20.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen AZ en PSV. De bezoekers wonnen in Alkmaar met 1-3. Hieronder vind je de karakteristieken van dit duel.


AZ-speler Nick Viergever in duel met PSV-speler Jeremain Lens (Foto: Pro Shots)

AZ

1 - 3

PSV

 86' Jóhansson    36' v. Bommel 
 57' Mertens 
 61' Lens 
 
 Gele kaart: Henriksen, Overtoom, (AZ),
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 16.000
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
esteban
Marcellis (Johansson/70)
Reijnen
Viergever
Wijnaldum
Henriksen
maher
Elm
Beerens (Gudmundsson/64)
Altidore (Jóhansson/54)
Overtoom
  Waterman
Hutchinson
Marcelo
Bouma
Willems
v. Bommel
Toivonen
Strootman
Lens
Matavz
Mertens (Depay/78)

[Darts] Opvolger Fitzmaurice BDO bekend

Richard Ashdown, beter bekend in de dartswereld als Little Richard, is de nieuwe officiële 'Master Caller' bij de BDO. Little Richard is door zijn aanstelling nu een grote naam in het proffesionele dartscircuit.

"Ik ben trots en vereerd dat de BDO mij gevraagd heeft voor deze belangrijke een eervolle taak. Vooral voor de grote evenementen als de Winmau World Masters en het grootste van alles, de Lakeside World Pro. Met deze aanstelling als Master Caller, komt mijn lang gekoesterde droom uit", aldus de Brit. Ashdown werkt al sinds 2007 voor de dartsbond. Hij heeft veel ervaring en is populair als caller en scheidsrechter. Zo heeft hij op meer dan veertig evenementen over heel Europa, wedstrijden geleid.

De dartsbond moest op zoek naar een opvolger voor Martin Fitzmaurice nadat de beroemde caller racistische woorden had geuit tijdens de BDO British Internationals in Schotland eerder deze maand. De 72-jarige gaf aan spijt te hebben van het voorval en bood daarop zelf zijn ontslag aan.

Mensen vinden bloemen leuk

Mensen vinden bloemen leuk en daarom hebben zo'n miljoen mensen zaterdag het bloemencorso in de Bollenstreek bekeken. Dat maakte de organisatie bekend. Ook vorig jaar trok de parade van bloemenpraalwagens om en nabij de miljoen belangstellenden.

Vrijdag begon de parade in Noordwijk en Noordwijkerhout. Zaterdag trok de stoet vanuit Noordwijk via Voorhout, Sassenheim, Lisse en Hillegom richting Heemstede. Zaterdagavond komt de parade aan in Haarlem. Daar worden de wagens op de Grote Markt tentoongesteld.

Politie neemt illegaal zwaailicht in beslag

Met blauwe zwaailichten en een sirene val je op. Dat moet de begeleider van een motortoertocht hebben gedacht toen hij daarmee zaterdag de snelweg op ging. De politie was daar minder van gecharmeerd en nam het zwaailicht en de 2-tonige sirene in beslag.

De 52-jarige Waalwijker reed met zijn witte motor over de A59 voorop in een stoet van 150 motorrijders die een tocht hielden voor een goed doel. Een weggebruiker vond al die toeters en bellen vreemd en lichtte de politie in.

De politie begreep de goede bedoelingen van de begeleider, maar het voeren van zwaailicht en sirene is illegaal. Het kan misverstanden oproepen, aldus de politie.

Politie neemt illegaal zwaailicht in beslag
Politie neemt illegaal zwaailicht in beslag (Foto: ANP)

PKC wint korfbalfinale in Ahoy

De korfballers van PKC hebben voor de achtste keer in de clubhistorie de landstitel veroverd. In een spannende finale in Ahoy werd Fortuna met  20-19 verslagen.

Het traditionele hoogtepunt van het korfbalseizoen leverde in Rotterdam geen hoog niveau op. Spannend was de wedstrijd daarentegen wel. Fortuna kwam in de openingsfase op een 4-0 voorsprong, maar PKC vocht zich terug en bij rust was het 10-10. Ook in de tweede helft ging de wedstrijd gelijk op. In de laatste minuut was het uiteindelijk de 36-jarige Mady Tims die de winnende treffer maakte voor PKC.

PKC-speelsters Mady Tims (r) en Suzanne Struik (l) houden samen de beker vast (Foto: Pro Shots)

Uitslagen eredivisie 20/04/13

Vanavond begonnen er om 19.45 twee wedstrijden in de eredivisie. Hekkensluiter Willem II nam het op tegen Roda JC en Heracles ontving in Almelo RKC Waalwijk. Hieronder lees je de statistieken van deze wedstrijd. 

Willem II

2 - 1

Roda JC

 50' Haastrup
 60' Joachim(pen)
   88' Malki 
 
 Gele kaart: Peters, (Willem II), Tamata, Biemans, Wielaert, Hupperts, (Roda JC)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 11,850
Arbiter: Wegereef
 
Opstelling:   Opstelling:
Meul
Cornelisse
Haastrup
Peters
Jallo
Ippel (v.Buuren/82)
Guyt
v.Zeelst
Misidjan (Lumu/87)
Joachim
Höcher
  Kurto
Monteyne
Biemans
Wielaert (Delorge/79)
Tamata
Sutchuin Djoum (Hupperts/55)
Bonevacia (Lebedynski/62)
Donald
Fledderus
Demouge
Malk

Heracles Almelo

4 - 0

RKC Waalwijk

 42' Quansah(pen)
 65' Vejinovic
 71' Everton
 85' Everton
   
 
 Gele kaart: , Ramos, (RKC Waalwijk)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 8.468
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Schenkeveld
Koenders
Dorda (Rienstra/78)
Quansah
Vujicevic
Bruns
Paljic
Vejinovic
Castillion
Everton
  Zoet
Martina
Drost
Ramos
Lamey
Stans
Duits
Braber (Chevalier/ 59)
Boukhari (Anderson/82)
Jozefzoon
Liede

Middelkoop naar tweede ronde kwalificatie Barcelona

Matwé Middelkoop heeft de tweede ronde bereikt van het kwalificatietoernooi in Barcelona. De Bredanaar won met 6-4 en 6-2 van de als twaalfde geplaatste Australiër Matthew Barton. Middelkoop is de nummer 268 van de wereld, Barton staat 67 posities hoger.

In de tweede ronde krijgt Middelkoop geen makkelijke opgave. De als eerste gerangschikte Let Ernests Gulbis, de nummer 56 van de wereld, is daarin zijn tegenstander. De winnaar van die wedstrijd op zondag gaat naar het hoofdtoernooi.

In dat hoofdtoernooi vertegenwoordigen Robin Haase en Igor Sijsling Nederland al. Haase treft de Spaanse wildcardhouder Pablo Carreno-Busta. Bij winst treft hij vervolgens Thomaz Bellucci (16) uit Brazilië. Sijsling neemt het op tegen de Rus Andrey Kuznetsov. Als hij dat wint is de Duitser Philipp Kohlschreiber (8) zijn volgende opponent.

Republikeinen laken vaagheid rond demonstraties

Het Nieuw Republikeins Genootschap (NRG) vindt de regels die gelden voor demonstraties op 30 april onduidelijk. Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan maakt onvoldoende duidelijk wat wel en wat niet mag, klaagt het genootschap.

"We willen graag weten wat de grenzen zijn van de tolerantie van de politie op 30 april", zegt NRG-voorzitter Anjo Clement tegen de NOS. Hij zegt al twee keer per mail aan Van der Laan gevraagd te hebben wat de 'geweldsinstructies' van de politie zijn, maar kreeg geen antwoord.

De gemeente heeft zes plekken in de stad aangewezen waar op 30 april gedemonstreerd mag worden. Clement wil dat ook op de Dam, dat niet een van die zes plekken is, actie mag worden gevoerd.

Uitslag FC Groningen - ADO Den Haag

Vanavond begon om 18.45 de eredivisiewedstrijd tussen FC Groningen en ADO Den Haag. De thuisploeg won deze wedstrijd met 2-1. Hieronder kun je de statistieken van deze wedstrijd lezen. 

FC Groningen

2 - 1

ADO Den Haag

 38' Zeefuik
 42' Texeira
   75' Jansen 
 
 Gele kaart: Lindgren, (FC Groningen), Omeruo, Koppers, Vicento, (ADO Den Haag)
 Rode kaart: v. Dijk (64) (FC Groningen), Jansen (86/2xg) (ADO Den Haag)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 21.000
Arbiter: v. Sichem
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Magnasco
v.Dijk
Kwakman
Burnet
Bacuna
v.Moorsel (Letschert/65)
Lindgren
Texeira (Kieftenbeld/84)
Zeefuik (Christovao/ 76)
Kirm
  Coutinho
Omeruo
Wormgoor
Beugelsdijk
Koppers
Jansen
Malone
Meijers (Kolk/61)
v.Duinen (Vicento/ 46)
Poepon
Chery

Kindsoldaten patrouilleren in hoofdstad CAR

Er zijn 'duidelijke bewijzen' dat gewapende groepen, die ruim drie weken geleden de macht grepen in de Centraal-Afrikaanse Republiek, kindsoldaten blijven rekruteren en inzetten. Dat heeft Unicef zaterdag gezegd.

Hoewel de rebellen de aantijgingen van Unicef ontkennen, zei een verslaggever van persbureau Associated Press tientallen kinderen te hebben gezien die optrekken met rebellencollectief Seleka. Ze rijden mee in pickup-trucks of lopen patrouilles in de hoofdstad Bangui. Ze staan altijd onder leiding van oudere, zwaarbewapende strijders.

Kindsoldaten werden ook ingezet in de strijd om Bangui. De kindsoldaten vielen Zuid-Afrikaanse militairen aan die de stad moesten beschermen. Bij de gevechten vonden dertien Zuid-Afrikaanse militairen de dood. "Pas toen het schieten voorbij was zagen we dat we kinderen hadden gedood. Wie zijn hier niet naar toe gekomen om kinderen te vermoorden", zei een militair tegen de Zuid-Afrikaanse krant Sunday Times. "Je bent er ziek van. Ze riepen om hulp, ze riepen om hun moeders."

De Zuid-Afrikaanse minister van defensie Nosiviwe Mapisa-Nqakula verdedigde het optreden van de militairen. "Als een kind op je schiet, wat doe je dan? Ga je ze een handkus geven?"

De kinderen worden door de rebellen niet alleen voor gevechtstaken ingezet, maar ze worden ook gebruikt als seksslaven, kruiers en koks. Mensen die kindsoldaten jonger dan vijftien jaar rekruteren kunnen door het Internationaal Strafhof worden aangeklaagd voor oorlogsmisdaden. "Het rekruteren van kinderen is niet alleen moreel onacceptabel, maar onder internationale wetten ook verboden", zei Souleymane Diabate, de vertegenwoordiger van Unicef in de CAR. "We hebben de nieuwe leiders in de CAR gevraagd ervoor te zorgen dat alle kinderen die bij gewapende groepen horen direct worden vrijgelaten en worden beschermd tegen verdere overtredingen."

Italië en Slowakije dicht bij finale Fed Cup

Italië en Slowakije staan al met een been in de finale van de Fed Cup. Op de eerste dag van de halve finales namen beide landen een 2-0 voorsprong. Italië deed dat in Palermo tegen titelverdediger Tsjechië. De Slowaakse vrouwen waren in Moskou Rusland twee keer de baas. Zondag staan in beide duels nog drie wedstrijden op de planning.

Bij Italië opende Sara Errani de score. Zij won met 6-4 en 6-2 van Lucie Safarova. Roberta Vinci had vervolgens een game minder nodig om Petra Kvitova te verslaan: 6-4 en 6-1. Zondag kan Errani het beslissende punt binnenslepen als zij het opneemt tegen Kvitova.

Bij Rusland - Slowakije ging de eerste set van het treffen naar het thuisland. Anastasia Pavlyuchenkova kon het echter daarna niet bolwerken tegen Dominika Cibulkova: 7-5, 1-6 en 4-6. Daniela Hantuchova had vervolgens weinig moeite met Maria Kirilenko: 6-2 en 6-4. Kirilenko moet zondag proberen het tij te keren tegen Cibulkova.

Doodstraf voor 6 moordenaars in Taiwan

De Taiwanese autoriteiten hebben vrijdagavond zes gevangenen terechtgesteld. Het is de tweede keer in vier maanden tijd dat in Taiwan op een dag meerdere gevangenen terechtgesteld worden.

Volgens het Taiwanese ministerie van justitie heeft minister Tseng Yung-fu woensdag de opdracht tot de terechtstelling gegeven. Het is al de vierde keer sinds Tseng in 2010 minister van justitie werd dat er doodvonnissen worden voltrokken.

Onderminister van justitie Chen Ming-tang zei dat besloten is om de zes gevangenen voor het vuurpeloton te brengen, omdat de bevolking eist dat er iets wordt gedaan aan de stijgende misdaadcijfers.

Hoeren kwijt in Utrecht

Zes prostituees die tot voor kort in Utrecht werkzaam waren zijn spoorloos verdwenen. Hulpverleners zijn bezorgd, meldt RTV Utrecht. Gevreesd wordt dat de zes verdwijnen in de illegaliteit.

Begin deze week besloot de gemeente om de vergunning van twee exploitanten van prostitutieboten aan het Zandpad in te trekken. Daardoor verloren 48 prostituees hun werkplek. De meesten hebben op een andere plek emplooi gekregen, maar van zes vrouwen ontbreekt ieder spoor.

'Cyprus voorbeeld aanpak crisis'

Het recente reddingsplan voor de Cypriotische banken en economie is beslist een voorbeeld voor de aanpak van soortgelijke crises. Dit zegt de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, in het Duitse economische weekblad Wirtschaftswoche.

De nieuwe voorzitter van de eurogroep, Jeroen Dijsselbloem, kreeg in maart een golf van kritiek over zich heen toen hij dit bij de presentatie van het plan suggereerde. Schäuble vindt dat Dijsselbloem ten onrechte zo fel werd bekritiseerd en heeft daar naar eigen zeggen ook niet aan meegedaan.

Het plan is opmerkelijk omdat rekeninghouders of spaarders ook fors meebetalen aan de bankensanering op Cyprus. Daarmee zouden Europese banken niet meer veilig zijn voor spaarders. Schäuble beklemtoont echter dat het volstrekt normaal is dat eigenaars, aandeelhouders en crediteuren deelnemen aan de redding als er iets misloopt met een financiële instelling. "Als dit niet zo zou zijn, kunnen banken met grote risicovolle zaken dikke winst maken en als het misgaat hun verliezen op alle burgers afschuiven. En dat hoort niet zo te zijn", aldus Schäuble.

Dijsselbloem gaf zelf zaterdag in Washington nogmaals aan dat binnen de Europese bankenunie die nu wordt gevormd, duidelijke regels zullen worden opgesteld voor de manier waarop wordt omgegaan met wankelende banken. Daaruit moet duidelijk worden op welke manier aandeelhouders en schuldeisers worden aangeslagen. "Zodat de kosten en de risico's op een eerlijke manier worden verdeeld", verduidelijkte Dijsselbloem.

Hij benadrukte verder dat de financiële crisis op Cyprus een uniek geval was. "We zullen elke situatie en alle banken met problemen apart aanpakken op basis van hun eigen karakteristieken. Door de omvang van de Cypriotische bankensector was de oplossing die daar werd gekozen, onontkoombaar."

Schäuble steunt Dijsselbloem over Cyprus
Schäuble steunt Dijsselbloem over Cyprus (Foto: ANP)

Irak gaat stemmen

De Iraakse bevolking gaat zaterdag naar de stembus voor regionale verkiezingen. In twaalf van de achttien provincies worden nieuwe leden voor de provincieraad gekozen. De verkiezingen zijn een belangrijke test voor de stabiliteit van het land.

De uitslag van de verkiezingen heeft weliswaar geen directe gevolgen voor de regering van het land, maar is wel een belangrijke graadmeter voor de steun die de diverse politieke blokken genieten in aanloop naar de parlementsverkiezingen in 2014. Wel kan de uitslag de sektarische spanningen in het land verder doen oplopen.

Net als bij eerdere verkiezingen is er veel veiligheidspersoneel op de been. Het is echter dat eerste keer sinds de Amerikaanse invasie in 2003 dat de Iraakse veiligheidsdiensten zelf verantwoordelijk zijn voor het veilig laten verlopen van de verkiezingen. Rondom stembureaus zijn veiligheidskordons gelegd en er zijn allerlei voorzorgsmaatregelen genomen om te voorkomen dat opstandelingen de stembusgang kunnen verstoren.

In de eerste uren na opening van de stembussen brak her en der geweld uit, daarbij vielen echter geen doden. Bij stembureaus in Mahmoudiya en Latifiyah, beide ten zuiden van Bagdad, en in Samarra, ten noorden van de hoofdstad, explodeerden mortiergranaten. Elders in het land werden stembureaus bekogeld met schokgranaten. Onderminister van binnenlandse zaken Adnan al-Asadi noemde de veiligheidssituatie stabiel. "De politie en het leger zijn overal ingezet om te zorgen voor de veiligheid tijdens de verkiezingsdag en bij de stembureaus. We roepen iedereen op om een stem uit te brengen, omdat dat de beste manier is om terrorisme het hoofd te bieden", zei hij op de staatstelevisie.

De Iraakse premier Nouri al-Maliki bracht in Bagdad zijn stem uit. Hij zei dat de stembusgang de 'vijanden van het politieke proces' duidelijk maakt dat 'wij ons niet terugtrekken'. "We blijven bouwen aan de staat Irak op basis van democratie en vrije verkiezingen."

Later op de dag zei speciaal gezant van de Verenigde Naties voor Irak Martin Kobler dat het stemmen soepel verliep. Hij riep de Iraakse bevolking op massaal te gaan stemmen, omdat 'de geloofwaardigheid van de verkiezingen ook afhangt van de opkomst'.

Ravers gearresteerd in Den Bosch

Tientallen mensen hebben zaterdag in Den Bosch geprobeerd een 'streetrave' op touw te zetten, al had de burgemeester die eerder op de dag verboden. De meesten werden door de politie onderschept op en rond het station van Den Bosch, nog voordat ze de stad in konden gaan. Dat heeft de politie gezegd.

Drie mensen zijn aangehouden, onder meer voor het bezit van een kleine hoeveelheid harddrugs en het negeren van een bevel. Agenten namen verder twee geluidsinstallaties in beslag.

De organisatoren van de streetrave wilden met acht geluidswagens actievoeren voor 'meer ruimte voor jongerencultuur in Den Bosch'.

Londen naar rechtbank om transactietaks

De Britse regering gaat in de aanval tegen de Europese financiële transactietaks. De Britse minister van Financiën, George Osborne, kondigt aan dat hij het project rond een zogenaamde tobintaks die elf EU-landen willen invoeren, gaat aanvechten voor het Europese Hof van Justitie.

De taks op financiële transacties zal niet in hele Europese Unie ingevoerd worden, enkel in de landen die het project goedkeuren. Maar de taks zou wel een wereldwijde impact hebben. Groot-Brittannië liet eerder al weten niet te zullen meedoen, maar het vreest toch voor een effect op heel wat Britse bedrijven met activiteiten in bijvoorbeeld Frankrijk en Duitsland. Dat zou de economische groei in het land belasten, is de redenering.

"We zijn niet tegen het principe van het belasten van financiële transacties, maar we maken ons wel zorgen over de extraterritoriale effecten van het voorstel. Ik denk dat er nog landen zijn die die bezorgdheid delen", aldus Osborne.

Tot die landen behoort Nederland, zo liet minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zaterdag in Washington weten. ,,Ik begrijp het standpunt van de Britten, wij zijn ook bezorgd over het ontwerp van de heffing", stelde hij in de zijlijn van de voorjaarsvergadering van het IMF. "De risico's die ze zien, zijn reëel. De heffing heeft grote effecten buiten de elf landen die haar invoeren." Nederland is volgens Dijsselbloem niet van plan de Britse gang naar de rechter te volgen.

In het voorstel van de Europese Commissie zou de handel in aandelen en obligaties belast worden aan 0,1 procent en de handel in afgeleide producten aan 0,01 procent. De tobintaks zou gelden voor alle partijen die actief zijn in de elf deelnemende landen, ongeacht waar de transactie plaatsvindt. Men schat dat deze taks 30à 35 miljard euro kan opbrengen. Groot-Brittannië is vooral bezorgd over de positie van Londen als financieel centrum.

Londen gaat naar Europees Hof tegen tobintaks
Londen gaat naar Europees Hof tegen tobintaks (Foto: ANP)

'Verdachten Boston handelden alleen'

Het lijkt er volgens de eerste aanwijzingen op dat de twee verdachten van de aanslagen in Boston op eigen houtje handelden. Dat heeft de politiechef van Watertown zaterdag gezegd tegen CNN.

Edward Deveau zei dit na de arrestatie van de 19-jarige Dzjochar Tsjarnajev, die vrijdagavond werd opgepakt in Watertown. Hij en zijn oudere broer Tamarlan, die overleed na te zijn neergeschoten door de politie, worden ervan verdacht de aanslagen te hebben gepleegd.

'Verdachten Boston handelden alleen'
'Verdachten Boston handelden alleen' (Foto: ANP)

[Bundesliga] Van der Vaart geeft HSV weer hoop op CL

Rafael van der Vaart heeft zijn ploeg Hamburger SV zaterdag een belangrijke zege bezorgd. Door twee goals van de Nederlander werd thuis met 2-1 gewonnen van Fortuna Düsseldorf. Omdat Schalke 04 met 1-0 verloor van Eintracht Frankfurt, bedraagt de achterstand op de belangrijke vierde plaats nog maar twee punten.

Nu Borussia Dortmund en Bayer Leverkusen achter kampioen Bayern München met de tweede en derde plaats aan de haal lijken te gaan, zijn alle ogen gericht op de strijd om plaats vier. Die positie verschaft aan het eind van de rit toegang tot de voorronde van de Champions League.

Van der Vaart opende in Hamburg na een kwartier spelen de score na een fout van doelman Fabian Giefer. Amper vijf minuten later was het opnieuw raak. Na een knappe individuele actie schoot de middenvelder tussen de benen van Giefer door raak. Dani Schahin zorgde met zijn aansluitingstreffer voor een spannende tweede helft.

HSV krijgt in de race om de vierde plaats veel concurrentie. De ploeg van Van der Vaart staat met 44 punten samen met Borussia Mönchengladbach op een gedeelde zevende plaats. Schalke (46), Freiburg (45) en Frankfurt (45) staan er iets beter voor. Freiburg speelt zondag nog tegen Stuttgart. Na dit weekeinde zijn er nog vier speelronden.

Bayern vertoeft dit seizoen op eenzame hoogte. De landskampioen boekte uit bij Hannover de 26e overwinning van het seizoen, een record in de historie van de Bundesliga. Hannover werd in de eigen AWD-Arena met maar liefst 6-1 verslagen. Arjen Robben speelde de tweede helft mee, maar scoorde niet.

Borussia Dortmund beleefde net als Bayern een goede generale voor de halve finale van de Champions League van volgende week. Thuis werd met 2-0 gewonnen van FSV Mainz. Robert Lewandowski scoorde al voor de twaalfde wedstrijd op rij. Dortmund speelt woensdag tegen Real Madrid, Bayern een dag eerder tegen Barcelona.

Bayer Leverkusen versloeg degradatiekandidaat Hoffenheim met 5-0. Stefan Kiessling en Andre Schürrle scoorden twee keer.

'Syriëgangers ondergebracht in soort Holland House'

Nederlandse jihadgangers worden in de Syrische stad Aleppo ondergebracht in luxueuze villa's. Een soort Holland House, schrijft de Volkskrant zaterdag.

Ouders van Syriëgangers lieten aan de krant foto's zien die ze van hun kinderen kregen opgestuurd. Daarop zijn de jongeren aan de rand van een zwembad te zien. De villa waar ze verblijven zou beschikbaar zijn gesteld door een rijke Saoediër. De ouders vermoeden dat er tientallen Nederlanders verblijven.

Op vragen van hun familie geven de strijders alleen vage antwoorden. Geld hoeven de familieleden niet op te sturen omdat ze honderd dollar salaris per maand krijgen. Voor zover bekend zijn drie jonge vrouwen afgereisd. Ze zouden door een onbekend iemand islamitisch zijn getrouwd en hun mannen in Syrië achterna zijn gereisd.

Een Syrische activist die de verschillende strijdgroepen coördineerde zegt over de telefoon tegen de krant van de villa met Nederlanders te weten. "Ze zitten in een van de duurste buitenwijken." Niet ver van de Nederlanders vandaan zijn ook andere bataljons met migranten uit onder meer Afghanistan, Tsjetsjenië en Turkije ondergebracht.

Strijders die geen Arabisch spreken worden apart van anderen ondergebracht, maar in de strijd mixen zij volgens hem met de Arabische strijders. Alle strijders leggen een eed af aan Mohammad al-Jolani, de emir van Al-Nusra.

In Nederland werd eerder gewaarschuwd dat migranten in Syrië als kanonnenvoer worden gebruikt, maar dat is volgens de voormalig coördinator niet het geval. Iedere rekruut zou eerst een maand 'keiharde training' ondergaan voordat hij het slagveld op wordt gestuurd. Voordat ze op training gaan moeten ze lijken ruimen, gewonden helpen en koken.

Veel ouders smeken hun kinderen terug te komen, maar de voormalig coördinator stelt dat de commandanten willen dat de strijders ongeveer een jaar blijven. Eenmaal binnen weten de strijders veel over de tactieken en plannen van hun brigades en daarom moeten ze eerst hun betrouwbaarheid in de strijd bewijzen. Daarna zouden ze op vakantie kunnen. "Een paar dagen weg om hun familie te zien. Dan kunnen ze natuurlijk de benen nemen."

FOK! steunt alternatief Koningslied

Hier volgt een mededeling van de Stichting Open Deur; FOK!kers zijn het erover eens dat ze het Koningslied kut vinden. Een kleine 85 procent heeft in de poll van FOK! aangegeven het Koningslied kut te vinden.

Van de 2255 FOK!kers die hebben gestemd op deze poll, had 12.5% geen mening en 3.2% een buitengewoon slechte muzieksmaak aangezien deze groep het lied mooi vindt. 

Afgelopen donderdag werd met veel bombarie het Koningslied gepresenteerd waarin getalenteerde en zeer geliefde Bekende Nederlanders meezongen. Marco Borsato, Alain Clark, Ali B en Daphne Deckers hebben bijgedragen aan het lied dat uiteindelijk in samenwerking met John Ewbank tot stand is gekomen.

Tevens hebben een groep studenten een alternatief gemaakt voor het Koningslied en proberen hiermee de hitlijsten te bestormen. Op de verschillende liederen kan nu worden gestemd om te bepalen welk lied de officiële stempel van Koningslied mag ontvangen. De strijd om het Koningslied is tussen Dries Roelvink, Ewbank, de 3JS, Johan Vlemmix, de studenten, André van Duin en de presentatoren van RTL

Djokovic tweede finalist in Monte Carlo

Novak Djokovic is zondag de tegenstander van Rafael Nadal in de finale van het masterstoernooi van Monte Carlo. De nummer een van de wereld was zaterdag in de halve een maatje te groot voor Fabio Fognini: 6-2, 6-1. Djokovic stond op het Monegaskische gravel al tweemaal eerder in de finale tegen Nadal, in 2009 en 2012. Nadal jaagt in Monte Carlo op zijn negende opeenvolgende zege.

De halvefinaleplaats van Fognini mocht een kleine sensatie genoemd worden, maar tegen Djokovic kon de Italiaan niet nogmaals verrassen. Hij was onmachtig op de service van zijn opponent en kreeg geen enkel breakpoint. Djokovic verzilverde vier van zijn zes breekkansen, netjes verspreid over twee sets.

De laatste drie ontmoetingen op gravel tussen Djokovic en Nadal werden allemaal door de Spanjaard gewonnen. In 2011 won Djokovic in Rome voor het laatst op het gemalen baksteen.

Rotterdam wil zelf wiet kweken

De gemeente Rotterdam wil zelf wiet kweken. "Iedere burgemeester van een beetje gemeente kan hierover mee praten. Het is tijd om iets met de illegale wietkwekerijen te doen", zei burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) zondag in het Radio 1-programma Kamerbreed. Eerder drong de gemeenteraad er al bij de burgemeester op aan het kabinet te vragen gemeenten vrijheid te geven in de wietteelt.

In de regio Rotterdam zijn meer dan honderdduizend wietgebruikers, benadrukte de burgemeester. "Dat is een enorme markt. Er wordt veel handel gedreven en dat gaat met veel criminaliteit gepaard." Iedere week worden in de gemeente een paar kwekerijen ontmanteld. Aboutaleb wees erop dat zulke kwekerijen brandgevaar met zich meebrengen.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) wees eerder op Europese en internationale waardoor de overheid geen wiet zou mogen kweken. Volgens Aboutaleb is er echter wel ruimte om hiermee te experimenteren.

Nieuw aanbod kabinet voor zorgakkoord

Het kabinet heeft Abvakabo FNV een nieuw aanbod gedaan om alsnog tot een akkoord over de hervorming van de zorg te komen. Wat het aanbod inhoud, wilde een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid niet zeggen.

Abvakabo FNV deed vrijdagavond een 'laatste aanbod', waarin thuiszorgmedewerkers 0,3 procent loonsverhoging inleveren om te voorkomen dat 65.000 banen verdwijnen. De bond had het kabinet tot zaterdag 11.00 uur de tijd gegeven om hierop te reageren. Zaterdagmiddag stemde de federatieraad van de FNV namelijk over het sociaal akkoord.

Momenteel wordt volgens de woordvoerder van het ministerie over het nieuwe aanbod van het kabinet overlegd.

Aboutaleb vindt Koningslied wel tof

Het Koningslied is een mooi en eigentijds lied. Dat zei burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb in het Radio 1-programma Kamerbreed. Als lid van het Comité van Inhuldiging had Aboutaleb al eerder inzage in de tekst.

"Over smaak moet je geen debat hebben", zei de burgemeester. De gedachte was volgens hem om vooral gewone Nederlanders mee te laten schrijven aan de tekst. "Niet een klassieke musicus ergens drie hoog aan het werk zetten om er iets klassieks van te maken. Uiteindelijk is het geheel gecomponeerd tot dit."

Aboutaleb noemde het typisch dat er nu een nationaal debat over het lied wordt gevoerd in plaats van dat iedereen achter het lied gaat staan. Het lied, met passages als 'de W van wakker, stamppot eten', is sinds de première vrijdagochtend een geliefd doelwit van hoon en spot. De Facebookpagina 'Sorry voor het Koningslied' heeft al meer dan zestigduizend likes. Krantenrecensenten lieten zaterdagochtend ook geen spaan heel van de tekst en de uitvoering. Er is onder meer kritiek op de onlogische zinsverbanden en de vraag wie de 'ik' is die 'door de regen en de wind' naast 'je' blijft staan.

FNV-bonden stemmen in met sociaal akkoord

De FNV-bonden hebben zaterdag ingestemd met het sociaal akkoord. De Federatieraad keurde het akkoord tussen werknemers, werkgevers en het kabinet unaniem goed. Het sociaal akkoord werd op 11 april gepresenteerd en bevat onder meer afspraken over de WW en het ontslagrecht.

AbvaKabo steunde het akkoord ook. Eigenlijk wilde de ambtenarenbond dat er eerst een zorgakkoord zou zijn, waarin onder meer afspraken over banen en salarissen zouden staan.

Vrijdag bleek dat dit niet ging lukken. De onderhandelingen daarover duren voort, maar met het sociaal akkoord is nu toch ingestemd.

Janssen: "Alles in De Kuip spreekt mij aan"

Theo Janssen kijkt uit naar de topper tussen Feyenoord en Vitesse in De Kuip. De routinier vindt het altijd een ervaring om in Rotterdam-Zuid te spelen.

De Kuip spreekt de Arnhemmer aan. "Als ik de Kuip inloop, krijg ik zin om te voetballen", zegt Janssen tegen De Telegraaf. "Hoe slecht ik ook heb geslapen of hoe groot de problemen ook zijn. Het publiek, het veld, alles spreekt me aan. Het zou heel jammer zijn, als dat stadion weg gaat."

De middenvelder verwacht een zware wedstrijd. "Ik denk dat we goed reactievoetbal spelen en nog wat moeite hebben met het spel maken. In wedstrijden tegen de andere topploegen zijn er fases waarin je kunt terugzakken en kunt reageren op hun fouten en daarvoor hebben we een heel goed elftal", aldus Janssen.

De technicus vormt waarschijnlijk een koppel met Davy Pröpper, die mogelijk de geblesseerde Marco van Ginkel vervangt. "Ik vind hem een van de grotere talenten, waarmee ik op het veld heb gestaan. Hij heeft alles om een heel grote speler te worden, alleen zou hij zelf meer moeten beseffen wat voor mogelijkheden hij heeft."

Ook na vijfde ronde geen nieuwe president Italië

Ook na een vijfde stemronde heeft het Italiaanse parlement zaterdag nog geen overeenstemming weten te bereiken over een opvolger voor president Giorgio Napolitano. Politici hebben de 87-jarige Napolitano inmiddels gevraagd of hij niet nog een termijn aan wil blijven.

Veel parlementariërs stemden zaterdag, net als in eerdere stemrondes, blanco om zo pogingen van de Democratische Partij van Pier Luigi Bersani een breedgedragen kandidaat te vinden te dwarsbomen. Als er geen nieuwe president wordt gekozen, kan er geen nieuwe regering worden gevormd. Italië, dat in een recessie verkeert, heeft hervormingen hard nodig, maar zonder een nieuwe regering is dat onmogelijk.

Iran wil olie exporteren naar Noord-Korea

Iran overweegt om olie naar Noord-Korea te exporteren om zo de Iraanse economie er bovenop te helpen. Dat heeft het Iraanse ministerie van olie zaterdag bekendgemaakt. Volgens minister Rostam Ghasemi wordt over de olieleveranties al overleg gevoerd tussen Pyongyang en Teheran.

In september tekenden Iran en Noord-Korea al een overeenkomst om samen te werken op het gebied van wetenschap en technologie. In het verleden zeiden de beide landen al dat ze 'in dezelfde loopgraaf' zitten in hun strijd tegen de westerse mogendheden. Iran ontkent echter dat de twee landen ballistische raketten, componenten en technologieën hebben uitgewisseld, zoals in een rapport van de Verenigde Naties stond.

Nadal in finale Monte Carlo

Rafael Nadal heeft voor het negende jaar op rij de finale van het Masterstoernooi in Monte Carlo behaald. In de halve finale was de Spanjaard te sterk voor Jo-Wilfried Tsonga, die met 6-3 en 7-6(3) werd verslagen.

Tsonga begon sterk aan de partij en kreeg ook de eerste breakkansen, maar zag de zeer constant spelende Nadal toch snel uitlopen naar een 6-3 winst in de eerste set. In de tweede set ging het snel bergafwaarts voor de Fransman, die de handdoek in de ring leek te gooien.

Bij  5-1 kon Nadal de wedstrijd dan ook uitserveren, maar Tsonga knokte zich op fenomenale wijze terug in de wedstrijd, waardoor hij helemaal terugkwam naar 5-5, en uiteindelijk zelfs een tiebreak uit het vuur sleepte. Daarin bleek de Spanjaard toch de sterkste; op zijn vijfde matchpoint deelde hij dan ook de genadeklap uit.

Morgen kan Nadal, die zichzelf zogenaamd niet als favoriet zag op het toernooi, voor de negende keer op rij de titel in Monaco behalen. Alleen Novak Djokovic of Fabio Fognini kunnen de recordzege van de Mallorcaan nog stoppen. Zij spelen op het moment van schrijven de andere halve finale.

'Moszkowicz komt beloftes aan tuchtrechter niet na'

Advocaat Bram Moszkowicz is geen enkele belofte die hij deed bij het hoogste tuchtcollege van de advocatuur nagekomen. Dat concludeert NRC Handelsblad uit een rondgang langs de klagers in de tuchtzaak.

Het Hof van Discipline bepaalt maandag of Moszkowicz voor het leven uit het ambt wordt gezet. Die sanctie legde de Raad van Discipline hem 30 oktober op toen een reeks klachten gegrond werd verklaard en de advocaat er weinig blijk van had gegeven de klachten serieus te nemen. Zo was hij niet bij de behandeling van de zaak en de uitspraak aanwezig.

De advocaat werd geschrapt van het tableau omdat hij grote contante betalingen aannam. Ook kwam hij toezeggingen om cliënten zelf bij te staan niet na en verleende hij hun slechte rechtsbijstand. Verplichte bijscholingscursussen volgde de strafpleiter niet. Verder maakte hij niet duidelijk waar contante voorschotten van tienduizenden euro's aan werden besteed en stuurde hij rekeningen voor werk dat niet was gedaan.

In februari beloofde Moszkowicz het tuchtcollege dat hij de vijf voormalige cliënten die geld terugvorderden tegemoet zou komen. Onder hen is de veroordeelde Montenegrijnse drugshandelaar B., die nog 25 duizend euro terug wil. Zijn huidige advocaat Meindert Doornbos zegt tegen de krant dat hij nog niks van Moszkowicz heeft gehoord. Een andere advocaat heeft dezelfde ervaring.

Deken van de orde van advocaten in Amsterdam Germ Kemper zegt in de krant dat Moszkowicz nog steeds geen redelijke financiële verantwoording van zijn praktijk kan geven. Sinds september is volgens hem geen enkele vooruitgang geboekt. Vorige week bleek al dat Moszkowicz geen nieuwe jaarrekeningen bij de Kamer van Koophandel heeft ingeleverd. De laatste stamt uit 2007.

Moszkowicz heeft aangegeven dat hij vooral wordt gestraft omdat hij niet genoeg bijscholing zou volgen, maar dat hij bezig is met een inhaalslag. Recent schreef hij zich volgens de krant ook in voor de 'Piketcursus Strafrecht' die eind vorige maand werd gegeven. Medecursisiten hebben hem echter niet gezien.

Sly Collection naar PlayStation Vita

Het Entertainment Software Rating Board heeft de PlayStation Vita-versie van de Sly Collection een rating gegeven. Dit zou betekenen dat de bundel van de eerste drie Sly Cooper-games de overstap naar de handheld maakt. 

Sony heeft gisteren bekendgemaakt dat ook de Jak & Daxter Trilogy binnenkort voor PlayStation Vita verschijnt. Een releasedatum van de Sly Collection is nog niet bekend.

sly

The Binding of Isaac verkoopt 2 miljoen exemplaren

Sinds de release in september 2011 heeft The Binding of Isaac maar liefst twee miljoen exemplaren verkocht. Dat heeft Edmund McMillen, medestichter van ontwikkelaar Team Meat, in een interview met youtuber Northernlion bekendgemaakt. 

Het interview draait voornamelijk om The Binding of Isaac: Rebirth, een demake van de oorspronkelijke titel. De demake verschijnt ergens dit jaar voor pc, PlayStation 3 en PlayStation Vita. 

Van Gelder zevende op EK turnen

Yuri van Gelder is er op het EK turnen in Moskou niet in geslaagd om een medaille te pakken. De ringenspecialist kwam zaterdag in de finale niet verder dan de zevende plaats. Het goud ging naar de Fransman Samir Ait Said en de Oekraïner Igor Radivilov, die allebei tot een score kwamen van 15,466 punten.

De verschillen in de spannende finale waren marginaal. Het verschil tussen Van Gelder (15,366) en de winnaars bedroeg slechts een tiende van een punt. Net als het goud moest ook het brons twee keer uitgereikt worden. De Italiaan Matteo Morandi en de Fransman Danny Pinheiro-Rodrigues eindigden met 15,433 punten op een gedeelde derde plaats.

[WK Snooker] O'Sullivan en Walden beginnen toernooi goed

Ronnie O'Sullivan en Ricky Walden zijn het wereldkampioenschap snooker in Sheffield goed begonnen. O'Sullivan staat na de eerste sessie van het WK met 7-2 voor tegen Marcus Campell. Ricky Walden heeft een frame meer gewonnen en staat 8-1 voor tegen Michael Holt. 

O'Sullivan begon sterk door het eerste frame direct te beginnen met een break van 84. In de frames daarna was het Campell die voor kwam, maar toen een fout maakte waardoor The Rocket de frames alsnog kon binnenhalen. In het tweede deel van de sessie legde O'Sullivan nog breaks van 84 en 86 op tafel. Vanavond komen beide mannen terug om de wedstrijd af te maken. Wie als eerste tien frames wint gaat door naar de tweede ronde. 

Walden heeft geen kind aan Holt. De winnaar van de Wuxy Classic heeft voorlopig wel de hoogste break van het toernooi op zijn naam staan.  In het derde frame potte hij 140 punten. De speler die de hoogste break maakt van het toernooi krijgt 10.000 Engelse pond, zo'n 11.600 euro. Alleen het zevende frame ging naar Michael Holt. Beide spelers mogen zullen zondagmorgen hun partij afmaken.  

In de middagsessie staan de wedstrijden tussen Shaun Murphy & Martin Gould en Barry Hawkins  & Jack Lisowski gepland. Vanavond mag O'Sullivan zijn klus tegen Campell afmaken en zullen ook Mark Williams en Michael White aantreden in het Crucible Theatre. 

Vlemmix 'weigert koningslied te zingen'

Oranjefanaat Johan Vlemmix weigert pertinent om het officiële koningslied te zingen. Volgens de olijke Brabander brengt het lied 'geen eenheid, maar chaos'. Dat meldt De Telegraaf.

Vlemmix vindt het lied om te janken zo slecht. "Willem-Alexander en Máxima zullen nu niet huilen van emotie, maar van ellende. Ik weiger om op 30 april het officiële koningslied mee te zingen, het is niet te doen," aldus Vlemmix. "Wat een drama!"

Eerder deze week begon Vlemmix aan zijn fietstocht door het land. Op een bierfiets rijdt hij door Nederland om verhalen over Koningin Beatrix te zoeken.

Toestand Boston-bomber ernstig

De toestand van de van terrorisme verdachte Dzjochar Tsjarnajev blijft ernstig. Dit meldde de Amerikaanse nieuwszender CNN zaterdag. De 19-jarige jongeman heeft erg veel bloed verloren. Hij werd vrijdagavond na een kolossale zoekactie in een groot deel van de metropool Boston getraceerd en na een schotenwisseling naar een ziekenhuis overgebracht.

Tsjarnajev is er in ieder geval nog niet van op de hoogte gesteld van het feit dat hij als verdachte mag zwijgen en dat alles wat hij zegt tegen hem kan worden gebruikt. Deze formule is een juridische verplichting jegens verdachten, maar uitzonderingen zijn mogelijk, zeker als de nationale veiligheid in het geding is. Hij kan ook, afhankelijk van zijn gezondheidstoestand, maandag op zijn rechten worden gewezen.

Bony weer op trainingsveld Vitesse

Wilfried Bony is zaterdag weer op het trainingsveld van Vitesse verschenen. De Ivoriaanse spits komt daardoor zondag mogelijk toch in actie in de topper tegen Feyenoord. Bony verliet dinsdag het trainingsveld met een kuitblessure. Hij is met dertig goals topscorer van de Eredivisie.

Mocht Bony inzetbaar zijn, zou dat een welkome opsteker voor Vitesse zijn. Coach Fred Rutten moet het namelijk ook al stellen zonder eenmalig international Marco van Ginkel.

Vitesse verdedigt in De Kuip de tweede plaats in de Eredivisie, die recht geeft op deelname aan de voorronden van de Champions League. De Arnhemmers hebben een punt voorsprong op Feyenoord en PSV.

Maandag flinke update voor SimCity

Binnenkort is er een nieuwe update beschikbaar voor SimCity. De update moet een flink aantal problemen oplossen binnen de game. Vanaf maandag 22 april gaat de update live en zullen de servers voor een paar uur offline gaan. 

Een aantal veranderingen die de update met zich meebrengt zijn:

- Mayors Mansion: De burgemeester reist nu met een voertuig naar zijn werk. Dit kan zijn een sportauto, limousine of zelfs een helikopter. 
- Invitations: Een uitnodiging om deel te nemen aan een regio wordt nu sneller verzonden en ontvangen. 

Het volledige overzicht van de update is hier te bekijken. 

SimCity krijgt update
SimCity krijgt update

IJshockeyers derde op WK

Het Nederlands ijshockeyteam is zaterdag bij het wereldkampioenschap (divisie 1, groep B) in Oekraìne als derde geëindigd. Oranje won in Donetsk hun laatste duel met 6-2 van Roemenië.  De doelpunten in de perioden waren 3-0,  1-1  en 2-1.

De Nederlandse treffers werden gemaakt door Tony Demelinne, Raphael Joly, Lars van Sloun, Diederick Hagemeijer (2) en Ronald Wurm. De ploeg van de bondscoaches Barry Smith en Chris Eimers wonnen drie keer en ging onderuit tegen Polen en Oekraïne. Deze twee landen spelen later tegen elkaar met als inzet promotie naar divisie 1A. De verliezer van het duel Estland - Litouwen zal dergaderen naar divisie 2A. Het WK voor de grote landen begint op drie mei en wordt gespeeld in Zweden en Finland. 

Bastenaken volgend jaar startplaats Waalse Pijl

De Waalse Pijl start volgend jaar in Bastenaken. Dat heeft de organisatie van de Belgische wielerklassieker via Twitter laten weten. De eindstreep blijft traditiegetrouw liggen op de Muur van Huy. Het contract met de finishplaats is verlengd tot 2018.

Het startschot van de Waalse Pijl vond vijftien jaar lang plaats in Charleroi. Van die traditie werd dit jaar voor het eerst afgestapt door de renners te laten vertrekken in Binche.

De keus voor Bastenaken is niet toevallig. Enkele dagen na de Waalse Pijl vindt daar volgend jaar de honderdste editie van Luik-Bastenaken-Luik plaats.

[F1] Uitslag kwalificatie Bahrein

Nico Rosberg zal morgen bij de Grand Prix van Bahrein van de eerste startpositie vertrekken. De Duitser van Mercedes bleef in de kwalificatie Sebastian Vettel en Fernando Alonso voor. Voor Rosberg is het zijn tweede pole position uit zijn carrière.

Voor Giedo van der Garde was de eerste sessie weer het eindpunt. Hij wist nu Marussia-coureur Max Chilton achter zich te laten en kwalificeerde als 21e. Daarnaast eindigde de kwalificatie voor Pastor Maldonado, Esteban Gutierrez, Charles Pic en Jules Bianchi. Doordat Gutierrez ook nog eens een straf had gekregen zal Van der Garde morgen als 20e de race mogen starten.

In de tweede sessie vielen Romain Grosjean, Sergio Perez, Daniel Ricciardo, Nico Hülkenberg, Valtteri Bottas en Jean-Eric Vergne af. In die sessie was wereldkampioen Sebiastian Vettel het snelste. In de derde sessie was het Nico Rosberg die als eerste een snelle tijd noteerde

In het vervolg van de laatste sessie wist niemand meer in de buurt van de tijd van Rosberg te komen, behalve de Duitser zelf die daarmee de pole position veroverde. De Mercedes-coureur bleef Vettel en Fernando Alonso voor. Lewis Hamilton kwalificeerde zich als vierde, maar zal door een eerder opgelopen straf als negende moeten starten.

Uitslag kwalificatie Bahrein

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:32.330   14
2 S. Vettel Red Bull 1:32.584 +0:00.254 12
3 F. Alonso Ferrari 1:32.667 +0:00.337 11
4 L. Hamilton Mercedes 1:32.762 +0:00.432 13
5 M. Webber Red Bull 1:33.078 +0:00.748 13
6 F. Massa Ferrari 1:33.207 +0:00.877 13
7 P. di Resta Force India 1:33.235 +0:00.905 14
8 A. Sutil Force India 1:33.246 +0:00.916 16
9 K. Räikkönen Lotus 1:33.327 +0:00.997 13
10 J. Button McLaren -:--.--- -:--.--- 11
11 R. Grosjean Lotus 1:33.762   7
12 S. Perez McLaren 1:33.914 +0:00.152 9
13 D. Ricciardo Toro Rosso 1:33.974 +0:00.212 14
14 N. Hülkenberg Sauber 1:33.976 +0:00.214 14
15 V. Bottas Williams 1:34.105 +0:00.343 13
16 J. Vergne Toro Rosso 1:34.284 +0:00.522 13
17 P. Maldonado Williams 1:34.425   6
18 E. Gutierrez Sauber 1:34.730 +0:00.305 9
19 C. Pic Caterham 1:35.283 +0:00.858 6
20 J. Bianchi Marussia 1:36.178 +0:01.753 6
21 G. van der Garde Caterham 1:36.304 +0:01.879 7
22 M. Chilton Marussia 1:36.476 +0:02.051 6

'Juventus wil Ibrahimovic terug'

Zlatan Ibrahimovic keert mogelijk na een jaar alweer terug in de Serie A. Zijn ex-werkgever Juventus zou de Zweed over willen nemen van Paris Saint-Germain.

Dat schrijft La Gazzetta dello Sport vandaag. De oud-Ajacied die in Italië al de shirts droeg van AC Milan, Internazionale én Juve zou volgens de krant wel oren hebben naar een transfer. In Antonio Conte zou hij de José Mourinho van Italië zien. Met Mourinho boekte Ibra successen bij Inter.

Gazzetta dello Sport beweert zelfs dat Conte zélf met Ibrahimovic aan het praten is over een spectaculaire rentree bij de Oude Dame. Zodra de Italiaanse transfermarkt zijn deuren weer opent, zou de regerend en aanstaand kampioen van Italië een poging willen wagen de 31-jarige Ibrahimovic opnieuw aan te trekken.

Struikelblok zouden nog de financiën zijn. Juve wil niet verder gaan dan tien miljoen euro, terwijl PSG vorig jaar het dubbele van dat bedrag aan Milan overmaakte. De aanvaller zelf zou daarnaast genoegen moeten nemen met een salaris van 7,5 miljoen euro per jaar inclusief bonussen.

Zlatan kan voor vier seizoenen tekenen en zou daarmee een laatste avontuur aangaan. De kans dat PSG medewerking verleent, lijkt heel klein. Ibrahimovic was dit seizoen in de Ligue 1 al goed voor 26 doelpunten in 28 wedstrijden.

Politie zoekt verdwenen collega

De politie is op zoek naar een motoragent uit Groningen die sinds woensdagmiddag is vermist. Die dag verliet hij het politiebureau aan de Schweitzerlaan. Zijn familie en collega's maken zich ernstig zorgen, laat de politie zaterdag weten.

Woensdagavond laat heeft de agent, Guus Oost (49) van het verkeershandhavingsteam in Groningen, nog gepind in Venlo. Ook is bekend dat hij donderdagochtend rond 09.00 uur in die stad weer op zijn eigen motor is gestapt. Eerder al meldde RTV Noord dat de man niet zijn dienstwapen bij zich heeft. Ook zou hij zijn telefoon niet hebben meegenomen.

Politie zoekt verdwenen collega
Politie zoekt verdwenen collega (Foto: ANP)

Remember Me-achievements onthuld

Op de website Xbox 360 Achievements is de lijst van alle achievements van Remember Me verschenen. Het spel dat op 7 juni uitkomt heeft zoals gewoonlijk 50 achievements die samen in totaal 1000 punten waard zijn.

Verder speelt het spel zich af in het jaar 2084 waar persoonlijke gedachten omgezet kunnen worden naar digitale beelden die verkocht kunnen worden.

  • Script Kiddie - Finish the game in Script Kiddie Mode (10G)
  • Errorist Agent - Finish the game in Errorist Agent Mode (20G)
  • MemHunter Elite - Finish the game in Memory Hunter Mode (50G)
  • I know kung fu - Equip 17 Pressens at least once in your Combos (20G)
  • Float like a butterfly - Beat Kid X-Mas in under 5 minutes without dying (20G)
  • You missed me - Dodge a Skinner's charge five times in a row (20G)
  • The wheat and the chaff - Beat Madame without hitting any of her clones (20G)
  • Leader of the pack - Beat a Mourner without beating its supporting sidekicks (20G)
  • Out of the friend Zorn - Beat a Zorn in under 120 seconds (20G)
  • The fallen - Make 50 Leapers fall off walls (20G)
  • It's all in the details - Find all Mnesist memories (30G)
  • I do like spam! - Finish 15 Enforcers off with the Spammer (20G)
  • Machines do it better - Use the Sensen RIP to make robots knock 20 human enemies out (20G)
  • Fury lover - Reach x14 with the Sensen Fury (30G)
  • Fuzzy logic - Hit 5 enemies at once with a Logic Bomb while they are stunned by the Sensen DOS (40G)
  • The shield is down! - Destroy 20 Heavy Enforcer shields (20G)
  • Fiat lux! - Beat 15 Stranglers without using the Sensen DOS (20G)
  • You focus - Find all Focus Boosts (20G)
  • Gotta patch them all! - Find all SAT Patches (20G)
  • Pest control - Find all Scaramechs (30G)
  • Droning by numbers - Get hit 5 times by a drone during a playthrough, on any given difficulty (30G)
  • God is a DJ - Find and activate all interactions in all memory remixes (40G)
  • Unbelievable truth - Reach all memory bugs in all memory remixes (20G)
  • Mix'em all - Land 10 Combos that combine the four different Pressen types (20G)
  • Queen of the hill - Survive the entire Leaking Brain assault (episode 3) without using Power or Regen Pressens (20G)
  • Can't touch this - Defeat 5 Elite Enforcers without using Combos or Spammer attacks (20G)
  • Dropping L-Bombs - Trigger two Logic Bombs in less than 15 seconds (20G)
  • 8-hit wonder - Perform 40 8-hit Combos (20G)
  • Serve the servant - Beat 20 robot enemies (20G)
  • 400 - Beat 400 enemies (50G)
  • Lord of the ring - Beat 15 enemies by making them fall off a platform (20G)

Janssen: "Loop hier de komende jaren nog rond"

Theo Janssen weet nog niet of hij na de zomer nog profvoetbal speelt. De middenvelder van Vitesse heeft geen idee hoe het er volgend jaar bij zijn club uitziet.

Er kan veel veranderen bij Vitesse deze zomer. Blijft Fred Rutten? Speelt de club Champions League? Wie wordt de vervanger van Wilfried Bony? Theo Janssen wacht het nieuwsgierig af. Of hij er zelf in het nieuwe seizoen nog bij is, weet hij ook niet.

"Het draait om mijn gevoel", zegt Janssen tegen NUsport. "De laatste tijd heb ik bijvoorbeeld weer heel veel plezier. Dat is heel belangrijk voor mij. Voetbal is misschien wel het leukste dat er is en dan zegt iedereen: je moet zo lang mogelijk doorgaan. Dat is misschien ook zo, maar je moet ook op een gegeven moment stoppen omdat je denkt dat het genoeg is geweest."

Janssen ligt nog wel vast tot 2015. "Er staat in mijn contract dat ik er volgend jaar echt nog als speler ben en dat ik het laatste jaar meer kan kijken of ik een andere rol binnen de club zou kunnen krijgen of verder ga als speler. Je weet het nooit. Misschien krijg ik de laatste weken de smaak te pakken en wil ik nog vijf jaar door."

Een overstap naar een andere club ligt niet voor de hand. "Ik ga ervan uit dat ik hier de komende jaren rondloop en in wat voor functie dat is, is nog niet bekend. Dat is iets dat we nog gaan bespreken, maar daar heb ik nog even voor."

De Roon: "Hoop dat Feyenoord titel pakt"

Marten de Roon pakte met sc Heerenveen vrijdag een punt bij Ajax. De Rotterdammer helpt daarbij de club uit zijn geboortestad en hoopt nog altijd dat die de titel pakt.

"Ik denk nog steeds dat Ajax kampioen wordt, maar ik ben een Rotterdammer en hoop dus dat Feyenoord het nog redt", zei de voormalig speler van Sparta Rotterdam tegen NUsport. "Toen wij met Heerenveen tegen Feyenoord speelden, wilde ik natuurlijk gewoon winnen. Maar als ze zondag tegen Vitesse spelen, dan juich ik zeker voor Feyenoord. Laten we hopen dat het ze een beetje meezit."

Het belangrijkst was voor De Roon vrijdag natuurlijk dat Heerenveen een punt pakte en daarmee zevende blijft. FC Groningen kan wel op hetzelfde puntenaantal komen, maar de Friezen hebben een beter doelsaldo. De Roon bezorgde Christian Eriksen een lastige avond.

"We hebben Ajax vooraf heel goed geanalyseerd en besloten dat we hun mannen met ideeën, Christian Eriksen, Siem de Jong en Lasse Schöne, zo weinig mogelijk aan de bal moesten laten. Joey van den Berg en ik zouden De Jong en Eriksen overal volgen waar ze gingen. Dat is volgens mij goed gelukt, ze werden aardig gek van ons. We haalden telkens de angel uit hun aanval."

Heerenveen maakt zich op voor de play-offs om Europees voetbal. "Ja, dit punt tegen Ajax is ook in dat opzicht een prachtig resultaat. Volgende week thuis tegen AZ drie punten pakken en dan zijn we heel dicht bij de play-offs."

Zilveren medaille Van Klaveren op sprong EK

Noël van Klaveren heeft bij de Europese kampioenschappen Turnen in Moskou een knappe zilveren medaille behaald. De turnster werd bij de sprong gedeeld tweede met de Roemeense Larisa Iordache met een score van 14,466.

Het goud ging naar de Zwitserse Giulia Stengruber, die een score van 14,750 noteerde. De medaille van Van Klaveren was de 20e medaille in de geschiedenis voor een Nederlandse.

Krajicek en De Vroome spelen finale in Heraklion

Michaëlla Krajicek en Indy de Vroome spelen zondag de finale van het ITF 10k-toernooi in het Griekse Heraklion. De Vroome gunde haar Spaanse tegenstander Nuria Parrizas-Diaz in de halve finale slechts drie games. Het werd 6-0 en 6-3. Krajicek had iets het lastiger tegen Kathinka von Deichmann(Lie). Ze won met 7-5 en 6-0 na 3-5 achter gestaan te hebben in de eerste set. 

Voor de zestienjarige De Vroome wordt het haar tweede ITF-finale in 2013. In januari pakte ze de titel in Saint Martin(10k). Door deze finaleplaats zal ze ook voor het eerst de top 500 halen van de wereldranglijst. Het laatste ITF-toernooi dat Krajicek wist te winnen was het 50k-toernooi van Charlottesville in mei 2010. Beide dames wonnen gisteren ook al het dubbelspel in Heraklion. 


De Vrij: "Uitgaan van eigen kwaliteit"

Feyenoord moet zondag winnen van Vitesse om in de race te blijven voor de bovenste twee plekken. Aanvoerder Stefan de Vrij wil de vermeende problemen bij de club niet overdrijven.

Het gaat de laatste tijd wat minder bij Feyenoord, nadat het heel lang fantastisch ging. "Dat is moeilijk te verklaren", vindt De Vrij, in gesprek met de NOS. "Het is altijd dat het met ups & downs gaat en dat er mindere periodes tussen zitten, dat was bij ons nu het geval."

Feyenoord verloor vorige week dure punten op bezoek bij RKC Waalwijk en een week eerder was het in De Kuip al niet denderend tegen VVV-Venlo (red.). "Dat waren geen goede wedstrijden. We hebben daarover gesproken en afgesproken dat de koppen bij elkaar moeten en dat de focus moet op komende zondag."

Deze week waren er dus gesprekken en bovendien een groepsactiviteit. Dat moet ervoor zorgen dat zondag in de topper tegen Vitesse een goed resultaat wordt neergezet. Van de geruchten in de media dat de mindere periode een gevolg zou zijn van onvrede bij bepaalde spelers over contracten, wil De Vrij niets weten.

"Nee, dat is helemaal niet het geval. Je ziet vaak dat als het minder gaat dat er allemaal verhalen in de media komen het belangrijkste is dat wij daar als groep niets van aantrekken en gewoon de focus op ons spel hebben en op onze prestaties."

En dus kijkt Feyenoord vooral naar zichzelf en hoopt de club het maximale uit het seizoen te halen. "Ik denk dat als we het voor elkaar krijgen tweede te worden, dat we het heel goed hebben gedaan. We moeten van onze eigen kwaliteiten uitgaan."

Fischer: "Dachten blijkbaar dat het vanzelf ging"

Sinds vorige week lag de rode loper uit voor Ajax, maar meteen daarna morste de club punten tegen sc Heerenveen (1-1). Viktor Fischer acht zijn team daar zelf schuldig aan.

"Hier hadden we niet op gerekend, maar we dachten blijkbaar dat het vanzelf zou gaan", zei een kritische Fischer in gesprek met NUsport. Zo werd Ajax na de 2-3 zege door alles en iedereen op de kroon gezet, en zo kunnen de concurrenten dit weekend weer terugkomen in de strijd.

"Voetbal is een raar spelletje", beseft Fischer. "Nadat we op voorsprong kwamen, leek het wel of we bang werden. Natuurlijk deed Heerenveen het goed, vooral na rust. Maar wij hebben hen terug in de wedstrijd geholpen. Dat mag niet gebeuren. Volgende week moeten we het bij NAC-uit maar laten zien dan."

Arbiter Serdar Gözübüyük kreeg na afloop niet een beetje kritiek over zich heen. Ramon Zomer had overduidelijk hands gemaakt in het strafschopgebied en daarna negeerde hij nogmaals een penaltyclaim van Ajax. Daar wil Fischer niet te veel woorden over kwijt.

"Natuurlijk was het een strafschop. Maar daarna kwamen we alsnog gewoon op 1-0. Het ligt dus helemaal niet aan de scheidsrechter dat we niet gewonnen hebben. Wij hebben de voorsprong zelf uit handen gegeven, hebben het gewoon laten liggen."

Fischer weet dat Ajac zich weer moet verbeteren, maar leunt ook op het feit dat zijn team dit seizoen vaker na een mindere wedstrijd goed terugkwam. "Het kan ook een wake-upcall zijn. Zolang we maar niet denken dat het vanzelf gaat. Juist als we denken dat we er al zijn, dan gaat het mis."

Agent Clasie: "Feyenoord raakt zo spelers kwijt"

Jordy Clasie uitte onlangs zijn onvrede over een nieuwe contractaanbieding van Feyenoord. Trainer Ronald Koeman en technisch directeur Martin van Geel vinden dat vreemd.

"Ik vraag me af of de club me werkelijk wil behouden", riep Clasie vorige week in Voetbal International. De kleine Oranje-international schermt met interesse van het Italiaanse Fiorentina, dat hem een beduidend beter contract kan voorleggen.

Clasie's agent Wessel Weezenberg snapt de onvrede van zijn cliënt. "Het is meestal ons initiatief om met Feyenoord te praten over de contracten van jeugdspelers. Het is nooit andersom. De club zegt nooit 'Joh, je doe het zo fantastisch, dit is je nieuwe contract'", aldus de zaakwaarnemer zaterdag in De Volkskrant.

"Vroeger moest ik op mijn knieën naar toenmalig technisch directeur Leo Beenhakker om de reiskosten voor Clasie vergoed te krijgen. Het is uit financieel oogpunt perfect te onderbouwen, maar zo raakt Feyenoord straks wel een hoop spelers kwijt", aldus Weezenberg.

Technisch Directeur Martin van Geel heeft een andere lezing. Volgens hem zou Feyenoord juist uit eigen beweging Clasie tot twee keer toe een verbeterd contract hebben aangeboden. "Wij willen onze spelers ook behouden, want na de sanering van 35 miljoen euro hoeven we niet langer te verkopen."

Bellemakers debuteert in Giro

Wielrenner Dirk Bellemakers maakt op 29-jarige leeftijd zijn debuut in de Ronde van Italië. Dat meldde de Nederlander in dienst van het Belgische Lotto-Belisol op zijn website. Het is ook de reden dat hij zondag niet start in Luik-Bastenaken-Luik, de laatste voorjaarsklassieker.

"Ik kijk enorm uit naar mijn eerste grote ronde. Om zo fris mogelijk aan de start te verschijnen, sla ik Luik-Bastenaken-Luik over en plan ik in de komende weken nog een trainingskamp", liet Bellemakers weten. De Giro begint op 4 mei in Napels.

FOK!filmtips van de dag: The Untouchables

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Nicolas heeft een zorgeloos leventje. Hij heeft ouders die van hem houden en leuke vrienden waar hij veel plezier mee heeft. Hij heeft dus geen behoefte aan veranderingen. Op een dag hoort Nicolas een gesprek tussen zijn ouders. Door dit gesprek gelooft hij dat zijn moeder zwanger is. Hij raakt in paniek omdat hij bang is dat er een klein broertje komt dat al de aandacht van zijn ouders vraagt.

Le petit Nicolas is een Franse kinderfilm gebaseerd op de beroemde prentenboeken van Goscinny & Sempé. De film was de openingsfilm voor het Cinekid festival van 2009. Te zien om 14.05 uur op Één.

Een groep voormalige studievrienden uit het hedendaagse Iran brengt een weekendje door in een huurvilla aan de Kaspische zee. Sepideh, die de vakantie heeft georganiseerd, heeft ook Elly uitgenodigd, de schooljuf van haar dochter, in de hoop dat die zal vallen voor de charmes van hun pas gescheiden vriend Ahmad. De stemming zit erin, totdat Elly plotseling vermist wordt. Haar mysterieuze verdwijning leidt tot paniek en verwarring, want wat weten de vrienden eigenlijk over Elly en wie heeft haar voor het laatst gezien? Darbareye Elly (About Elly) is te zien om 15.52 uur op CANVAS.

Mirte is schoonmaakster in het aanmeldcentrum voor asielzoekers bij de luchthaven Schiphol. Wie als vluchteling Nederland binnenkomt, verblijft maximaal tien dagen in dit met stapelbedden ingerichte voorportaal van het beloofde land - een plaats en periode die buiten het gewone leven lijken te staan. Dit niemandsland is een plek die past bij Mirte. Zij is een door het leven beschadigde vrouw, bits en defensief, die houvast zoekt in de routine van de zwabber en zelfs haar zoontje op afstand houdt. Maar als de West-Afrikaanse Luc opduikt, moet ze haar schild laten zakken. Luc krabt haar emotioneel open. Een voorzichtige liefde bloeit op, waarna het afscheid des te schrijnender is.

Mirte en Luc worden gespeeld door Bianca Krijgsman (van Plien) en Isaka Sawadogo. De Nieuwe Wereld is te zien om 20.20 uur op Nederland 2.

Filmposter De Nieuwe Wereld

De misdaadfilm The Untouchables, begin jaren zestig al een populaire televisieserie, wordt over het algemeen gezien als één van de beste films van Brian De Palma, met grote namen als Robert De Niro, Sean Connery, Kevin Costner en Andy Garcia in de hoofdrollen. De shoot-out scène met een kinderwagen die over de brede trappen van het treinstation naar beneden dendert - een hommage aan Eisensteins Potemkin - behoort tot de klassiekers. Voor de Schotse acteur Sean Connery (die zich voor de gelegenheid een Iers accent aangemeten had) vormde The Untouchables de bekroning op een toen al imposante carrière. Connery mocht de Oscar in ontvangst nemen voor de Beste Mannelijke Bijrol.

Tijdens de Amerikaanse drooglegging in de jaren dertig, wordt Chicago geteisterd door de terreur van de legendarische gangsterbaas Al Capone. Niemand is er in geslaagd zijn handel in illegale drank en macht over de georganiseerde misdaad in te perken, maar deze taak is nu weggelegd voor rechercheur Eliot Ness. Om zijn loodzware opdracht tot een goed einde  te brengen heeft de bescheiden Ness bondgenoten nodig. Hij krijgt hulp van de eigenzinnige Ierse politieofficier Malone, agent en accountant Oscar Wallace en de onstuimige jongeling Stone. Te zien om 23.30 uur op RTL7.

 

Air Bud, RV, Alexander, Norbit, Wrong Turn 2: Dead End, Unbreakable, I Love You Phillip Morris, Cellular, Lilja 4-ever, Le Temps du Loup (The Time of the Wolf) Concrete Canyons en Black Eagle zijn ook te zien op de televisie vandaag.

Hamilton vijf plekken terug op grid

Na afloop van de kwalificatie vanmiddag zal Lewis Hamilton vijf gridplaatsen achteruit gaan. Mercedes vervangt bij hem de versnellingsbak in verband met schade, opgelopen in de training.

Nadat Hamilton een klapband opliep in de derde training haalde hij de pitstraat nog wel maar bij het doorrijden is de wagen beschadigd. Zowel zijn ophanging als zijn versnellingsbak zullen vervangen moeten worden.

Naast de Brit krijgen ook Mark Webber en Esteban Gutierrez een gridstraf. De Australiër gaat drie plaatsen achteruit op de startopstelling voor een botsing vorige week. De Mexicaan mag vijf plaatsen inleveren, eveneens voor een botsing vorige week.

Demonstratie tegen kleuterverkrachting in India

Spontane betogingen zijn zaterdag ontstaan in de Indiase hoofdstad New Delhi na de aanhouding van een 22-jarige verdachte die een meisje van vijf zou hebben vastgehouden en verkracht. De betogers verzamelden zich bij het hoofdkwartier van de politie waar demonstranten slaags raakten met agenten. De betogers eisen het aftreden van politiechef Neeraj Kumar omdat die er niet in is geslaagd iets aan de schokkende verkrachtingszaken in New Delhi te doen.

De woede richt zich ook op het politiebureau in het district in het oosten van de stad waar de verkrachting werd gepleegd, Gandhi Nagar. Daar zou geprobeerd zijn de hele zaak af te wimpelen door de ouders van het slachtoffer wat geld te geven. Een politieofficier van het bureau is geschorst, maar activisten eisen meer en hardere sancties. Het meisje verdween op 15 april in de avond en werd 17 april vreselijk toegetakeld teruggevonden in een appartement in hetzelfde gebouw als waar ze woont.

De Indiase president Pranab Mukherjee heeft zijn landgenoten opgeroepen goed na te denken over wat achter deze onmacht zit om vrouwen en kinderen te beschermen. Het probleem kwam half december weer op de voorgrond door de groepsverkrachting van een studente in een bus in New Delhi. Het zwaar mishandelde slachtoffer stierf twee weken na de verkrachtingen in een ziekenhuis in Singapore. Het leidde tot enorme protesten in India.

Dolfijn randt Vengaboy aan

Een danser van de popgroep Vengaboys is in Curaçao lichtgewond geraakt bij een onderonsje met een dolfijn. Volgens de danser werd hij door het dier aangerand. Aan welke lichaamsdelen de danser gewond is geraakt, is niet bekend gemaakt.

Seksueel gefrustreerde dolfijnen randen wel vaker mensen aan. In het verleden is het meermaals voorgekomen dat slachtoffers daarbij ernstig gewond raakten.

Vrouw opgelicht via Facebook

Een 48-jarige vrouw uit het Zeeuwse Reimerswaal is voor enkele tienduizenden euro's opgelicht via Facebook. Dat meldde de politie zaterdag.

De vrouw kreeg een privébericht op Facebook waarin een man zich voordeed als advocaat en notaris. Hij vertelde de vrouw dat er een familielid in Afrika was verongelukt en dat zij een bedrag van 4,5 miljoen euro zou erven. Hiervoor moest ze wel eerst wat geld overmaken voor de administratiekosten.

De vrouw heeft de afgelopen weken diverse keren geld overgemaakt, in totaal enkele tienduizenden euro's, maar zij kreeg toch argwaan en deed na overleg met haar bank aangifte van oplichting. Van een verongelukt familielid was geen sprake en de advocaat/notaris was in rook opgegaan.

Vrouw voor veel geld opgelicht via Facebook
Vrouw voor veel geld opgelicht via Facebook (Foto: ANP)

Uitslag derde vrije training Bahrein

Fernando Alonso heeft de snelste tijd neergezet tijdens de derde vrije training voro de Grand Prix van Bahrein. De Ferrari-coureur was een tiende sneller dan Sebastian Vettel. Mark Webber reed de derde tijd, gevolgd door Kimi Räikkönen en Lewis Hamilton. Giedo van der Garde kwam tot de twintigste tijd.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 F. Alonso Ferrari 1:33.247   12
2 S. Vettel Red Bull 1:33.348 +0:00.101 15
3 M. Webber Red Bull 1:33.380 +0:00.133 19
4 K. Räikkönen Lotus 1:33.446 +0:00.199 21
5 L. Hamilton Mercedes 1:33.455 +0:00.208 19
6 R. Grosjean Lotus 1:33.464 +0:00.217 19
7 A. Sutil Force India 1:33.596 +0:00.349 17
8 P. di Resta Force India 1:33.700 +0:00.453 15
9 N. Rosberg Mercedes 1:33.764 +0:00.517 19
10 N. Hülkenberg Sauber 1:33.922 +0:00.675 17
11 F. Massa Ferrari 1:33.949 +0:00.702 20
12 J. Button McLaren 1:34.117 +0:00.870 17
13 S. Perez McLaren 1:34.282 +0:01.035 18
14 D. Ricciardo Toro Rosso 1:34.577 +0:01.330 16
15 V. Bottas Williams 1:34.611 +0:01.364 17
16 J. Vergne Toro Rosso 1:34.678 +0:01.431 16
17 P. Maldonado Williams 1:34.833 +0:01.586 17
18 C. Pic Caterham 1:35.816 +0:02.569 16
19 J. Bianchi Marussia 1:36.731 +0:03.484 17
20 G. van der Garde Caterham 1:36.939 +0:03.692 16
21 M. Chilton Marussia 1:37.630 +0:04.383 7
22 E. Gutierrez Sauber 1:39.592 +0:06.345 29

Spreekverbod advocaat waxinelichthoudergooier

Advocaat Michiel Pestman, die waxinelichthouder-gooier Erwin L. bijstaat, mag helemaal niets zeggen over het feit dat zijn cliënt vrijdag de cel in is gegaan op verdenking van stalking. Pestman heeft die beperking opgelegd gekregen door de officier van justitie, meldde hij zaterdag. "Ik ben gemuilkorfd, terwijl het Openbaar Ministerie wel informatie geeft over de zaak."

Erwin L. zit in ieder geval nog in de cel tijdens de inhuldiging van Willem-Alexander. Hij gooide op Prinsjesdag 2010 een waxinelichthouder naar de Gouden Koets.

Het is volgens de raadsman zeer ongebruikelijk dat een advocaat in een dergelijke zaak niets naar buiten mag brengen.

Agent krijgt hete koffie in gezicht

Een politieman kreeg vrijdagavond in Drachten op het bureau hete koffie in zijn gezicht gegooid door een arrestant. De 35-jarige man liep brandwonden op en is naar het ziekenhuis gebracht.

Het gebeurde in het cellencomplex. De arrestant, een 32-jarige man uit Sneek, was eerder die dag aangehouden omdat hij nog boetes had openstaan. Na het koffie-incident kreeg hij een proces-verbaal wegens mishandeling aan zijn broek.

Agent krijgt op bureau hete koffie in gezicht
Agent krijgt op bureau hete koffie in gezicht (Foto: ANP)

Kovalainen over zijn testdag

Heikki Kovalainen zat vrijdag weer even in de Caterham-wagen. De Fin reed om het team te helpen de auto te verbeteren.

"Het was goed om weer in de auto te zitten en de samenwerking met het team te hervatten", aldus de voormalig racecoureur van het team. "Het belangrijkste was, dat ik mijn mening kon geven over de auto van 2013 en het was al snel duidelijk dat het met deze auto moeilijker is om een goede balans te vinden. Ook slijten de banden een stuk sneller dan vorig jaar."

"Ik heb na één sessie natuurlijk niet genoeg tijd in de auto gehad om aan te geven wat er moet veranderen, maar ik denk dat ik veel feedback heb kunnen geven, dat voor dit weekend nuttig kan zijn met het oog op de banden en de setup. Ik kijk nu uit naar Spanje, waar we meer nieuwe onderdelen krijgen."

[Primera Divisíon] Belangrijk punt voor Mallorca tegen Rayo Vallecano

Real Mallorca heeft vrijdag een belangrijk punt gepakt in de strijd tegen degradatie. Thuis werd tegen Rayo Vallecano met 1-1 gelijkgespeeld. Al na zeven minuten kwam Mallorca op achterstand toen Francisco 'Piti' Medina scoorde voor de Madrilenen. vijf minuten later werd het via Alejandro Alfaro weer gelijk.

Mallorca staat nog altijd achttiende en daarmee aan de verkeerde kant van de degradatiestreep. Na 32 speelrondes staan de eilandbewoners op 28 punten. Dat zijn er evenveel als nummer zeventien Granada en slechts een minder dan nummer zestien Deportivo la Coruña. Die twee ploegen hebben echter nog wel een wedstrijd tegoed.

Rayo Vallecano staat achtste met 45 punten. De Madrileense ploeg verliest de aansluiting in de strijd om Europees voetbal.

[Bundesliga] Gladbach blijft meespelen om Europa

Borussia Mönchengladbach heeft vrijdag goede zaken gedaan in de Bundesliga. De club waar Roel Brouwers de hele wedstrijd speelde en Luuk de Jong een minuut voor tijd inviel, won met 1-0 van FC Augsburg. Filip Daems benutte in de 27e minuut een strafschop nadat Augsburger Kevin Vogt rood had gekregen wegens een overtreding.

Door de zege staat Gladbach in elk geval een dag op de zesde plaats in de Bundesliga. Dat is de laatste positie die aan het einde van het seizoen recht geeft op Europees voetbal. Eintracht Frankfurt en Hamburger SV staan echter binnen schootsafstand en komen dit weekeinde nog in actie.

FC Augsburg ziet degradatie steeds dichterbij komen. De ploeg staat zestiende met 27 punten uit dertig duels. 1899 Hoffenheim, de nummer zeventien, heeft drie punten minder en speelt zaterdag nog tegen Bayer Leverkusen. Nummer laatst SpVgg Greuther Fürth staat twaalf punten achter Augsburg.

Mega Linkdump Zaterdag

Elke dag krijgen wij vele submits binnen, sommige zijn toppertjes en andere halen een eigen post net niet. Maar om ook die submits te kunnen plaatsen vind je nu een verse linkdump. Met deze keer:

Wij willen jullie bedanken voor de vele submits, maar kan jij het veel beter? Laserstraal jouw originele bijdrage maar in onze submit.

Ruim 20.000 handtekeningen tegen koningslied

Ook in de nachtelijke uren is de onlinepetitie tegen het koningslied massaal getekend. De teller stond zaterdagochtend op flink boven de 20.000. Vrijdagmiddag hadden al enkele duizenden mensen hun handtekening gezet onder het initiatief van columniste Sylvia Witteman.

Het vrijdag gepresenteerde officiële koningslied is in het land met tamelijk veel cynisme ontvangen. Componist John Ewbank maakte de muziek, die is uitgevoerd door het Metropole Orkest en andere musici. Voor de tekst is gebruikgemaakt van de bijdragen van het publiek.

Bekende en onbekende Nederlanders twitterden zich een slag in de rondte. Onder het motto 'Ik zeg NEE tegen wakker stamppot eten met drie vingers in de lucht' startte Witteman een petitie.

'Tsjechië is niet Tsjetsjenië'

De Tsjechische ambassadeur in Washington, Petr Gandalovic, maakt zich zorgen over het verkeerd gebruik van de naam van zijn land. In het Engels lijken de namen Tsjechië (Czech) en Tsjetsjenië (Chechnya) zeker in de uitspraak erg op elkaar. Ganadlovic heeft zaterdag in een verklaring nog eens duidelijk gemaakt dat de vermeende daders van de bomaanslag in Boston niet uit Tsjechië komen.

Hij beklemtoont: "Net als velen was ik diep geschokt door de tragedie die Boston eerder deze maand heeft getroffen. Het herinnert ons eraan dat iedereen het slachtoffer kan worden van zinloos geweld, overal en op elk moment. Toen er meer informatie over de herkomst van de vermeende daders naar buiten kwam, stelde ik met zorg vast dat er in de sociale media een onaangenaam misverstand bestaat. De Tsjechische republiek en Tsjetsjenië zijn twee totaal verschillende zaken, Tsjechië is een Centraal-Europees land en Tsjetsjenië is deel van de Russische Federatie."

Alonso en Massa tevreden

Kampipoenskandidaat Fernando Alonso ziet de race in Bahrein zonnig in. Zowel hij als Felipe Massa waren tevreden na afloop van de vrijdag-trainingen.

“Het was een vrij positieve dag. We hebben geen radicale veranderingen aan de F138 moeten doorvoeren om ons aan dit circuit aan te passen”, zei de tweevoudig kampioen. “De eerste bevindingen zijn positief en ik denk dat we morgen voorin mee kunnen doen. We hebben nog niet of we onze aërodynamische updates zullen gebruiken. Het is nog niet geheel duidelijk hoe ze werken.

Alles ging vandaag goed, al is het nog lastig te voorspellen waar we zondag staan. De balans van de auto was goed, al hadden we vooral aan de achterkant nog wel wat slijtage, maar dat is in deze temperaturen normaal. Zelfs in lange runs deden de medium banden het behoorlijk, maar in de race moeten we zorgen dat beide compounds goed worden onderhouden,” aldus Felipe Massa, die vrijdagmorgen nog de snelste was.

Nog een tv-spot Star Trek Into Darkness

De marketingafdeling van Star Trek Into Darkness nadert Warpsnelheid. Deze week verscheen de laatste officiële trailer, net als vijf nieuwe posters en vandaag is er een nieuwe tv-spot te zien met een klein beetje nieuwe beelden.

De Enterprise wordt in de tv-spot op de proef gesteld, de reputatie en handelingen van Captain Kirk worden in twijfel getrokken en de Captain zelf vliegt in een ruimtepak door het universum. Check it out!

Arbiter Gözübüyük heeft behoefte aan beelden

Scheidsrechter Serdar Gözübüyük hoopt dat hij zo snel mogelijk gebruik kan maken van electronische beelden. Dat zei hij vrijdagavond na afloop van het duel tussen Ajax en sc Heerenveen (1-1), waarin hij de thuisclub uit Amsterdam minimaal twee strafschoppen onthield.

Verdediger Ramon Zomer van sc Heerenveen maakte al na 6 minuten hands in zijn eigen strafschopgebied. "Ik kijk puur op de rug van Schöne en zie het niet", zei Gözübüyük. "Maar die bal moet op de stip. Als ik de beelden erbij pak is de overtreding op Eriksen ook binnen het strafschopgebied. Ook een strafschop dus. Bij die laatste handsbal weet ik het niet. Dat is moeilijk", doelde hij op een ongelukkige actie van verdediger Van Anholt van sc Heerenveen.

"Het probleem is gewoon dat wij binnen twee seconden moeten beslissen", beseft de arbiter. "We kunnen niet alles zes of zeven keer terugkijken. Als we gebruik kunnen maken van beelden, dan staan we hier niet steeds. Dat zou me veel waard zijn", stelde de arbiter.

FBI ondervroeg verdachte aanslag Boston

De overleden verdachte van de aanslag op de marathon in Boston is twee jaar geleden ondervraagd door de Amerikaanse federale recherche FBI. De dienst kon toen niet bewijzen dat Tamerlan Tsjarnajevr banden had met extremisten, berichtte het Amerikaanse televisiestation CBS zaterdag.

De FBI zou inmiddels hebben toegegeven dat Tamerlan is verhoord. Dat gebeurde volgens CBS op verzoek van een 'buitenlandse overheid'.

Zijn broer, Dzjochar Tsarnajev, wist te ontsnappen na een hevig vuurgevecht met de politie waarin zijn 26-jarige broer Tamerlan het leven liet. De broers, etnische Tsjetsjenen, waren in het nauw gekomen nadat de FBI foto's van hen had verspreid waarop ze met rugzakken langs het publiek bij de eindstreep van de marathon van Boston liepen.

Volgens de politie was op beelden te zien hoe 'Verdachte nummer 2' - de man met de witte baseballpet achterstevoren op zijn hoofd - een tas achterliet op een van de twee plekken waar later een bom ontplofte. Door de explosies vielen drie doden en meer dan 170 gewonden.

Eerste poster Thor: The Dark World

Zo vlak voor de release van zusterfilm Iron Man 3 is een poster voor de opvolger van Thor weinig meer dan een teasertje, maar Marvel heeft gisteren deze poster wel vrijgegeven.

De poster voor Thor: The Dark World, zoals de tweede film over de Noorse God heet, toont Chris Hemsworth als de God met zijn hamer in een flinke storm.

Filmposter Thor: The Dark World
Filmposter Thor: The Dark World

Thor: The Dark World staat geplanned voor november met castleden Chris Hemsworth, Natalie Portman, Tom Hiddleston, Anthony Hopkins, Stellan Skarsgard, Idris Elba, Kat Dennings, Ray Stevenson, Tandanobu Asano, Jamie Alexander en Rene Russo uit het vorige deel, met daaraan toegevoegd Christopher Eccleston en Adewale Akinnuoye-Agbaje. Alan Taylor neemt het regiestokje van Kenneth Branagh over.

De Boer: "Ik zag dit niet aankomen"

Frank de Boer reageerde na afloop van het duel tussen Ajax en sc Heerenveen (1-1) teleurgesteld over het spel van zijn ploeg. Ajax leek na de overwinning op PSV zorgeloos naar de derde landstitel op rij te kunnen toewerken, maar sneed zich vrijdagavond lelijk in de vingers tegen sc Heerenveen.

Met een beetje meer pech had Ajax zelfs kunnen verliezen. "We waren veel te slordig, gingen lopen met de bal en leden veel balverlies. Heerenveen deed het goed, maar sommigen waren vandaag niet scherp genoeg", zei De Boer tegen Eredivisie Live. "Ik heb erop gehamerd dat we de juiste keuzes moesten maken want anders weet je dat de tegenstander iets te halen heeft. Nee, ik zag dit niet aankomen want we spelen goed de laatste tijd."

Net als aanvoerder Siem de Jong was De Boer kritisch op arbiter Serdar Gözubüyük, die de Amsterdammers tweemaal een strafschop onthield. "Belachelijk natuurlijk. Hij gaat gewoon met twee handen naar de bal toe. In de tweede helft kan ik erin komen dat hij hem niet geeft, maar in de eerste helft niet. Bovendien kreeg Eriksen een vrije trap in de zestien en volgens mij is dat gewoon een penalty."

Paragnosten roepen maar wat

Het RTL-programma Het Zesde Zintuig besteedde enige tijd geleden een volledige uitzending aan de zaak Vaatstra. In die uitzending kwamen vier paragnosten aan het woord die op mysterieuze wijze allerlei nieuwe informatie over de moord wisten te geven. Nu deze moord is opgelost en de dader is veroordeeld, is duidelijk geworden hoeveel de paragnosten destijds goed gegokt hebben.

En dat blijkt niet zo veel te zijn. Sterker nog:  de vier paragnosten blijken achteraf helemaal niets zinnigs te hebben gezegd. De aanwijzingen waarmee ze op de proppen kwamen leken vooral op de vermoedens die destijds her en der de ronde deden.

Hoewel deze uitslag prima te voorspellen was, heeft de politie destijds toch zijn medewerking aan het programma verleend. Daarmee werd de suggestie gewekt dat de politie enige waarde hecht aan de uitspraken van paragnosten. In december 2012 werden er nog Kamervragen gesteld over de inzet van paragnosten bij politieonderzoeken. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie zei toen dat het vooralsnog blijft toegestaan dat deze mensen de politie in ‘zeer bijzondere gevallen’ ondersteunen.

Een groot deel van de Nederlandse bevolking gelooft in de bovennatuurlijke inzichten van paragnosten, waarzeggers en mediums. Uit het onderzoek God in Nederland blijkt dat 42 procent van de Nederlanders op de een of andere manier gelooft dat sommige mensen de toekomst kunnen voorspellen en 35 procent denkt dat het mogelijk is om via een medium met doden te communiceren.  

De website Kloptdatwel?, een initiatief van de stichting Skepsis, zette alle uitspraken van de paragnosten nog eens op een rij en vergeleek ze met de uitkomsten van de nu afgehandelde rechtszaak. De volledige uitzending van Het Zesde Zintuig over de moord op Marianne Vaatstra is hier terug te zien.


Dit was dan wel weer te voorspellen

Van Bommel: "Bayern of Barça wint CL"

Mark van Bommel kijkt reikhalzend uit naar het Champions League-duel tussen FC Bayern München en FC Barcelona. De middenvelder van PSV heeft bij beide clubs een historie en tipt de winnaar van het tweeluik als uiteindelijke winnaar van het prestigieuze toernooi.

"Bayern of Barcelona wint de Champions League", voorspelt de oud-international. "Veel mensen zeggen dat Bayern een outsider is, maar ik zie dat anders", aldus Van Bommel tegen El Mundo Deportivo. "Beide teams zijn even sterk. Bayern en Barcelona zijn de beste twee teams van Europa, maar de winnaar van die wedstrijd zal de uiteindelijke winnaar worden."

De crisis is voorlopig nog niet voorbij

Het kabinet gaat er te makkelijk vanuit dat de economie de komende maanden weer kan aantrekken. Dat stelt Coen Teulings, scheidend directeur van het Centraal Planbureau (CPB), zaterdag in het AD. Premier Mark Rutte verwacht een hogere groei dan de 1 procent die het CPB voorspelt, maar dat is volgens Teulings niet realistisch.

Ook is Teulings het oneens met Ruttes pleidooi dat mensen nu een nieuwe auto of een nieuw huis moeten kopen. "Ik denk niet: 'Als we allemaal maar wat vrolijker worden, gaat het weer goed met de economie'. De crisis is voorlopig nog niet voorbij."

Zomer erkent handsbal: "Hadden geluk"

Ramon Zomer en sc Heerenveen pakten vrijdagavond een verdienstelijk punt bij Ajax (1-1). De Friese club had over geluk echter niets te klagen. Heerenveen ontsnapte tot tweemaal toe aan een strafschop, nadat onder meer Zomer duidelijk hands maakte.

Scheidsrechter Serdar Gözübüyük weigerde echter om de bal op te stip te leggen. Zomer beseft dat hij goed was weggekomen. "Ik raakte de bal met de hand, dat had ik wel door", reageert Zomer na afloop van het duel tegenover Eredivisie Live. "Het gebeurde in een reflex. Ik was wel bang voor een strafschop, maar hij gaf hem niet. Dat was ons geluk."

Been rekent op sterkhouder Vossen

Racing Genk kan tijdens het belangrijke duel tegen Club Brugge mogelijk 'gewoon' beschikken over aanvaller Jelle Vossen. Vossen haalde dinsdag het einde van de wedstrijd niet tegen Standard Luik, nadat hij een forse tik had gekregen op zijn enkel.

Gevreesd werd dat de aanvaller niet mee kon doen tegen Brugge, maar Vossen kwam zelf met goed nieuws. "De kans is groot dat ik speel", zegt Vossen aan Sporza. "Ik heb een gedeelte van de training met bal meegemaakt en houd er een heel positief gevoel aan over. Mijn enkel doet nog wel pijn, maar ik denk niet dat het erger wordt."

"Zaterdagochtend wordt cruciaal. Als ik dan opsta zonder reactie op m'n enkel, zie ik geen enkele reden om zondag niet te spelen."

De Jong: "Gelijkspel aan onszelf te danken"

Siem de Jong baalde na afloop stevig van het puntenverlies van Ajax tegen sc Heerenveen. De aanvoerder beklaagde zich ook over arbiter Serdar Gözübüyük.

Ajax speelde niet goed, maar had wel recht op twee strafschoppen na twee handsballen van Heerenveen. Gözübüyük wuifde het echter weg. De Jong was niet te spreken over het optreden van de scheidsrechter. "Volgens mij sloeg hij de bal gewoon weg. Ik stond erbij en schreeuwde naar de scheidsrechter, maar hij durfde het niet aan."

"Dit kan toch niet? Het is nog net geen vangbal. Daarna fluit hij wel voor een lullige handbal op het middenveld, maargoed...", aldus De Jong tegenover Eredivisie Live. De middenvelder besefte echter dat Ajax het zelf had laten liggen door een 1-0 voorsprong te verspelen.

"We maken het zelf niet af. We spelen slap na de 1-0. We beginnen wel goed, maar na die goal gaan we reageren en we zeiden in de rust al dat we het niet moesten laten gebeuren. Maar die goal viel toch."

FOK! wat een weer... Mooi, maar fris

Goedemorgen! We hebben een redelijk mooi, maar wel een fris weekend voor de boeg. Gisteren vielen er zeker in het zuiden en oosten nog een paar stevige buien en op een enkele plek kwam het zelfs tot hagel en onweer. In de loop van de middag werd het in het westen vrij zonnig weer.

We hebben dus prima weer vandaag met veel zon. Vooral in de noordelijke helft kunnen zich wel enkele stapelwolken gaan vormen, maar deze zullen waarschijnlijk nergens tot een bui uitgroeien. Zoals gebruikelijk in dit jaargetijde vinden we de laagste temperaturen langs de kust. Veel warmer dan een graad of 8 zal het daar niet worden. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik de 11 of 12 graden elders in het land nu ook niet echt lekker vind. Er staat een meest matige wind uit het noordoosten. 

Morgen komt er iets meer bewolking voor, maar de zon zal zich ook zeer geregeld laten zien. De temperatuur loopt iets op. De komende week beloven vooral woensdag en donderdag weer lekker zacht te gaan worden, alvorens het kwik opnieuw gaat zakken. Het blijft hierbij verder wel meestal droog.

Ik wens jullie een prettig weekend en graag tot maandag!

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Zonsopkomst met paarden.
Ook deze paarden genoten van de zonsopkomst. KlapMongeaul maakte er een mooie serie van en ook deze foto is weer bijzonder mooi.

 

 

 

Spanningen in top IAEA

Een naaste medewerker van Yukiya Amano, chef van het Internationaal Atoomenergie Agentschap, heeft zijn ontslag ingediend. Het vertrek van Rafael Mariano Grossi, assistent-directeur-generaal van het IAEA, lijkt er op te wijzen dat het rommelt in de top van de organisatie. Dat hebben diplomaten vrijdag gezegd.

Grossi heeft volgens de diplomaten, die anoniem willen blijven, eerder deze week zijn ontslag aangeboden, nadat hem was verteld dat zijn contract niet zou worden verlengd. Grossi wordt volgens een van de diplomaten nu de vertegenwoordiger van Argentinië voor het IAEA. Ook wordt hij genoemd als de nieuwe Argentijnse ambassadeur in Oostenrijk.

Grossi werd gezien als een mogelijke opvolger van Amano. Het afgelopen jaar kwam hij steeds vaker in beeld en reisde herhaaldelijk naar Teheran in een poging het overleg over het Iraanse atoomprogramma vlot te trekken.

Doden bij aardbeving in China

Zeker 28 mensen zijn zaterdag om het leven gekomen door een aardbeving in de Chinese provincie Sichuan. Dat meldden Chinese staatsmedia. De aardbeving trof de provincie met een kracht van 6,6 op de schaal van Richter.

De aardbeving werd gevoeld tot in aangrenzende provincies. Veel mensen renden in paniek de straat op. Bij een eerdere zware beving in Sichuan kwamen in 2008 tienduizenden mensen om het leven.

Doden bij aardbeving in China
Doden bij aardbeving in China (Foto: ANP)

Geen explosief in brief aan Duitse president

De Duitse autoriteiten hebben vrijdag een brief aan de Duitse president Joachim Gauck vernietigd, omdat vermoed werd dat er explosieven in zaten. Achteraf bleek dat het om een vals alarm ging.

Volgens een woordvoerder werd de brief gedurende een routinecontrole ontdekt. De brief werd in de tuin van Schloss Bellevue, het kantoor van Gauck in hartje Berlijn, gecontroleerd tot ontploffing gebracht, zei een woordvoerder. Enkele uren later zei het Duitse ministerie van binnenlandse zaken dat er geen explosieven waren aangetroffen. Gauck is volgens het ministerie nooit in gevaar geweest.

Wie de brief heeft gestuurd is vooralsnog niet bekend.

Dode en zwaargewonde bij ongeval

Een 86-jarige automobilist is vrijdagmiddag om het leven gekomen bij een botsing op de N214 bij Papendrecht. Een andere automobilist raakte zwaargewond, meldt de politie.

De aanrijding ontstond toen de 86-jarige man uit Alblasserdam een vrachtwagen wilde inhalen. Tijdens die manoeuvre botste hij frontaal op een tegenligger. De 50-jarige tegenligger uit Dordrecht is met ernstige verwondingen naar een ziekenhuis gebracht.

[Upd] 'Verdachte Boston opgepakt'

De Amerikaanse politie is in Watertown, een voorstad van Boston, bezig met een grote operatie die mogelijk verband houdt met de bomaanslagen in Boston, eerder deze week. Er zijn meldingen van explosies en geweervuur en de politie heeft journalisten opgedragen hun mobiele telefoons uit te zetten.

In alle vroegte maanden agenten een persoon op de grond te gaan liggen en zijn handen in de lucht te steken. Journalisten moeten op afstand blijven. "Als je wilt blijven leven, zet je je telefoon uit", zei een agent tegen een verslaggever.

Donderdagavond vond een agent de dood bij een schietpartij op de campus van het Massachusetts Institute of Technology in Cambridge, een buurtstad van Boston.

Update 08.53 uur:
De Amerikaanse politie heeft een man gearresteerd die in verband gebracht wordt met de bomaanslagen in Boston, eerder deze week. Dat heeft de krant Boston Globe vrijdag op zijn website gemeld. Een tweede verdachte is nog op vrije voeten.

Een grote politieoperatie in Watertown, een voorstad van Boston, zou verband houden met de aanslagen in Boston en een schietpartij donderdagavond op de campus van de universiteit MIT in Cambridge, waarbij een agent de dood vond.

Na een wilde achtervolging in Watertown werden explosies gehoord in het stadje. Ook de FBI zou in Watertown aanwezig zijn. Het onderzoeksbureau gaf donderdag foto's vrij van twee verdachten.

Update 10:53 uur:
Een verdachte van de bomaanslag bij de marathon van Boston is dood, de andere is nog op vrije voeten. Dat heeft politiecommissaris van Boston Edward Davis via Twitter bekendgemaakt.

De verdachte met de "witte pet" is volgens Davis op vrije voeten. De videobeelden van de verdachten van de aanslag in Boston tonen een verdachte met een zwarte pet en eentje met een witte pet.

Update 12:27 uur:
De Amerikaanse autoriteiten hebben het openbare leven in de wijde omgeving van Watertown platgelegd. Dat is gebeurd in verband met de massale klopjacht naar een tweede verdachte van de aanslag bij de marathon van Boston. Het openbaar vervoer in de regio is platgelegd.

De politie heeft bovendien gevraagd mensen binnen te blijven in onder meer Watertown, Belmont en Cambridge.
Mensen is ook gevraagd hun winkels niet te openen en niet samen te komen.

Update 13:52 uur:
De verdachten van de aanslag bij de marathon van Boston zijn broers van 19 en 20 en zijn immigranten uit de regio Tsjetsjenië. Dat meldt NBC News. De twee zouden zeker een jaar in de VS hebben geleefd, meldden andere media.

Een van de verdachten is vrijdag gedood in Watertown, een voorstad van Boston. De ander is nog voortvluchtig.

Update 22:30 uur:
De oom van de voortvluchtige verdachte van de bomaanslag in Boston heeft zijn neef vrijdag opgeroepen zich over te geven. "Dzjochar, als je nog leeft, geef jezelf aan en vraag om vergiffenis", zei Ruslan Tsarni uit Montgomery Village bij Washington.

Ook twee vrienden van de 19-jarige Dzjochar Tsarnajev riepen hem op geen verdere slachtoffers te maken en zich aan te geven. Ashraf Rahman en Essah Chisholm zaten met hem op de Cambridge Rindge & Latin School.

Dzjochar Tsarnajev wist te ontsnappen na een hevig vuurgevecht met de politie waarin zijn 26-jarige broer Tamerlan het leven liet. De broers, etnische Tsjetsjenen, waren in het nauw gekomen nadat de FBI foto's van hen had verspreid waarop ze met rugzakken langs het publiek bij de eindstreep van de marathon liepen. Volgens de politie was op beelden te zien hoe 'Verdachte nummer 2' - de man met de witte baseballpet achterstevoren op zijn hoofd - een tas achterliet op een van de twee plekken waar later een bom ontplofte. Door de explosies vielen drie doden en meer dan 170 gewonden.

De autoriteiten zetten vrijdag een grote klopjacht op naar Dzjochar. Terwijl de bijna een miljoen inwoners van Boston en enkele voorsteden de raad kregen binnenshuis te blijven, het openbaar vervoer werd stilgelegd en bedrijven werd gevraagd dicht te blijven, kondigde de politie aan de stad van straat tot straat te zullen uitkammen.

Van Watertown tot Cambridge stonden arrestatieteams van de politie, scherpschutters en FBI-agenten met pantserwagens bij gebouwen opgesteld, terwijl politiehelikopters rondcirkelden. De politie gaf geen bijzonderheden over hoe Dzjochar Tsarnajev wist te ontsnappen, maar zei dat hij mogelijk gebruik heeft gemaakt van een Honda CRV die later in Boston werd aangetroffen.

Update 02:01 uur:
Grote aantallen zwaarbewapende agenten zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag (Nederlandse tijd) een buitenwijk van Boston binnengetrokken. Het Amerikaanse televisiestation CBS meldde dat de politie vermoedelijk de dader heeft omsingeld van de aanslag op de marathon in Boston. Getuigen zeggen tientallen schoten gehoord te hebben.

Update 02:43 uur:
Volgens diverse bronnen is de verdachte inmiddels (levend) opgepakt door de politie. Op live-beelden is een juichende menigte te zien. 

Update 03:33 uur:
Inmiddels is er in de staten van Boston een groot feest uitgebroken. De vele honderden politieauto's die de plaats-delict verlaten worden stuk voor stuk toegejuicht door de bewoners van het gebied. Volgens AP is de verdachte inmiddels hevig bloedend naar het ziekenhuis vervoerd. De verdachte is opgepakt naar aanleiding van een tip van een bewoner die een bloedspoor naar een bootje zag lopen. In die boot heeft de verdachte zich verschanst alvorens te worden opgepakt.

Update 03:35 uur: 
De politie bevestigde zojuist in een persconferentie dat de verdachte inderdaad is opgepakt. Ze bedankten daarbij de bevolking van Boston en Watertown voor hun oplettendheid en behulpzaamheid bij het oplossen van deze zaak. Ook geven ze aan dat hoewel alles opgelost lijkt, het onderzoek nu natuurlijk pas echt begint. 

'Verdachten Boston uit regio Tjetsjenië'

Jasper S. niet in beroep tegen straf

Jasper S. gaat niet in beroep tegen de 18 jaar celstraf die hij vrijdag heeft gekregen voor de moord op Marianne Vaatstra. Dat heeft zijn advocaat Jan Vlug gezegd in het programma Pauw&Witteman. S. vond de straf "niet helemaal onverwacht", aldus de raadsman.

S. was vrijdag niet bij het vonnis aanwezig. Dat had volgens Vlug te maken met persoonlijke omstandigheden, maar de advocaat wilde dat niet toelichten.

Vaatstra werd in de nacht van 30 april op 1 mei 1999 verkracht in een weiland bij Veenklooster. Vervolgens wurgde S. haar met haar bh en sneed hij haar keel drie keer door. Haar vader vond haar terug. Jarenlang bleef de moord onopgelost. Na een DNA-onderzoek eind vorig jaar liep S. tegen de lamp. Hij heeft de moord bekend.

Het OM gaat kijken of het de moeite waard is om beroep aan te tekenen. De aanklager had om 20 jaar gevraagd.

[Upd] 'Schaf dwarse Eerste Kamer af'

De Eerste Kamer moet worden opgedoekt als ze om politieke redenen het kabinet steeds dwarsboomt. De senaat heeft dan geen toegevoegde waarde meer, stelt fractievoorzitter van de VVD Halbe Zijlstra in een interview met De Telegraaf.

"Als de Eerste Kamer het politiek primaat van de Tweede Kamer continu gaat ondermijnen, dan krijg je een dubbeling van rollen. Dan heeft de Eerste Kamer geen toegevoegde waarde", aldus Zijlstra. Volgens hem is de Eerste Kamer bedoeld om de kwaliteit van wetgeving te toetsen. Als wetsvoorstellen voldoen en ze toch worden weggestemd, kan de senaat beter worden afgeschaft.

Zijlstra stelt dat je voor een meerderheid van 38 zetels in de Eerste Kamer een coalitie moet vormen van ongeveer honderd zetels in de Tweede Kamer. "En als je dat hebt, zijn er over twee jaar provinciale verkiezingen, treedt er vervolgens een nieuwe senaat aan, en moet je weer gaan schuiven", gaat de VVD'er verder. "Ik ga er nog steeds van uit dat de senaat gewoon zijn authentieke rol oppakt. Als dat niet zo is, creëert men een onbestuurbare situatie."

Momenteel heeft de coalitie van VVD en PvdA geen meerderheid in de Eerste Kamer.

Update 12:44
Het idee van VVD-leider Halbe Zijlstra om de Eerste Kamer op te heffen is door andere partijen smalend ontvangen. Zijlstra stelde vrijdagochtend in De Telegraaf dat als de senaat om politieke redenen het kabinet dwarsboomt de toegevoegde waarde van het orgaan verdwijnt. Dan zou de Eerste Kamer, waar het huidige kabinet van VVD en PvdA een meerderheid ontbeert, beter kunnen worden opgedoekt.

"Zou een ceremoniële senaat een idee zijn voor Halbe Zijlstra?", twittert D66-leider Alexander Pechtold cynisch. Zijn partij wil ook af van de Eerste Kamer. "Wij heten deze late bekeerling van harte welkom!", schrijft Pechtold aan Zijlstra.

"Lag in de tandartsstoel en hoor via de radio dat Halbe Zijlstra de Eerste Kamer nog een keer waarschuwt. Schrikken!", grapt ChristenUnie-leider Arie Slob op Twitter. Volgens GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman zijn de opmerkingen van Zijlstra niet meer dan een proefballonnetje. "Als Zijlstra tegen zijn eigen programma in de Eerste Kamer wil afschaffen kost hem dat twee termijnen. Het gaat om een grondwetswijziging."

Volgens SP-leider Emile Roemer is Zijlstra een 'slechte verliezer'. "Hij wil de Eerste Kamer afschaffen als hij daar niet zijn zin krijgt. Een kinderachtig voorstel als vervolg op een overhaaste kabinetsformatie." Sybrand van Haersma Buma, leider van het CDA, noemt het voorstel vrijdag op BNR 'bizar'.

Update 00:02
Premier Mark Rutte (VVD) vindt niet dat de Eerste Kamer moet worden opgeheven, maar vindt wel dat de senaat zich bij zijn leest moet houden. Dat zei hij vrijdag tijdens de persconferentie na afloop van de ministerraad. Hij reageerde desgevraagd op uitlatingen van VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra, die in De Telegraaf zei dat als de Eerste Kamer te politiek wordt deze beter kan worden opgeheven.

"Wat Zijlstra heeft gezegd, en dat ben ik erg met hem eens, is dat de Eerste Kamer zijn eigen rol moet spelen in het democratisch staatsbestel." Het primaat van de politiek moet bij de Tweede Kamer liggen, de senaat moet wetten toetsen op kwaliteit, legde Rutte uit. "De eerste reacties uit de Eerste Kamer laten zien dat de meeste senatoren het met Zijlstra eens zijn", zei Rutte.

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) wilde vrijdag niet reageren op het pleidooi van Zijlstra. "Het past mij niet om daar een mening over te hebben", zei Plasterk na afloop van de ministerraad. "Het is de Kamer die beoordeelt of de minister het goed doet en niet omgekeerd."


Zijlstra schaft dwarse Eerste Kamer liever af (Foto: Novum)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.